Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties23

‘Verpleegkundige heeft oplossing voor betere ouderenzorg’

Verpleegkundigen kunnen misstanden in de ouderenzorg, zoals valincidenten en ondervoeding, voorkomen aan de hand van splinternieuwe best practises, ontwikkeld door verplegingswetenschappers.
'Verpleegkundige heeft oplossing voor betere ouderenzorg'

Deze nieuwe, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde methoden worden volgende week gepresenteerd tijdens het European Congress, Older persons, the future of care in Rotterdam. Op het congres laten de onderzoekers nieuwe best practises zien over het terugdringen van valincidenten, goede en humane alternatieven voor fixeren, hoe je maximale garanties kunt bieden voor veilige medicatieverstrekking en hoe je ondervoeding voorkomt.

Dementie
Veel aandacht van de onderzoekers gaat uit naar dementie. Prof. dr. Jan Hamers, hoogleraar verpleging en verzorging van ouderen: ‘Dementie vereist adequate zorg en behandeling door medewerkers die probleemgedrag kunnen duiden en daarop adequaat reageren. Verpleegkundigen en verzorgenden die voor demente ouderen en hun familie een veilige leefomgeving kunnen creëren en ouderen kunnen bijstaan in het maken van keuzes binnen ons zeer complexe zorgbestel. Iedere Nederlander zal daarmee vroeg of laat worden geconfronteerd.’

Valindicidenten en medicatiefouten
Berichten over valincidenten, vastbinden, medicatiefouten, ondervoeding en tekorten aan personeel doen soms overkomen alsof in de ouderenzorg alleen maar dingen fout gaan. Dat de verplegingswetenschap mogelijke oplossingen in huis heeft voor die problemen, laten 500 deskundigen uit vijftig landen zien tijdens het congres, volgende week in Rotterdam. De organisatoren willen met de congres het invoeren van meer best practises in de zorginstellingen stimuleren en pleiten voor meer verplegingswetenschappelijk onderzoek. Hamers: ‘Verpleegkundigen moeten deel worden van de oplossingen van vergrijzingsproblematiek. Dan pas mogen we verwachten dat voldoende mensen voor
dit beroep kiezen.’

Meer informatie over en het programma van het European Nursing Congress vind je hier.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

23 REACTIES

 1. Ja,de “professionals” hebben een hele hoge dunk van zichzelf,en zijn niet bereid iets bij te leren daardoor,geen zelfreflectie,goede uitzonderingen daargelaten.Een hoop gewichtigdoenerij en arrogantie,van werkvloer tot onterecht duurbetaalde “zorgmanagers” en directeuren.De zorg is doodziek.Wanneer gaat de zorg weer uit van zorg,en luisterd naar de mensen die zorg nodig hebben?wanneer komt dat hart weer op de juiste plaats?Mensen die met klachten over de zorg komen,die zijn nog niet jarig,je weet niet wat je overkomt!roddel,laster,hetze en intimidatie.In plaats van dat zorgsignalen opgepikt worden.Daar is men te arrogant voor.Je kunt net zo goed tegen een muur praten.

 2. Lees alle reacties
 3. Ja,de “professionals” hebben een hele hoge dunk van zichzelf,en zijn niet bereid iets bij te leren daardoor,geen zelfreflectie,goede uitzonderingen daargelaten.Een hoop gewichtigdoenerij en arrogantie,van werkvloer tot onterecht duurbetaalde “zorgmanagers” en directeuren.De zorg is doodziek.Wanneer gaat de zorg weer uit van zorg,en luisterd naar de mensen die zorg nodig hebben?wanneer komt dat hart weer op de juiste plaats?Mensen die met klachten over de zorg komen,die zijn nog niet jarig,je weet niet wat je overkomt!roddel,laster,hetze en intimidatie.In plaats van dat zorgsignalen opgepikt worden.Daar is men te arrogant voor.Je kunt net zo goed tegen een muur praten.

