Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuizen moeten zich specialiseren’

Het verpleeghuis van de toekomst moet zich specialiseren in een bepaald type behandeling. De verpleeghuiszorg wordt er beter herkenbaar en aantrekkelijker door.

Dat stelt specialist ouderengeneeskunde Mieke Draijer, voorzitter van Verenso.

 

Ketenzorg

Met ingang van 2013 wordt de geriatrische revalidatie overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet, terwijl dagbestedingsactiviteiten verhuizen van de AWBZ naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dergelijke veranderingen, stelt Draijer, zijn aanleiding om verpleeghuizen om te vormen tot gespecialiseerde schakels in de ketenzorg voor ouderen en chronisch zieken, die zich van elkaar onderscheiden op basis van de te leveren zorg.

Bovenregionale centra
Een verpleeghuis dat zich richt op geriatrische revalidatie kan dan nauw gaan samenwerken met ziekenhuizen en eerstelijnszorgverleners, en de psychogeriatrie is gebaat bij nauwe banden met de ggz. De zorg aan patiënten met neurologische aandoeningen kan worden geconcentreerd in enkele klinische, bovenregionale centra, aldus Draijer.

 

Patiëntencategorie
Deze ontwikkeling maakt het voor verpleegkundigen en artsen mogelijk om te kiezen voor de patiëntencategorie die hen aanspreekt, in plaats van voor een algemeen verpleeghuis. Draijer sprak haar visie uit tijdens een congres van het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

 

Bron: Medisch Contact

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.