Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

‘Niet-praktiserende verpleegkundige moet de ouderenzorg redden’

Alle niet-praktiserende verpleegkundigen in Nederland zouden moeten herintreden en zich minimaal twee dagen in de week inzetten voor de ouderenzorg.
001_8_rb-image-2732646.jpeg

Dat oppert Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Ze reageert daarmee op de berichten van de IGZ gisteren, waaruit blijkt dat de zorg voor ouderen tekortschiet. De KBO is naar eigen zeggen geschrokken van de resultaten van het Inspectierapport. ‘Laat alle verpleegkundigen in Nederland na een kort opleidingstraject herintreden en zich minimaal twee dagen in de week inzetten voor de ouderenzorg,’ aldus KBO. ‘Daarmee bedoelt de KBO van oorsprong verpleegkundigen die niet meer aan het bed werken, maar nu ander werk doen – zoals in het onderwijs of beroepsverenigingen,’ aldus een woordvoerder van de Unie KBO. 

Kwaliteit van zorg in verpleeghuizen

De Unie KBO wil juist deze groep niet-praktiserende verpleegkundigen oproepen om toch weer in de zorg te stappen, en zich te gaan inzetten voor de ouderenzorg. Manon Vanderkaa: ‘Al jaren horen we dat de zorg van bewoners van verpleeghuizen zwaarder is geworden. Helaas is onvoldoende geïnvesteerd in opleidingen. Vooral in grote steden komen zorgorganisaties moeilijk aan voldoende gekwalificeerd personeel. De kwaliteitsverbetering van de verpleeghuiszorg gaat veel te langzaam. Snelle interventies zijn nodig. Geen gepraat meer, maar actie!’

Interventieteam moet kwaliteit verpleeghuis opkrikken
Vanaf 2017 wordt er van elk verpleeghuis openbaar gemaakt hoe het presteert. Lees meer>>>

Herregistratie BIG 

Er zijn veel niet-praktiserende verpleegkundigen in Nederland, door de grootschalige herregistratie in 2013 nam het totale aantal BIG-geregistreerde verpleegkundigen met ongeveer 35 procent af. De verpleegkundigen die hun BIG-registratie lieten verlopen zijn veelal gepensioneerd, vertrokken naar het buitenland of zijn ander werk gaan doen, en mogen alleen nog de titel ‘verpleegkundige niet-praktiserend’ voeren. 

20 REACTIES

 1. Mevrouw VanderKaa,hebt zich al eens afgevraagd waarom deze groep verpleegkundigen niet meer praktiserend is? Hetzij omdat zij van een Flexpensioen genieten( gelukkig kan dat nog in de zorg als je daar jarenlang hard voor gewerkt hebt) of al jaren geleden met reden gestopt toen deze bezuinigingen in de ouderenzorg van start gingen. U wilt beslist niet weten hoeveel tegenwerking er ondervonden is zodra er weer een nieuwe maatregel ten koste van de bewoners afgekondigd werd.Ons hart voor de bewoners bleef kloppen maar het was roeien tegen de klippen op met als gevolg dat ons fysieke hart er aan ten onder ging.Vroeger ging je in de zorg en werd deze baan gezien als een roeping. Je was er voor de bewoners. Nu ben je er ook maar wordt er aan alle kanten aan je getrokken.
  Zorg en aandacht geven aan de bewoner lijkt op de tweede plaats te komen.Maar hoe krom is de realiteit dat medewerkers met goede capaciteiten maar met een oud diploma ziekenverzorging,sommige al ruim 20 jaar hun werk gedaan hebben en nu alleen nog mogen werken als huiskamerassistent om te assisteren met de maaltijden? Dat is de volgende generatie die het bijltje er bij neer gooit.Het lijkt wel of ervaring met het waswater weggegooid wordt.Laten we eerst de zorg eens herstructureren met de mensen die er op dit moment werken en zorgen dat zij met hart voor de zorg kunnen blijven werken. Dan hoeven wij ook niet bezorgd te zijn om de toekomst als wij zelf zorg nodig hebben.

 2. Lees alle reacties
 3. Hulde voor mw. Vanderkaa! dit is echt De oplossing….! Dat niemand dit nu eerder bedacht heeft…verpleegkundigen, nee OUD-verpleegkundigen gaan de ouderenzorg REDDEN..
  Ik neem aan, mw. vanderkaa, dat u zelf uw goede idee ten uitvoer zal brengen, door vanaf nu uzelf twee dagen per week in het verpleeghuis dienstbaar te maken… enja: met het daarbij behorende wisselrooster {dus OOK nachtdiensten en avonddiensten} en het daarbij behorende loontje..alleen op een groep van zo'n 12 clienten met gedragsproblematiek..het moet wel realistisch blijven, natuurlijk.
  en waarom werken deze oud-collega's niet meer op de werkvloer, denkt u? Mw. Vanderkaa…? Hallo…? Is daar iemand….
  oh, and by the way, kunnen we nu afspreken met elkaar dat verzorgenden net zo waardevol zijn als verpleegkundigen?
  En dat we die denigrerende ondertoon voor eens en voor altijd achterwege zullen laten?
  En nee…ik ben zelf geen verzorgende, maar werk wel met deze fantastische beroepsgroep!
  Verzorgenden zijn de experts op het gebied van de oudere zorgvrager…behandel verzorgenden dan ook zo!

