Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verpleegkundige kan verspilling in zorg minderen

Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg, vindt minister Edith Schippers. Dat kan bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. En de verpleegkundige moet terug de wijk in, aldus de minister.
Verpleegkundige kan verspilling in zorg minderen

Recent onderzoek wees uit dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo’n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen. Met de almaar stijgende kosten in de zorg is het tijd voor actie, vindt Schippers, die vandaag tijdens een conferentie in Den Haag de sector oproept in beweging te komen.

Verpakking van medicatie
Zo wil de minister dat de farmaceutische industrie en producenten van verbandmiddelen met de apothekers komen tot kleinere verpakkingen. Vaak wordt maar een klein deel van de verpakking gebruikt. Dit leidt tot enorme verspilling van dure zorgproducten, zo stelt Schippers. Ook moet wat haar betreft bekeken worden hoe verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. ‘Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro’s besparen’, aldus Schippers.

Verpleegkundige in de wijk
Ook wil Schippers dat patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen. Dat kan door patiënten minder vaak te verwijzen naar ziekenhuizen. De huisarts kan met ondersteuning van specialistisch-verpleegkundigen en praktijkondersteuners veel meer zorg in de eerste lijn houden. Ook moet de verpleegkundige weer de wijk in, vindt ze, want dat bespaart tijd en geld.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt hoe meer zorg in de buurt georganiseerd kan worden. De resultaten worden deze zomer verwacht.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

8 REACTIES

 1. Het idee om verbandmiddelen in beheer te geven bij de wijkverpleegkundige komt van de SP! Die heeft ongeveer een half jaar geleden een forum op internet geplaatst waarin mensen zelf goede ideeën voor kostenbeperking in de zorg konden posten. Dit idee vond ik geweldig.
  Meteen doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo allemaal,
  idd wel erg zwart-wit allemaal.
  Apothekers berekenen vaak grotere winstmarges dan bijvoorbeeld groothandelaars als Bosman Combicare etc…
  Daar is al een besparing te halen
  Daarnaast neemt apotheek ook niks terug is het eenmaal uit huis verdwenen. Bijvoorbeeld verkeerde levering door arts die verkeerd code doormailt apotheek wordt dan bezorgd en mag niet meer terug (geld kwijt)
  Dan idd de belachelijke dure prijzen van de verbandmaterialen soms wel 60 euro voor 2 verbandmiddelen, vind ik buiten proportioneel.
  En idd in de thuiszorg nemen wij stieken materialen mee die over zijn om deze te gebruiken in ander situaties….wij denken hues wel mee…
  Dan komt er nog eens bij dat een wond bijv niet een standaard behandeling heeft. Het wijzigt soms van dag tot dag waardoor je overschot houdt. Vanwege de grote verpakkingsmaterialen.
  Apothekers willen tegenwoordig ook maar niet elke dag bestelinggen meer. En soms ook maar 1x per week. Daardoor geef je ook vaker gauwer grotere bestellingen weg. Die achteraf teveel blijken te zijn.

 4. Ik ben wijkverpleegkundige, ons team is al jaren zeer kritisch wat betreft aanschaf verbandmiddelen en incontinentie materiaal. Wat toch overblijft gaat naar Roemenie waar een vrijwilligers organisatie in ons dorp wijkverpleging heeft opgezet. Ik ga er 2x per jaar heen om uitleg te geven over deze moderne verbandmaterialen voor oa wondzorg want die kennen zij daar absoluut niet en al zou het er zijn dan kan niemand het betalen. Incontinentiemateriaal gaat naar een bejaardenhuis, kunnen de mensen daar wat vaker verschoond worden want daar is niets en hangt bovendien af van de grillen van de ziektekostenverzekeraar. Verder ben ik bang dat als de verpakkingen kleiner worden de prijs echt niet naar beneden gaat. Ook zie ik dat artsen in ziekenhuizen geen flauwe notie hebben van wat ze voor moeten schrijven. Clienten met een ongecompliseerde chirurgische wond hebben soms voor weken verband materialen. Een doos voor ambulant zwachtelen kost 130 euro, wat zit daar nu in, volgens mij is los aanschaffen wat je nodig hebt veel goedkoper. Een paar jaar geleden zijn de prijzen van de medicijnen drastisch goedkoper geworden, dat moet met de inco en verbandmaterialen ook maar eens gebeuren.

 5. Alle verpakte verbandmiddelen is inderdaad een grote post en kan in mijn ogen ook minder. Een catheter wisselset bv. kost rond de € 25,00.de waarde van de spullen die erin zitten zal niet meer dan € 10 bedragen.
  Een velletje Aquacel van 10 bij 10 : € 12,50
  Dit zijn maar twee voorbeeldjes.Wij, in de wijkzorg, sparen al jaren overgebleven verbandmiddelen en gebruiken die elders,waar nodig.
  En…we houden altijd een volle kast,want de aanvoer is groter dan de afvoer.We zouden veel geld kunnen besparen als er eens kritisch gekeken werd naar deze verbandmiddelen industrie. Dagelijks komen er nieuwe merken en verbanden op de markt.

 6. Over de medicatie moet de minister niet bij onze beroepsgroep komen want daar hebben wij geen zeggenschap over. Het voorschrijven, verdelen uitdelen, ompakken alles mag alleen door een arts of apotheker gedaan worden.
  Maar verbandmateriaal is een andere zaak, wij “recyclen”veel materiaal wat uit “schone”huizen komt en dat wordt bij een andere cliënt opgemaakt. Wat mij wel opvalt is dat als sommige groepen cliënten materiaal bestellen, dan bestellen ze een beetje meer, het zou eens op kunnen zijn. Apotheken kunnen daar met hun systemen zelf naar kijken, als er nog genoeg moet zijn dan hoeven ze niets af te geven!
  Bestellen bij grote bedrijven zoals combicare en teva willen ze het liefst per maand, want dat scheelt bezorgkosten………..
  Het ligt niet altijd aan de verpleging maar we zijn snel de zondebok bij deze minister.

 7. @LT; waar haal jij je informatie vandaan? Hoe weet jij dat het merendeel van de premie-ontduikers allochtoon is? En als je het zo goed weet , wat is dan het merendeel? Behoorlijk discriminerende reactie, zou Nursing van mij best mogen verwijderen.

 8. Met 600.000 thuiszorgclienten gaat dit om maximaal 60 miljoen … laat dat nu ook het bedrag zijn dat specialistensalarissen jaarlijks mogen groeien …
  Zie:
  Convenant bekostiging vrij gevestigd specialisten 2012-2014
  op de site van rijksoverheid.nl

 9. Wat een simpele zielen zijn die politici toch.
  Nu Schippers weer met het idee dat er teveel ongebruikte medicijnen onder de mensen zijn en dat kost enkele miljoenen.
  Laat deze dame eens kijken naar die ongeveer 250.000 nederlanders, waarvan het grootste deel allochtoon, die hun premie niet betalen.
  Alleen de basispremie ad €90,00 p.p/p.maand levert dus al méér dan € 250 Miljoen op. Even iets meer dan waar zij het nu over heeft.
  Maar ja, dat zijn maar peanuts en het zijn ook maar veelal allochtonen die niet betalen, dus waar maken we ons druk over.
  Liever maar weer de makkelijke mensen pakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.