 4. Aan de schrijver bejaard en vogelvrij.Dit is wat je schreef:Door te googlen weet ik nu wat VIG’ers zijn, ik had er voorheen nooit van gehoord. Wel van niveau 1, 2, 3 enzo en daar heb ik helaas geen hoge pet van op. Dat komt door eigen slechte ervaringen met de verzorging van mijn vader én gelijke ervaringen van vele andere familieleden van ouder, Wat een arrogantie niveau 3 is verzorgende IG daar heb jij geen hoge pet van op zoals je schreef.Pas dan maar op dat je niet in een verpleeghuis terecht komt.

 5. Wat hebben die professionals een hoge dunk van zichzelf. Veel gestudeerd en weinig bijgeleerd zeg ik dan maar. Met 12 jaar verpleeghuiservaring en tussendoor wat ziekenhuis ervaring heeft mij geleerd dat je het als cliënt niet moet hebben van die gestudeerde yuppen in de zorg. Arrogant van het begin tot het einde. Alsof de doorsnee cliënt een stuk onbenul is die zich nergens mee moet bemoeien.
  Och arme,wat een bollebozen zijn het toch. Ik kom de verpleegkundigen op vele terreinen tegen die weinig of niets met de zorg te maken hebben. Kennelijk zijn de baantjes voor die lui aantrekkelijker buiten de directe zorg. Ik noem maar eens een paar buitenbaantjes: bij de leveranciers van incontinentiemateriaal, bij de zorgverzekeraars, bij het zorgkantoor, bij CIZ enz…..
  Daar kom je ze tegen als een dictator die de baas kan spelen over anderen en dat dan ook verrekte graag doet.
  Ik heb ze op die posten leren kennen als de tegenstander van de zorgvrager. De voeren in opdracht van hun werkgever een beleid uit dat helemaal niet in het belang van de cliënt/patiënt is.
  Dus, beste verpleegkundigen, het zo jullie sieren als je eerst eens de rotte appels uit jullie mand zou verwijderen, daarna kunnen jullie bij mij binnen korte tijd leren wat echte zorg is. Want met al jullie diploma’s en getuigschriften zijn er in jullie branche kennelijk nog steeds figuren die “zorgen voor een ander” niet hebben meegekregen.
  Ik heb liever te doen met de minder gestudeerde, maar gemotiveerde, lieve, goedwillende zorgers.
  In de voorgaande reacties lijkt het er op dat de wetenschap en zorgstudies er enkel zijn omwille van de status. Het valt niet te ontkennen dat juist die professionals van alles en nog wat bedenken om de zorg zo ingewikkeld mogelijk te maken. Protocollen, bijscholing, innovatie, elke drie maanden iets nieuws.
  Het draagt niets bij aan de zorg want het is enkel bedoeld om de status van de professional te verhogen. Om net te doen alsof het allemaal heel veel voorstelt.
  Ik baal van dat gedrag.
  Mijn laatse ervaring in het ziekenhuis met de verpleegkundigen was niet om over naar huis te schrijven. De mindere goden, en vooral de stagiairs waren tien keer beter. Die luisterden naar wat er gezegd werd door de patiënten.
  In tegenstelling tot de oppergoden die hoog in rang stonden. Je sprak regelmatig tegen dovemans oren en als je wat vroeg zag je aan het gezicht dat ze zich afvroegen waar je je mee bemoeide. Ze deden alles zonder uitleg en natuurlijk nog minder zonder je iets te vragen. Want het lag er dik boven op dat je als patiënt helemaal ondergeschikt was aan de professional.
  De moraal van het verhaal: de arrogante, over het paard getilde professionele verpleegkundigen zouden moet leren dat anno 2010 de cliënt ruim zo slim en verstandig is als zij zelf en dat cliënten zelf beslissen over wat er met ze gedaan wordt.
  En nu gaan er wel weer een paar op de achterste benen staan denk ik.
  Nee hoor, ze zijn niet allemaal zo. Er zijn zat goede verpleegkundigen en professionals. Alle respect daarvoor.
  Maar er zitten gewoon teveel minkukels tussen waar je van afhankelijk bent.

