Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige krijgt waarschuwing

Een verpleegkundige heeft van het Centraal Tuchtcollege een waarschuwing gekregen omdat zij haar zwijgplicht heeft doorbroken. Zij was hiervoor al eerder op de vingers getikt door het Regionaal Tuchtcollege, maar ging in hoger beroep.
Verpleegkundige krijgt waarschuwing

De verpleegkundige zou zonder toestemming mededelingen hebben gedaan over een vertrouwelijk gesprek met een patiënte. De verpleegkundige vindt dat ze niet in de hoedanigheid van verpleegkundige was toen zij het gesprek met de patiënte voerde, omdat zij op dat moment op het Patiënten Service Bureau (PSB) aan het werk was. Het Centraal Tuchtcollege echter vindt dat de verpleegkundige had moeten zwijgen omdat zij hoe dan ook onder de Wet BIG valt.

Eerder voorval
De verpleegkundige werkt als coördinator op het Patiënten Service Bureau (PSB) van haar ziekenhuis. De patiënte kwam met een vraag over vrije parkeerkaarten bij het PSB en raakte met de verpleegkundige in gesprek over een voorval eerder dat jaar. Bij dat voorval is een verpleegkundige ontslagen na een klacht van de betreffende patiënte.

Tuchtrechtzaak
Twee maanden nadat het gesprek had plaatsgevonden op het PSB, komt een vriend van de ontslagen verpleegkundige langs op hetzelfde PSB. Hij kletst wat met de verpleegkundige die hem vertelt dat de patiënte is langsgeweest en over de problemen heeft gepraat. De vriend heeft die informatie vervolgens doorgespeeld aan de ontslagen verpleegkundige, die dit meldde tijdens de tuchtrechtzaak die tegen haar was aangespannen.

Vertrouwen
Het Centraal Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige niet aan derden had mogen melden dat zij een gesprek heeft gehad met de patiënte. Zij heeft het vertrouwen van de patiënte beschaamd en gehandeld in strijd met de zorg die ze had moeten verlenen.

Bijzijn
Door: redactie Nursing

Meer tuchtzaken op Nursing.nl

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Neem dan nu een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.