 4. Ik verbaas me een beetje over de boze reacties hier. Zelf heb ik een paar jaar niet als verpleegkundige gewerkt ivm thuissituatie en dus was mijn BIG verlopen. Toen ik graag weer wilde gaan werken ben ik in het verpleeghuis ingestroomd als VIGer. Mijn werkgever zag het belang van een verpleegkundig team in het verpleeghuis en liet mij de herregistratie doen zodat ik weer als verpleegkundige aan de slag kon. Sinds 2 jaar werk ik dus weer als verpleegkundige en heb ik samen met collega verpleegkundigen een verpleegkundig team op mogen zetten. Ik ben heel blij met hoe het gegaan is, krijg alle ruimte om mij als HBO verpleegkundige te ontplooien + bijbehorend salaris. Misschien een positieve uitzondering? Hoop dat meer managers in verpleeghuizen het belang van verpleegkundigen in gaan zien!

 5. Het is toch altijd weer grappig dat een directeur met zon vreemd idee aankomt. Totaal niet uitvoerbaar en uit de oude doos. Mee eens dat het zittende personeel de meeste invloed kan uitoefenen, maar dit vaak niet doet of daar de kwaliteiten niet voor heeft.

 6. Zodra je als verpleegkundigen en verzorgenden samen in een team zowel financieel als praktisch gefaciliteerd wordt in de organisatie en alle randvoorwaarden aanwezig zijn en blijven (verantwoordelijkheid nemen, jaargesprekken, structurele scholing, werkoverleg, bekwame en betrokken artsen etc.) om respectvolle, humane en holistische zorgt te kunnen leveren aan de klanten , dan wil ik het overwegen…

 7. Alleen degenen die er nu zelf werken kunnen de situatie veranderen: meld alle problemen en tekortkomingen .
  Stop de graai cultuur.
  Meld te hoge werkdruk, laat het vastleggen.
  Alleen bij voldoende bezetting EN scholing wordt het beter voor de ouderen. en dat moet het doel zijn.

 8. Ik vind het een vreemde oplossing voor zo'n groot probleem. Vraag me af of er veel verpleegkundigen op deze manier terug gaan naar de werkvloer. Ook vraag ik me af of cliënten hierbij gebaat zijn, met nieuwe zorgverleners die hen moet komen 'redden'. Ik denk dat men beter kan gaan nadenken over hoe het klimaat in de VVT sector kan worden verbeterd. Dus meer uitdaging met ruimte voor mensen met HBO competenties. Destijds was dat voor mij de reden om niet verder te gaan met werken in het verpleeghuis.

 9. Verpleeghuiswerk lijkt, mijns inziens, op het liedje van Herman van Veen: "Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.
  Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven
  staan."
  Helaas zijn de clienten de dupe van het beleid, alles moet sneller, vlugger en zeker goedkoper. Marktwerking in de zorg.

 10. Dit is wel heel kort door de bocht geopperd door mevrouw Vanderkaa… En te gek voor woorden. Waarom denkt ze dat verpleegkundigen hun registratie laten verlopen? En hoe oud denkt ze dat deze over het algemeen zijn? Dit dwaze idee getuigt van weinig realiteitszin…

 11. Nu is er al bijna geen beleid in de gezondheidszorg en nu dit weer. Dank zij de "marktwerking"is het chaos, zorg gaat achteruit dank zij de vaak goed betaalde beleidsmakers, mensen die zorg nodig hebben vaak aan hun lot overgelaten een transitie die behoorlijk uit de hand lopen en dan heeft ineens iemand DE OPLOSSING. Niet meer practiserend verpleegkundigen moeten het verpleeghuis redden, sorry hoor maar deze mw is waarschijnlijk nog nooit in een verpleeghuis geweest en snapt niet hoe complex de zorg is voor mensen die veel zorg nodig hebben en die zorg wordt verricht door de mensen met de laagste opleiding en het laagste salaris. Triest het is zoals Bert Keizer al 20 jaar zegt investeer in je mensen en niet in het bestuur. Ik ga pas 43 jaar mee als verpleegkundige maar het wordt weer eens tijd voor de witte woede zoals een aantal jaren geleden, blijkbaar is dat de enige manier om structureel veranderingen af te dwingen

 12. Het management van verpleeghuizen is al jaren op de hoogte dat de complexiteit van zorg toeneemt. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de inzet van gekwalificeerd personeel afgestemd op de zorgzwaarte. Daarnaast is iedere verzorgende en verpleegkundige zelf verantwoordelijk in het up to date houden van zijn of haar vaardigheden. Het is mosterd na de maaltijd om nu niet praktiserende verpleegkundigen in de huidige complexe omgeving in het verpleeghuis in te zetten na een kort opleidingstraject. Geen haalbare kaart. Ik sluit me niet aan bij dit plan.

 13. Ik was ooit verpleegkundige, maar werk nu al jaren in het onderwijs. Ik zou wel gek zijn om weer terug te gaan. Ik verdien nu veel meer, heb geen onregelmatigheid en fysiek niet zwaar. En dan al helemaal niet in een verpleeghuis als je de dynamiek en uitdaging van een ziekenhuis gewend bent…En zo denken er vast meer verpleegkundigen die niet meer actief zijn. Succes in de toekomst overheid!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.