 6. Hallo
  Nou ik ben blij nu een stukje erkenning gekregen te hebben. Her en der herken ik wel iets wat je daar schrijft maar kan het ook weer niet volledig onderschrijven. Ik denk dat het te maken heeft dat vanaf oudsher een strakke hierarchie heerst in een verpleeghuis. Een ziekenhuis is meer met zijn tijd meegegaan, verpleeghuis daarin tegen loopt niet altijd bepaald voorop met nieuwe ontwikkelingen. Toch zie je de laatste jaren dat hierin een inhaalslag word gemaakt door bepaalde kwaliteitsnormen en de audits ( KIWA e.d. ) Maar het hangt heel erg per instelling af hoe iets geregeld is. Wij hoorden ook wel berichten uit een verpleeghuis in onze regio die zacht gezecht niet best waren en is uiteindelijk ook onder toezicht gesteld,maar dat soort praktijken zal je in de instelling waar ik werk met uitzondering tegenkomen waarmee ik wil zeggen dat het niet aan de orde van de dag is. Bij ons is ook goed geregeld wie welke informatie geeft aan wie om inderdaad te voorkomen dat collega,s die minder verstand van zaken hebben geen opmerkelijke uitspraken aan de families doen. Deze collega,s moeten familie met vragen altijd doorverwijzen naar de verandwoordelijke VIGer op die dag of de zorgcoordinator (EVVer) of teamleider. Hangt van de vraag af die word gesteld. Dat geld ook voor opvallende observaties op lichamelijk / psychisch gebied dat daar iemand bij word geroepen die verstand van zaken heeft en dat daar tijdig actie op gezet kan worden. Dat dit niet altijd even goed gaat of een foute inschatting word gemaakt kan gebeuren. Maar dat gebeurd ook in ziekenhuizen, huisartsenposten e.d. Het blijft mensen werk.
  Groetjes

