Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundig specialist moet reden voorschrijven melden

Vanaf 1 augustus 2013 zijn verpleegkundig specialisten en artsen wettelijk verplicht om de reden van voorschrijven op het recept te vermelden. Ook zijn ze verplicht om een afwijkende nierfunctie (MDRD/e-GFR) actief aan de apotheker te verstrekken. Doel is nog betere en veiligere zorg bij medicatiegebruik.
Verpleegkundig specialist moet reden voorschrijven melden
Foto: Arno Massee

Dat melden artsenorganisatie KNMG en verpleegkundige beroepsvereniging V&VN.

Het gaat om 23 geneesmiddelen die voor meerdere indicaties in uiteenlopende doseringen kunnen worden voorgeschreven én waarbij sprake is van een smalle therapeutische breedte of risico op ernstige bijwerkingen (toxiciteit). Aan de hand van de reden van voorschrijven kan de apotheker controleren of de dosering klopt.

Labuitslagen

Ook bij een afwijkende uitslag bij laboratoriumonderzoek uitgevoerd naar de nierfunctie (MDRD/e-GFR) van een patiënt, is de arts of verpleegkundig specialist verplicht dit te melden aan de apotheker.

Apothekers kunnen daarnaast, met toestemming van de patiënt, andere labwaarden bij de arts opvragen. In de praktijk zal het meestal gaan om natrium, kalium, PT-INR, farmacogenetische parameters en de bloed- of plasmaspiegel van geneesmiddelen met een kleine therapeutische breedte.

Patiëntveiligheid

De regeling is een alternatief voor de ministeriële regeling van 2012, zo meldt de KNMG. De gemaakte afspraken zijn minimumeisen. Regionaal of lokaal kunnen afspraken worden gemaakt om meer informatie uit te wisselen. Na een evaluatie van de uitvoerbaarheid van deze afspraken en een toetsing of deze maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan de patiëntveiligheid, kan de lijst van geneesmiddelen en labwaarden stapsgewijs worden uitgebreid om zo de patiëntveiligheid te bevorderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.