Het gaat om verpleegkundig specialisten die werkten in GGZ-instellingen, maar omdat zorgverzekeraars ze niet erkennen als hoofdbehandelaars, leveren ze niet de beoogde besparing op. Verpleegkundig specialisten mogen zelfstandig diagnoses stellen en behandelen en zijn dus hoofdbehandelaar van patiënten. Maar in de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars staat dat alleen klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hoofdbehandelaar mogen zijn. Gevolg daarvan is dat de duurdere specialisten alsnog ingeschakeld moeten worden, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.
Door: redactie Nursing
Meer Nursing
Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen
Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts
Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.
Ik vind het ook een beetje kort door de bocht dat een academisch geschoolde psycholoog geen medicatie mag voorschrijven, dus dat de verpleegkundige specialist het als HBO+ dan ook niet zou mogen. Als ze in de studie psychologie aandacht besteden aan medicatieleer, zou het standpunt nog gelden, maar in dit geval heeft het niks meet de academische graad te maken lijkt mij…
Peer99,
Stel je eens goed op de hoogte van de opleiding tot verpleegkundig specialist. Kunnen veel artsen nog wat van leren. De zorgverzekeraars zouden zich ook beter moeten orienteren op de kennis en kunde van verpleegkundig specialisten…
”omdat zorgverzekeraars ze niet erkennen als hoofdbehandelaars, leveren ze niet de beoogde besparing op”
En daar draait het om ..
Volgens de door mij bekende NP’rs geeft de opleiding alleen inzicht in de manier van kennis vergaren en geen daadwerkelijke kennis. In hun functioneren zie ik niets anders dan een verlengde arm van de arts waar zij voor werken, goedkope assistenten. Dat heeft helemaal niets meer met verpleegkunde te maken.
Hoe kunnen de ziektekostenverzekeraars datgene ondermijnen wat bij wet geregeld is en waar alle partijen zoals de Nza en GGZ Nederland en overigen een positief advies over hebben gegeven?
En terecht lijkt mij. Artsen zijn academisch opgeleiden. NP zijn feitelijk verpleegkundig, HBO+ geschoold.
Toch mag een academisch geschoolde psycholoog geen medicatie voorschrijven en een NP wel …
Dat een NP/PA zelfstandig handeld wil niet zeggen dat hij/zij zelfstandig is, werkt immers altijd onder supervisie van een arts.
Gevolg van het stipt uitvoeren van de duidelijke regels opgesteld door de verzekering. Dat de verzekeringen belangen van de client boven alles stellen blijkt wel weer.Ook al kost het geld regel is regel.Uiteraard is het indien de regel onverhoopt niet helemaal duidelijk is de beslissing in het voordeel van de client uitvalt.Indien de verzekering dit ook zou doorvoeren dan valt daar zeker ook nog iets te reorganiseren.Te veel salaris niet de juiste mensen op de juiste plaats en luxe waar soberheid op z’n plaats is.