Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Verpleeghuizen vragen geld voor ‘extraatjes’

Omdat de verpleeghuizen van ZINN geen geld hebben voor ‘extraatjes’ als zwemmen of uitgebreid douchen moeten de cliënten hiervoor gaan betalen.
Verpleeghuizen vragen geld voor 'extraatjes'

Bewoners van de tien verpleeghuizen van ZINN, met vestigingen in Groningen, Hoogezand en Haren, moeten voortaan betalen voor ‘extraatjes’ als een uitgebreide douchebeurt of een wandeling. Dat heeft directeur Wil Koopmans van ZINN dinsdag bekend gemaakt. Volgens website Skipr kost douchen 21 euro, zwemmen 42 euro. De activiteiten worden verzorgd door de medewerkers van ZINN, die daarvoor extra uren kunnen declareren.

Minder bedeelde bewoners dupe
Koopmans vindt niet dat de maatregel te ver gaat en ten koste gaat van minder bedeelde bewoners. ‘Sommige mensen gaan toch ook vaker op vakantie dan anderen?’ In juni 2009 stelde staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS dat verpleeg- en verzorgingshuizen hun bewoners pas extraatjes mogen bieden als de zorg die ze leveren op orde is. Ze wilde deze eis echter niet formeel vastleggen.

Skipr
Door: redactie Nursing

20 REACTIES

 1. Het is diep triest hoe er met mensen die tocg het land hebben opgebouwd na de oorlog op deze manier worden behandeld. Ik geloof eerlijk gezegd dat er weinig tijken in een verpleeghuis zitten ,zij hebben geld genoeg om zorg in tekopen. Zelf heb ik jaren in verpleeghuizen gewerkt maar als ik zo ver moet komen dan weet ik niet wat ik zal doen.
  Ik vind het mens onwaardig.

 2. Lees alle reacties
 3. de zorg in nederland gaat hard achteruit.1 keer per week douchen,anders moet je extra betalen.Schandalig!Er zijn bewoners die incontinent zijn en dan maar 1 keer per week douchen.Duurt douchen dan zoveel langer dan op bed met een natte lap (zeg nat lapje).De hygiene is in tehuizen,vaak ver te zoeken.Gaan we soms dezelfde kant op als in bijvoorbeeld Roemenie.
  Niet alle bewoners zijn financieel in staat om ook hier voor alweer extra te betalen.Ik vind het een groot schandaal,dat deze mensen,regelmatig ook jonge mensen op deze mensonwaardige manier op hun eind zitten te wachten.

 4. Ik denk dat het op zich voor hele specifieke wensen goed is om hiervoor te laten betalen, maar een douche ?
  Echter het is misschien zo dat de rijken dan dus meer zorg kunnen betalen maar ze moeten nu ook al meer betalen voor de standaardzorg.
  Als jij je leven langs gespaard hebt moet je op dit moment heel veel voor je verpleehuiszorg betalen en als je alles hebt verbrast krijg je alles gratis of heel goedkoop dat vind ik ook niet eerlijk !

 5. lekker op vakantie las ik dit art, helaas had ik er al van gehoord en ook toen mijn boze reactie gegeven.
  heel erg dat het zo moet, arme mensen die niets extra meer kan krijgen. prima als er extreme dingen gevraagd worden, maar in en in triest als het om een douchbeurt zal gaan, blij dat ik besloten heb om vervroegd te gaan vutten, helaas, want ik mocht mijn werk heel graag doen. ja ik ben het met cecilia eens dat de vergaderingen anders zouden moeten en geen zakje geld mee bij niet functioneren van bij hogere functies.

 6. Het is een goed streven om niet alles uit de AWBZ te betalen, dat maakt dat de zorgverzekering betaalbaar blijft voor iedereen. Wat er ook nog wegbezuinigt kan worden is alles wat zich bemoeit met de zorg die geleverd wordt. Alle bureaucratie van de baan en de daadwerkelijke zorg is weer betaalbaar voor ons allen. Dan mag de goedbedeelde er best nog wat bij kopen. Komt ons als werknemer alleen maar ten goede!

 7. ik vind het te triest voor woorden. De mensen die nu in ons verpleeghuis zitten hebben vroeger de broeksriem aan moeten halen en nu weer.De verhalen over dat deze mensen allemaal geld hebben kloppen niet helemaal. wij hebben er maar een paar. Bij ons in de stichting werd zachtjes al weer gesproken over een verzorg- / verpleeghuis waar de mensen die meer geld te besteden hebben kunnen gaan wonen. Dus de gewone man mag maar één keer per week in de douche en kan niet naar buiten en de mensen met geld kunnen alles kopen.

 8. Schaamteloos om voor een douchebeurt geld te durven vragen. Zelf staan ze iedere dag onder de douche maar als je zorgbehoeftig bent mag je niet de wens hebben om enige keren per week te douchen. Vergader maar wat minder en sneller. Goeie tip: sta-tafels gebruiken en geen koffie/thee voorziening tijdens vergaderen. Veel sneller klaar. Vergadering verplicht voorbereiden mbt eigen aandeel en mededelingen van tevoren doormailen aan de voorzitter. Enorme tijdwinst is verzekerd.

