Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundig specialist krijgt rol bij ‘roesje’

Het ‘roesje’ (PSA) bij kinderen is onveilig en niet effectief, waardoor medische verrichtingen onnodig vaak falen of oncomfortabel zijn. Daarom is er een nieuwe richtlijn opgesteld waarbij verpleegkundig specialisten een grote rol krijgen.
Verpleegkundig specialist krijgt rol bij ‘roesje’

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Piet Leroy aan de Universiteit Maastricht.

De vraag naar kwalitatief hoogstaande Procedurele Sedatie en/of Analgesie PSA, de medische term voor het ‘roesje’, bij kinderen neemt toe. Op dit moment wordt PSA bij kinderen meestal uitgevoerd door artsen die daar niet specifiek voor zijn opgeleid. Dit kan leiden tot onveilige omstandigheden, zo concludeert Leroy. Na het toedienen van een ‘roesje’ daalt het bewustzijn, soms tot het niveau van een narcose, en soms kan daarbij de ademhaling van het kind in het gedrang komen, zonder dat de arts het tijdig in de gaten heeft. Een ‘gewone’ narcose is vaak een veiliger en doeltreffender alternatief, maar door het gebrek aan anesthesiologen en geschikte ruimtes voor het toedienen van een narcose, is dat tot nu toe ook de oplossing niet.

Verpleegkundig specialist
Daarom is er een nieuwe richtlijn opgesteld waarbij verpleegkundig specialisten een grote rol krijgen. Een van de belangrijkste gevolgen van de nieuwe richtlijn is het opleiden van PSA-praktijkspecialisten (een nieuwe verpleegkundig specialist) die een diepe sedatie bij kinderen en volwassenen mogen uitvoeren met behulp van middelen die tot nu toe voorbehouden zijn aan anesthesisiologen.

Lichte sedatie
Daarnaast gaan kinderartsen en verpleegkundigen leren hoe ze met behulp van uitleg, oefenen, geruststellen, afleiden, hypnosetechnieken en plaatselijke pijnstilling kinderen kunnen helpen. Als dat alles niet werkt, is lichte sedatie met bijvoorbeeld lachgas een oplossing. Dat middel was tot nu toe in de ban gedaan, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat daarvoor geen reden meer bestaat. Tot slot moet elk ziekenhuis een lokale sedatiecommissie instellen die waakt over de opleiding en de kwaliteit van de sedatie.

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

 1. L.s.,
  Of de schrijver weet niet waar hij het over heeft?
  Of de redactie plaatst alle onzin die het tegen komt?
  Ik stel voor uw informatie te halen bij;
  Prof. Hans Knape, anesthesioloog te Utrecht en een van de initiatiefnemers van de richtlijn. Om vervolgens een stuk te schrijven met een meer verantwoorde onderbouwing en professionele terminologie.
  Met vriendelijke groet,
  J.Hoekman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.