Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundig klokkenluider krijgt waarschuwing

Wanneer je als verpleegkundige misstanden in de zorg aan de kaak stelt, ligt je eigen handelen ook onder een vergrootglas en doe je er goed aan om stil te staan bij de wetten en regels die in deze situatie gelden. Dit blijkt wel uit een tuchtzaak waarbij een verpleegkundige een waarschuwing kreeg opgelegd na het melden van zijn zorgen.
Burgerlijk Wetboek

De verpleegkundige, die werkte als sociaaltherapeut, maakte zich zorgen over de tekortschietende zorg aan voornamelijk verstandelijk gehandicapte patiënten in zijn instelling. Hij schreef een brief aan de directie en de raad van bestuur waarin hij zijn onvrede uitte. Directe aanleiding was de zelfmoord van een patiënt bij wie de verpleegkundige direct betrokken was. Het stuitte hem tegen de borst dat de melding aan de inspectie hierover in zijn ogen onvolledig was. De brief is in een werkoverleg ingebracht. Uit de uitspraak van het tuchtcollege blijkt niet wat er vervolgens met de brief is gedaan, maar de verpleegkundige voelde zich in ieder geval niet gehoord.

Adviespunt Klokkenluiders

Bijna een jaar later heeft de verpleegkundige nog een keer een brief gestuurd naar de raad van bestuur waarin hij aandacht vraagt voor de tekortkomingen in de zorg. Daarbij heeft hij voorstellen tot verbetering gedaan. In deze brief stond vertrouwelijke, niet geanonimiseerde informatie over patiënten. Deze brief heeft hij ook in een ‘cc’ gestuurd naar het Adviespunt Klokkenluiders en via e-mail naar tenminste 18 collega’s. Om zijn bewijsmateriaal zeker te stellen heeft hij later dat jaar gegevens uit diverse patiëntendossiers doorgestuurd naar zijn privé mailadres.

Geheimhoudingsplicht

De, voormalig, werkgever klaagt de verpleegkundige aan omdat hij vertrouwelijke informatie heeft doorgestuurd naar het Adviespunt Klokkenluiders, naar niet bij de patiënten betrokken collega’s en naar zijn privémail. Het tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige inderdaad heeft gehandeld in strijd met zijn geheimhoudingsplicht als hulpverlener en legt daarom een waarschuwing op. Het tuchtcollege geeft hierbij wel aan dat het Adviespunt de verpleegkundige beter op de hoogte had mogen stellen van de regels over geheimhoudingsplicht. ‘Op zich staat aan het melden van misstanden niets in de weg, maar dan moet een dergelijke melding wel volgens de regels plaatsvinden’, aldus het tuchtcollege in haar uitspraak.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.