 7. Ik begrijp de opmerkingen van “VIG” en dat hij/zij zich onheus bejegend voelt over hetgeen ik schreef. Het was niet mijn bedoeling om hardwerkende verzorgenden te kwetsen, ongeacht welke opleiding zij al dan niet hebben en hoe zij zich in de praktijk ook soms gedragen.
  Het gaat mij er om dat er super-de-luxe dure congressen gehouden worden op basis van een overduidelijk onrealistisch beeld, n.l. “Verpleegkundigen kunnen misstanden in de ouderenzorg, zoals valincidenten en ondervoeding, voorkomen aan de hand van splinternieuwe best practises, ontwikkeld door verplegingswetenschappers”. Misschien is dit in sommige andere (van de kennelijk 50 deelnemende!) landen mogelijk, in Nederland is dit een utopie. Want in Nederland zijn vooral de grote zorgconglomeraten de baas en zij hebben de vrijheid en de macht om zorggelden slechts voor een klein deel in te zetten waarvoor ze bedoeld zijn: voor de cliënten/bewoners en voor voldoende en behoorlijk opgeleide verzorgenden. Waardoor zich onder die (weinige) verzorgenden dus amper tot geen professionals/deskundigen kúnnen bevinden die die prachtige “best practices” (ja, “practice” schrijf je met 2 c’s…) zouden kunnen toepassen.
  Door te googlen weet ik nu wat VIG’ers zijn, ik had er voorheen nooit van gehoord. Wel van niveau 1, 2, 3 enzo en daar heb ik helaas geen hoge pet van op. Dat komt door eigen slechte ervaringen met de verzorging van mijn vader én gelijke ervaringen van vele andere familieleden van ouderen in zowel thuiszorg- als instellingsituaties in ons land.
  Wat ik overal in de ouderenzorg zie en met name in de verpleeghuiswereld, is dat er een minimum aan laag opgeleide verzorgenden wordt ingezet; plus leerlingen die niet kunnen worden begeleid omdat er niet voldoende professionals zijn voor die begeleiding, dus rara, wat worden dat dan voor verzorgenden? (Ik ken leerlingen die er daardoor mee gestopt zijn, stagiaires ook – de ROC’s weten ervan maar doen niets). Door te laten geloven dat die mensen verpleger/verpleegster zijn, wordt iedereen in feite voor de gek gehouden tot meerdere eer en glorie van zorginstellingen/-organisaties. Cliënten/bewoners (en hun familie) worden daarvan de dupe. Je wordt daardoor namelijk wijs gemaakt dat vader of moeder in goede handen is, terwijl in de praktijk blijkt dat de verzorgenden veelal zelfs leeftijdgebonden aandoeningen niet eens herkennen. Waardoor mensen nodeloos lijden en sterven. Zie dan maar vertrouwen te houden, vooral met die brij aan verschillende oude en nieuwe opleidingsniveaus en de w.s. met opzet in zorginstellingen aangeleerde hoogmoedigheid van laagopgeleiden. Onderdeel van een kwalijk psychologisch spel van hogerhand. In mijn vader’s situatie zijn er vaak maar 2 tot 3 verzorgenden voor rond de 30 veelal zwaar zorgafhankelijke bewoners. Daarvan is er dan veelal maar één die behoorlijk gekwalificeerd is (als “VIG”). Maar je wilt niet weten hoeveel laag opgeleiden (w.o. invallers/flexers/uitzendkrachten) graag doen alsof. Dat zit hem w.s. in de cultuur van bepaalde organisaties, die vaak op sektes lijken en waar medewerkers van hoog tot laag achter de bedrijfscultuur moeten staan, ongeacht de vele, soms grove misstanden voor cliënten/bewoners. Waar niet de cliënt/bewoner op de allereerste plaats komt, maar waar de allang niet meer “goede” naam van de organisatie ten koste van alles beschermd moet worden. Met spreekverboden en op straffe van ontslag voor personeel en bezoekbeperkingen voor familieleden. In dergelijke situaties worden alle mondige medewerkers eruit gewerkt (zelfs invalkrachten), contracten van goed ingewerkte en goed functionerende verzorgers/managers niet verlengd om weer een verse lading goedkopere krachten in te zetten, etc. Dat is een wereld waarin grootheidswaan en macht van ook laag opgeleiden, ja zelfs leerlingen, wordt aangewakkerd (waarin zelfs een keukenhulp kan doen alsof ze verpleegster is) tot hele organisaties bestaan uit ja-knikkenden die het prettig vinden zich meer te kunnen voelen dan ze zijn. Ten koste van de cliënten/bewoners, maar vaak net zo goed van goedwillende verzorgenden. Dat is dus ook een wereld waarin laag/lager opgeleiden, véél eerder denk ik dan hoger opgeleide verpleegkundigen, met zich laten sollen, net zolang tot ze zich geheel en al bij de door de zorgorganisatie gewenste situatie en omstandigheden hebben neergelegd en eraan gewend zijn geraakt dat ze de zorg die geleverd moet worden dus absoluut niet kunnen leveren. Maar dat is dan inmiddels ondergeschikt geworden aan de loyaliteit naar de organisatie, die altijd onschuldig wijst naar de bezuinigingen vanuit Den Haag.
  Het spijt me nogmaals als ik iemand op de ziel trap, maar zolang vooral verzorgenden (zelfs trouwens artsen) ervoor kiezen de cultuur van slecht bestuurde/geleide organisaties bóven het belang van hun cliënten te stellen, kan ik weinig begrip en vooral geen respect meer opbrengen voor gemiauw door hen. Dat soms een wellicht goede “VIG’er” zich dan aangesproken voelt, lijkt me alleen maar goed en in ieder geval lichtelijk ondergeschikt aan de grote problematiek die speelt. Je kunt als VIG’er ook opkomen voor je beroepsgroep door je via een vakbond te verenigen en te vechten voor de belangen van je beroepsgroep en daarmee de belangen van je cliënten/bewoners. Want voor die laatsten heb jij die opleiding gedaan, niet om de hogere dames en heren met hun eigenbelangen naar de mond te praten en je te laten uitspelen tegen kritische en betrokken familie en anderen die vechten voor een behoorlijk niveau van zorg.
  Ik hoop dat je nu begrijpt wat ik bedoel “VIG” en waarom ik me afzet tegen dergelijke dure, niets veranderende congressen en alle andere ongelooflijk veel geld verslindende farces die werkelijke verbetering alleen maar tegenhouden. Ik wens je inzicht en sterkte.

