Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundig specialisten definitief bevoegd vanaf september

Vanaf september 2018 worden de tijdelijke zelfstandige bevoegdheden van verpleegkundig specialisten definitief vastgelegd in de wet BIG. Dat meldt Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins in de Staatscourant.
Arno Massee

Sinds 2012 mogen verpleegkundig specialisten een aantal handelingen zelfstandig beoefenen die voorbehouden zijn aan bepaalde beroepsbeoefenaars (de ‘voorbehouden handelingen’). Vooralsnog zijn die zelfstandige bevoegdheden uitgewerkt in tijdelijke wetgeving. Uit evaluaties blijkt dat de zelfstandige bevoegdheid voor verpleegkundig specialisten ‘bijdraagt aan het efficiënter inrichten van zorgprocessen en de juiste inzet van zorgprofessionals’. Daarom worden deze bevoegdheden vanaf september definitief vastgelegd in de wet BIG.

Niet alle bevoegdheden vastgelegd

De meeste bevoegdheden uit de tijdelijke wetgeving worden in de definitieve wetgeving overgenomen. Er is één uitzondering: voor de verpleegkundig specialist geestelijke gezondheid vervalt de bevoegdheid om te defibrilleren. Die bevoegdheid is voor deze groep niet noodzakelijk, bleek uit de evaluatie van de tijdelijke wet.

Blijdschap bij V&VN

V&VN VS, de afdeling voor verpleegkundig specialisten van beroepsvereniging V&VN, is blij met het besluit van het ministerie. ‘Hiervoor verdient de beroepsgroep van verpleegkundig specialisten opnieuw een pluim! Hartelijk dank ook aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport’, schrijft de beroepsvereniging op haar website.

Lees ook de volledige uitspraak van Minister  Bruins voor Medische Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.