Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige heeft last van rug

Het merendeel van de verpleegkundigen en andere Nederlandse zorgmedewerkers kampt met fysieke klachten als rug-, nek- en schouderpijn.
Verpleegkundige heeft last van rug
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit het onderzoek Gezond werken in de Zorg van Stichting IZZ in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat gisteren is gepresenteerd. Daaruit blijkt dat maar liefst 85 procent van de verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers last heeft van fysieke klachten. Werken in ongemakkelijke houdingen en het nodig hebben van veel lichaamskracht worden het meest genoemd. Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna een kwart van de zorgmedewerkers in het afgelopen jaar het werk niet heeft kunnen uitvoeren wegens problemen met bewegen. 80 procent van de zorgmedewerkers geeft bovendien aan fysiek zwaar werk te hebben. Ook ervaren ze dat hun werk veel impact heeft op hun privéleven en dit heeft direct gevolgen voor hun gezondheid en verzuim.

7 valkuilen bij het tillen en verplaatsen van de cliënt

Tilspecialist José de Reus van ‘Til-Maatwerk’verzorgt trainingen voor verzorgenden en verpleegkundigen in til- en verplaatsingstechnieken. Ze noemt de zeven valkuilen waar verzorgenden in kunnen stappen bij het tillen en verplaatsen van de cliënt. Lees meer >>>

Doorwerken ondanks ziekte

Bijna tweederde van de zorgmedewerkers werkt door ondanks ziekte. Bij een op de tien komt dit zelfs meerdere malen per jaar voor. Hoe meer problemen met bewegen of hoe groter de ervaren fysieke belasting, hoe groter de kans dat zorgmedewerkers gaan werken terwijl ze ziek zijn, zo schrijven de onderzoekers. Uiteindelijk verzuimt een derde van de zorgmedewerkers minimaal een keer per jaar. Hiervan is bijna de helft werkgerelateerd.

Lees het hele onderzoek

Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

Onderzoek

Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de belangrijkste factoren voor de vermindering van fysieke en psychosociale arbeidsbelasting binnen zorgorganisaties. Bijna 11.000 zorgmedewerkers deden mee aan het onderzoek, ruim 3000 hiervan zijn verpleegkundigen. 30 procent van de respondenten werkt in een ziekenhuis, 24 procent in de verplegings-, verzorgings- of thuiszorgsector (vvt) en de overige respondenten in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of overige branches.

Binnenkort op nursing.nl

Hoe kun je fysieke klachten voorkomen? Met tips en oplossingen van een deskundige.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.