 8. Inderdaad, ongelooflijke geld weggooiende misleiding zo’n congres met z.g. deskundigen die de werkelijke problematiek links laten liggen. Laten we in ons land gewoon eens zorgen dat de zorg eindelijk weer op de eerste plaats komt, dat bij wet wordt geregeld dat zichzelf goed toebedelende zorgbestuurders, -directeuren en aanverwanten de besteding van zorggelden geheel transparant en voor iedereen begrijpelijk moeten maken. Zodat die zorggelden weer terecht gaan komen waar ze altijd al voor bedoeld waren. Dan kúnnen er weer voldoende professionals op de werkvloer komen die z.g. “best practices” kunnen uitvoeren (verplicht opnemen in opleidingen). Maar arrogante zorgbestuurders en -directeuren zullen dat zeker blijven bevechten, die zitten immers niet te wachten op meepratende professionals die kennis en invloed aanwenden. De ondervertegenwoordigde VIG’ers met wat helpenden en leerlingen zijn veelal een stuk makkelijker voor de kar van de hoge dames/heren te spannen en dat zullen de laatsten hoe dan ook zo willen houden. Daar helpt geen enkel congres aan, hoe duur en internationaal ook. Daar is vooral kennis van de zorgwereld en gezond verstand voor nodig én lef om zaken werkelijk te veranderen.

 9. 500 deskundigen uit 50 landen zullen het vast wel naar de zin hebben zo onder elkaar. Maar of de zorg er mee verbeterd waag ik te betwijfelen. Zo’n heisa geeft wel aan waar het mis gaat. Het grote manko van dergelijke deskundigen is dat zij de enige en echte kennis menen te hebben en die doen ze op van elkaars boeken en artikelen in hun eigen tijdschriften. Een vorm van zelfbestuiving, zelfbevruchting, zelfbevrediging of inteelt. Niet echt de manier om iets beters te verkrijgen.
  Ik ben geen deskundige maar verzorg mijn demente moeder gewoon thuis omdat het in het verpleeghuis schandalig slecht was. En die zogenaamde professionals kunnen bij mij leren wat goede zorg is.
  Want de zorg is nog net zo als 50 jaar geleden. Zonder congressen van deskundige nietsdoeners en kletsmajoren.
  Op tijd wakker, op tijd ontbijten, wassen, aankleden en uit bed. Op tijd genoeg drinken en diverse keren de poep schoon wassen en luiers vernieuwen. En s’avonds op tijd uitkleden en naar bed met een schone luier aan.
  Meer moet het niet, maar het moet wel goed zijn.
  Daar heb ik helemaal geen congres met 500 deelnemers uit 50 landen voor nodig.
  Eerder zou ik ze op dat congres binnen 10 minuten kunnen wijsmaken wat goede zorg is. Dan hebben ze in ieder geval iets simpels maar wel bruikbaars opgestoken en kunnen ze weer naar de plaats van herkomst.

