Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige geeft fatale bloedtransfusie

Een patiënte van het Nijmeegse UMC St Radboud Ziekenhuis is vorige week zondag overleden nadat een verpleegkundige een verkeerde zak bloed heeft toegediend.
Verpleegkundige geeft fatale bloedtransfusie

Het bloed was bestemd voor een ander, maar de verpleegkundige had zich in het bed vergist. Collega’s ontdekten de fout al snel, omdat het plotseling slechter ging met de vrouw, die al ernstig ziek en in slechte conditie was. Maar een geringe dosis toegediend bloed werd haar al fataal.

Voorschriften gevolgd
Een woordvoerder van het UMC St. Radboud maakte bekend dat een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het puur om een menselijke fout gaat en dat alle voorschriften gevolgd zijn. Geboortedatum, naam en bloedgroep zijn zowel door de betreffende als door een tweede verpleegkundige gecontroleerd. Daarna is de verpleegkundige naar het verkeerde bed gelopen.

Groot drama
Het UMC St. Radboud Ziekenhuis spreekt van een ‘groot drama’ voor de familie van de vrouw. Maar ook voor de betrokken verpleegkundige, die bekend staat als een voortreffelijk medewerkster. Zij heeft inmiddels professionele hulp gekregen.

1 op de 15.000
Door verschillende veiligheidsmaatregelen komen fouten bij het toedienen van bloed nauwelijks voor. Volgens onderzoeken gaat het bij 1 op de 15.000 transfusies mis. Het ziekenhuis heeft het incident gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en gaat zelf onderzoek doen om te kijken of het voorval door extra maatregelen niet toch voorkomen had kunnen worden.

Door: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.