Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige krijgt waarschuwing voor onprofessioneel gedrag

Een verpleegkundige krijgt een waarschuwing wegens onprofessioneel gedrag. De verpleegkundige bleef sms’en en contact onderhouden met een cliënt, terwijl de begeleiding al was gestopt.
Verpleegkundige krijgt waarschuwing voor onprofessioneel gedrag

Dat heeft het regionaal tuchtcollege in Eindhoven begin april beslist.

De verpleegkundige begeleidde de cliënt van december 2009 tot mei 2011. De cliënt woonde zelfstandig met een AWBZ-indicatie klasse K2 van 2 tot 3,9 uur begeleiding per week. Ze had een langdurige psychiatrische geschiedenis sinds 1979 en was bekend met angst, spanningsklachten en stemmingswisselingen, naast een alcoholafhankelijkheid bij een persoonlijkheid gekenmerkt door afhankelijke, passief agressieve en borderlinetrekken. Na mei 2011 werd de begeleiding overgenomen door een collega. De verpleegkundige bleef de cliënte wel sms’en en bezocht haar met enige regelmaat. Toen de cliënt na een jaar zei dat ze verliefd op de verpleegkundige was, heeft hij de relatie beëindigd. Een maand later meldde de cliënt aan haar toenmalig begeleidster dat ze een seksuele relatie heef gehad met de verweerder. De zorginstelling maakte melding gemaakt bij de Inspectie en ontsloeg de verpleegkundige.

Verweer verpleegkundige

Volgens de verpleegkundige was er geen sprake van grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit het verslag van het tuchtcollege in Eindhoven. Hij noemt de contacten met de cliënte vriendschappelijk van aard en vindt dat alle contacten zijn terug te voeren op het begeleidingsdoel. Het feit dat hij meer tijd, ook privétijd, heeft besteed dan binnen het contract met de werkgever mogelijk was, heeft hij nooit als grensoverschrijdend gezien. Hij zag het als het helpen van een medemens, een vorm van vrijwilligerswerk. De collega die hem was opgevolgd als begeleider van de cliënte was ervan op de hoogte dat verweerder de cliënte hielp met klussen en heeft geen reden gezien daarvan melding te maken. Vanaf het moment dat de cliënte heeft gezegd dat zij verliefd op hem was, heeft hij het contact langzaam afgebouwd; twee maanden later kwam de cliënte met de beschuldiging van seksueel misbruik.

Oordeel tuchtrechter

Hoewel er geen bewijs is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is het tuchtcollege er wel van overtuigd dat de relatie tussen de cliënte en verpleegkundiger persoonlijker was dan in het kader van een professionele relatie nodig en wenselijk was. De verpleegkundige heeft onvoldoende afstand gehouden tot een van hem afhankelijke en, zoals hij wist, kwetsbare cliënte. Ook zijn de contacten, vaak bij de cliënte thuis in één op één situaties, niet transparant en toetsbaar, vindt de tuchtrechter. Als sprake zou zijn geweest van professionele begeleiding, had de verpleegkundige zijn handelingen zorgvuldig in het dossier moeten vastleggen en had hij zijn handelen onderwerp moeten maken van overleg met klager. Dit is allemaal niet gebeurd. Daarom oordeelt de tuchtrechter dat er sprake is van onprofessioneel handelen en geeft de verpleegkundige een waarschuwing.

Waarschuwing: deze maatregel is de minst zware maatregel. Een waarschuwing is een terechtwijzing, met de bedoeling om ervan te leren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.