 10. Ik zie helemaal geen punt gemaakt worden, want het slaat van a tot z nergens op wat bejaard en vogel vrij daar beweerd. Ik staat ook in scheel contrast met de werkelijkheid als ik naar mijn eigen praktijksituaties kijk. Verpleegkundigen werken in verzorg-verpleeghuizen in de mannagement/hoofden sfeer. Het zijn de VIGers ondersteund door helpenden, leerlingen, voedingsmedwerkers die het werk op de afdeling opknappen. Het zijn de VIGers die de dagverandwoording draaien op een afdeling of zoals in sommige systemen eerst verandwoordelijk zijn voor een aantal patienten. Daarom vind ik zoals bejaard en vogelvrij de beroepsgroep wegzet als onproffesioneel en laag opgeleid niet correct en kwetsend voor de beroepsgroep. We lopen het vuur uit onze schoenen en dat iemand zoiets zegt kan ik niet verteren!

 11. “een minimum aantal goedkopere en veelal veel te laag opgeleide ziekenverzorgenden professional laten spelen; die ze (zichzelf) zelfs brutaalweg verpleegkundigen (laten) noemen”
  Het gaat om deze minder diplomatieke zin. VIG heeft gelijk als hij/zij stelt dat een VIG-er een diploma heeft op MBO niveau en bij de uitvoering van het werk in veel verpleeghuizen ondersteund wordt door helpenden en een voedingsassistent.
  Het diploma VIG maakt iemand professional en het is inderdaad denigrerend om te stellen dat iemand professional speelt. Een ander punt is het gebrek aan verpleegkundigen in verzorgings en verpleeghuizen. Dit is een terecht punt en direct terug te voeren op jarenlange bezuinigingen en onderwaardering van de zorgzwaarte in dit soort woonvormen.
  Het is nog steeds te hopen dat politiek den Haag inziet dat verpleegkundigen nodig zijn in verzorgings en verpleeghuizen naast de VIG-ers.

 12. Doen soms overkomen alsof
  Zo’n goeie hebben wij nog niet gehad, had,had!Ha,ha,ha!
  Na jaren knoeien, zijn het toch maar weer eens de verpleegkundigen die aan de basis liggen van het probleem!Leuke job,hoor! We moeten eerst goed kunnen liegen en dan zou het wel eens kunnen dat meer mensen voor dit beroep kiezen. Ach, kom!
  Er zal meer moeten veranderen, een collectieve burn-out onder verplegend personeel is niet meer zo veraf!
  En dan zullen ze daar staan met hun vergrijzings-problematiek

 13. Beste “Bejaard en Vogelvrij”
  U klinkt iemand van buiten de gezondheidszorg. U denigrerende opmerkingen over de zogenaamde ‘laagopgeleiden ziekenverzorgenden’ die de proffessional zouden ‘spelen’ vind ik een zeer kwetsende opmerking voor deze beroepsgroep. VIGers zijn zeker proffessioneel! Laag opgeleid ? We hebben het hier over een proffessional die middelbaar is opgeleid met een MBO niv 3IG opleiding. Die spelen geen proffesional, dat zijn proffecionals!! Ons verpleegkundigen laten noemen ? Hoe komt u aan die onzin ? Tja in de volksmond is iemand die in de gezondheidszorg werkt al gauw een verpleegkundige. Op TV heeft men het ook vaak over de verpleegkundige maar zie je een voedingsassistent in beeld. Ik vind dergelijke kleinnerende opmerkingen niet nodig en zeer jammer. Ik hoop voor u dat u nooit verpleeghuiszorg nodig heeft want ja ach, wat moet sown laag opgeleiden VIGer aan u bed ? U neemt toch niet minder dan een verpleegkundige.

