Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige Adviesraad Bronovo overwegend positief over sluiting

De Verpleegkundige Adviesraad (VAR) van het Bronovo Ziekenhuis staat positief tegenover de herstructurering in het ziekenhuis, blijkt uit berichtgeving van de NOS. De VAR plaatst wel een paar kanttekeningen.
Buitenkant van het Bronovo-ziekenhuis (ANP SANDER KONING)

Vandaag maakte het bestuur van ziekenhuisgroep Haaglanden Medisch Centrum (HMC) bekend dat het Haagse ziekenhuis HMC Bronovo uiterlijk in 2024 gesloten wordt. ‘HMC Bronovo wordt in 2019 omgevormd tot een weekziekenhuis voor poliklinische en planbare zorg,’ aldus Paul Doop, bestuursvoorzitter bij HMC in een toelichting. ‘Tussen 2022 en 2024 zal de poliklinische en planbare zorg worden verplaatst naar HMC Antoniushove en HMC Westeinde, waarna HMC Bronovo als ziekenhuis in de huidige vorm zal worden gesloten.’ Onder het HMC vallen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam-Voorburg. Volgens Doop is het te duur om alle drie de locaties open te houden. ‘Daarom moeten we van drie naar twee locaties. Er wordt te weinig geld verdiend om in de toekomst te investeren in ICT en huisvesting bij drie ziekenhuizen,’ stelt de directeur.

Reactie VAR

Verpleegkundigen in de VAR vinden het in eerste instantie een goed idee om alle acute zorg in het Westeinde te concentreren en van het Bronovo in eerste instantie een ziekenhuis te maken dat tijdens werkdagen open is en het daarna helemaal te sluiten. De VAR plaatst wel kanttekeningen: zo wil ze graag onderbouwd zien dat ‘de ernstige personele tekorten’ in het Westeinde opgelost zijn als alle acute zorg van het Bronovo verplaatst is naar het Westeinde. De verpleegkundigen maken zich ook zorgen over de patiëntveiligheid, vooral in het kraamcentrum. Dat verhuist eerst in het Bronovo naar een noodgebouw bij het Westeinde – dat nog gebouwd moet worden – en dan naar een nieuwe plek in het Westeinde. De verpleegkundigen vrezen dat door die twee verhuizingen risico’s ontstaan.

Patiëntveiligheid

Ook andere betrokkenen (ondernemingsraad, cliëntenraad, medische staf) stemmen in met de plannen van het HMC om het Bronovo eerst in de weekenden te sluiten en daarna helemaal op te doeken. Volgens de NOS zijn er wel grote zorgen over de snelheid waarmee de raad van bestuur de voornemens wil doorzetten. Zo moet het Bronovo al per 1 juli in de weekeinden dicht. Dat betekent dat per die datum alle acute zorg die nu in het Bronovo wordt verleend overgeheveld moet zijn naar het Westeinde ziekenhuis in de Haagse binnenstad. Het gaat om bijna 2000 bevallingen, 7500 acute opnames en 27.000 bezoeken aan de Spoedeisende Hulp per jaar. Er bestaan grote twijfels of dat wel mogelijk is zonder dat de patiëntveiligheid in het geding komt. Het Westeinde kampt met ernstig personeels- en ruimtegebrek en er is ook niet genoeg parkeergelegenheid.

Werk jij in het Bronovo en wil je iets kwijt over de ontwikkelingen? Mail dan nursing@bsl.nl of laat een reactie achter onder dit bericht

1 REACTIE

  1. Heb ooit 8 maanden( via uitzendbureau) in het Bronovo gewerkt, een ziekenhuis met karakter. Jammer dat het gaat verdwijnen. Toen ( ong 2004) waren er al personele problemen maar de mensen die er werkte, werkte hard ! Nooit meer ergens zo onnoemelijk hard moeten werken als daar ! Sterkte voor het personeel.
    Ennuh kan de koninklijke familie niet bijspringen, die heeft daar toch een vleugel…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.