 9. ronduit schandalig dit..de mensen die onze wereld gemaakt hebben zoals hij is moeten nu gaan betalen om ontspanning te krijgen..
  en hoezo hebben de mensen tegenwoordig genoeg te besteden die in een verzorgings/verpleeghuis zitten.. deze mensen kunnen soms maar amper iets extra’s kopen omdat de woning al zo duur is..
  elke cent die ze uitgeven moeten ze 10x over nadenken..
  vind dit echt niet kunnen..en ben het ook helemaal met elise eens.. waar gaat dit heen??

 10. Mensen die hun hele leven hard gewerkt en gespaard hebben kunnen nu erg weining met hun geld als ze in het verpleeghuis komen. Iedereen krijgt dezelfde zorg en welzijns activiteiten. Die basis moet gewoon blijven en dat zal ook gebeuren. Wat er alleen bij komt is dat als je het je kunt veroorloven extra zorg en welzijn kunt inkopen. Opzich een prima idee lijkt mij. Lange wandelingen over het strand maken, twee keer per week zwemmen, Zelf bijbetalen maakt dat mogelijk. En mensen die in het verpleeghuis komen hebben vaak hun huis verkocht en hebben dus wel wat over. Maar… momenteel is niet te zeggen wat die basis die er hoort te zijn inhoud. Is dit eens per week douchen en 1 uur welzijn per dag? of is dit niet meer douchen. En wat nu als PG clienten niet meer voor zichzelf opkomen en de familie het geld niet wil uitgeven, want… dat is wel de erfenis. Opzich een leuk idee dat er extratjes bij te kopen zijn maar er zijn mijn inziens nog een aantal belangrijke punten om over na te denken. Het is nu eenmaal zo dat de marktwerking er ook is in de verpleeghuizen en er moet winst gemaakt worden. En alle VVD stemmers (en deels ook de PVV want die willen de marktwerking tijdelijk stop zetten en dan verder uitbreiden)hebben hier wel voor gekozen. Dus… dit is blijkbaar wel wat nl wil.

 11. Tja en wij maar scholing volgen over belevingsgerichte zorg, vooral in de pg.
  Dit zou dan een mooie vorm zijn, idd en wie bepaalt dan wat de zorgvrager nodig heeft.
  Onze taak is straks zoveel mogelijk zorgvrager iets aan te praten wat toch echt nodig is, zoveel te meer geld komt er binnen voor de organisatie.
  Heb je toch de neiging om direct op te stappen, moet ik een slimme vertegenwoordiger worden?Met het doel maakt niet uit wat en hoe je je product verkoopt, als je het maar verkoopt, des te beter voor de BAAS.
  RONDUIT SCHANDALIG DIT PLAN.

 12. Een Nederlander is nergens vies van als het om geld gaat.Wel gillen over normen weet iemand daar wel wat dat is.Doen ze dat ook met hun ouders deze schatjes.Als we het dan aanvullen met Waarden laat me niet lachen de enige waarde voor die plaatboeven zit in hun salaris wat absoluut niet staat voor wat ze waard zijn.Wie dit heeft verzonnen verdient dat hij weer onder zijn platte tegel wordt teruggetrapt.

 13. Wie wil er nog naar een verzorgings/verpleeg instelling op deze manier. Binnenkort ook nog € 750,- a € 1.000,- per maand betalen voor 6 m2 in een vierpersoonskamer.
  Marktwerking in de zorg leidt tot dit soort initiatieven. Winstmaximalisatie die de basis is voor de bonus van het management. Wat zou de voorzitter van de Raad van Bestuur verdienen ?

 14. Goede zaak, dat eeuwige gezeur over die gelijke monniken gelijke kappen. Als je meer te besteden hebt, mag je vaker in bad en vaker wandelen. lijkt me niet meer dan logisch. Het idee dat ouderen arm zijn is sowieso achterhaald. Een ruime meerderheid heeft een prima pensioen.

 15. een uitgebreide douchebeurt… wat is dat? Een ligbad, whirlpool, uitgebreide massage behandeling of de standaard wekelijkse ( en niet zoals de medewerkster of direkteur doet de dagelijkse )douchebeurt? De directie en zeker de raad van bestuur met het exhorbitante salaris moet zich de ogen uit het hoofd schamen! r. veenstra

 16. Ronduit belachelijk. Je betaald al genoeg voor een plekje in zo’n huis! Moet er straks ook geleefd worden op consumptiebonnen e.d? Je kan goed merken dat alle zorginstellingen ook een soort van ‘bedrijfje’ worden. Het gaat om productie en veel winst maken. Waar gaat dit heen?

 17. Sprakeloos, geschokt, verbijsterd. Dit is het meest idiote dat ik ooit gehoord heb, na alle andere idiote maatregelen in ouderenzorg nederland.
  Waarom wordt er in nederland niet eens echt, massaal gestaakt? De patienten missen niks, want nu wordt ze ook al alle zorg ontnomen. Kijk naar Denemarken en Noorwegen, daar staakt men en bereikt ook wat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.