 14. Ik ben het wel eens met Eric in deze. Voor verpleegkundigen is literatuur natuurlijk veel belangrijker. Ondervoeding is momgenteel zo een groot probleem aan het worden dat zich hier veel gespecialiseerde bedrijven mee bemoeien.
  Neem bijv. een bakker die zijn producten hier op aanpast (www.bouwsteentjes.nl)

 15. Het is allemaal leuk die congressen maar het is pure geld verspilling.Inderdaad zijn er geen of nauwelijks verpleegkundigen werkzaam in de ouderenzorg.Verpleegkundigen in de ziekenhuizen zijn niet tot nauwelijks in staat om met dementerende ouderen om te gaan.Ik denk dat het beter is de opleiding voor verzorgenden aan te scherpen zodat de gediplomeerde verzorgende in staat is om op de juiste wijze met de dementerende oudere om te gaan.

 16. Dit klinkt allemaal prachtig, echt waar. Maar in de praktijk ZIJN er amper tot geen verpleegkundigen werkzaam in de geriatrische zorg, zeker niet in verzorg- en verpleeghuizen! Allemaal al lang wegbezuinigd door verkwistende zorgbestuurders die een minimum aantal goedkopere en veelal veel te laag opgeleide ziekenverzorgenden professional laten spelen; die ze (zichzelf) zelfs brutaalweg verpleegkundigen (laten) noemen!. Met alle desastreuze gevolgen vandien. Zelfs op geriatrische afdelingen in ziekenhuizen is dit aan de orde van de dag. Tot er ooit eens afdoende wordt ingegrepen in de vrije hand die zorgbestuurders en -directeuren hebben in de besteding van zorggelden, zal er (o.m.) in de geriatrie weinig werk zijn voor te duur bevonden gespecialiseerde verpleegkundigen. Wat schiet wie dan ook dus op met splinternieuwe “best practices” voor verpleegkundigen die daarmee misstanden in de ouderenzorg “zouden kunnen voorkomen”??? Ze komen niet eens aan bod in de ouderenzorg!

 17. Wat dus inhoudt dat wetenschappelijk inzicht een kernonderdeel moet worden van verpleegkundige onderwijs.
  Hmz. Laten we eens even kijken: MINOR (1/2 jaar) complementaire zorg, CHECK. verplichte lessen complementaire zorg CHECK. Keuze modules complementaire zorh CHECK.
  Keuzemodule van paar uur Onderzoek CHECK. Hoeveel procent van de verpleegkundigen komt van school en is in staat een wetenschappelijke publicatie op Pubmed te vinden, laat staan te lezen en te begrijpen (ENGELS!)? Het is volgens mij ondoenlijk om van het handjevol vpkwetenschappers te verwachten dat ze die taak op zich kunnen nemen.

 18. ik ben net afgestudeerd verpleegkundige, ik had sowieso mijn diploma niet gekregen als ik ook maar iets met een onvoldoende had afgesloten!
  EBP wordt er tegenwoordig ingestampt, er wordt ons verteld dat wij als pas afgestudeerden de verpleegkundigen die al langer in het vak zitten, moeten leren EBP te gaan werken.

 19. Beste Bram
  Verpleegwetenschappers, Masters, NP’ers, Epidemiologen, Psychologen moeten in beginnende zorgverleners leren hoe ze kritisch een artikel moeten lezen, leer ze hoe ze het antwoord op een praktijkprobleem kunnen vinden in de relevante Databases.
  Zorg ervoor dat de studie verpleegkunde niet met een onderzoek moet worden afgesloten ( verspilde tijd en energie), maar zorg ervoor dat ze hun studie afsluiten met een literatuurstudie.
  Dat is namelijk wat iemand die zegt dat hij een professional is, moet kunnen. Wetenschap moet je overlaten aan mensen die daar daadwerkelijk voor gestudeerd hebben.
  En tenslotte, maar niet onbelangrijk:
  Zorg dat studenten ook daadwerkelijk het diploma niet verkrijgen als ze het onderdeel EBP niet met een voldoende hebben afgesloten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.