Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuizen werken onhygiënisch’

In vier op de tien verpleeg- en verzorgingshuizen wordt onhygiënisch gewerkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond in 37 instellingen.

Een aantal van de onderzochte verpleeghuizen blijkt smerig en onhygiënisch te zijn. De vloeren zouden plakken, er hangt een urinelucht en medicijnen zouden vaak over de datum zijn. ‘Bovendien is de handhygiëne slecht en gaan washandjes met ontlasting bij de gewone was,’ zo meldt de bond.

Verpleeghuizen onhygiënisch
Het onderzoek werd uitgevoerd door zeven hygiënisten die de zorginstellingen beoordeelden aan de hand van een checklist opgesteld in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de bezochte verpleeghuizen scoren er 15 een onvoldoende. Slechts drie verpleeghuizen halen een zeven of iets hoger, zo blijkt uit het onderzoek dat in mei in de Consumentengids verschijnt.

Inspectie verplicht
De Consumentenbond vindt dat hygiëne-inspecties verplicht moeten worden. ‘Het is verbazingwekkend dat verpleeghuizen niet verplicht zijn om onafhankelijk hygiëneonderzoek te laten uitvoeren. Kwetsbare bewoners verdienen een veilig en schoon thuis’, zegt directeur Bart Combée. ‘Het onderzoek laat zien dat het bedroevend gesteld is met de hygiëne en het goed is als de verpleeghuizen regelmatig een onderzoek laten uitvoeren. Zij kunnen daarvan leren en verbeteringen doorvoeren.’

Helpdesk infectiepreventie
ActiZ, organisatie voor zorgondernemers, noemt de bevindingen van de Consumentenbond zorgelijk. De organisatie heeft een helpdesk infectiepreventie en de organisatie heeft in samenwerking met een hygiënist een instrument ontwikkeld voor zelfdiagnose op gebied van infectiepreventie.

Leefbaarheid verpleeghuis
Wel is er volgens Actiz een spanningsveld omdat zorgorganisaties voortdurend de afweging moeten maken of het voorkomen van alle risico’s de kwaliteit van leven niet belemmert. ‘Zorgorganisaties moeten zorgen voor een balans tussen leefbaarheid en veiligheid. Een verpleeghuis is ook een plek waar mensen wonen en dat moet niet zo klinisch worden, dat bewoners zich er niet meer thuis kunnen voelen’, aldus ActiZ.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.