Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige middelpunt in zorgtraject

In augustus vorig jaar is het Ziekenhuis Gelderse Vallei een nieuw, kort behandeltraject gestart voor patiënten met functionele buikklachten. Dit ‘zorgpad functionele buikklachten’, waarin MDL-verpleegkundigen centraal staan, blijkt succesvol en mag inmiddels rekenen op een gegarandeerde financiering voor de komende drie jaar.

Margreet Jansen is een van de drie verpleegkundigen die zich in Ziekenhuis Gelderse Vallei  over dit zorgpad mag ontfermen. ‘Het leuke van dit behandeltraject is dat de mdl-verpleegkundige centraal staat. Je bent echt met begeleiden, informeren, samenvatten en overbrengen van informatie naar andere disciplines. Verpleegkundige taken worden hier sterk uitgediept,’ aldus de mdl-verpleegkundige. ‘Het is voor de verpleegkundige heel erg uitdagend.’

Functionele buikklachten
Functionele buikklachten zijn buikklachten waaraan geen ernstige medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Het is voor het eerst in Nederland dat er voor deze patiëntencategorie een dergelijk zorgpad is opgezet, aldus Jansen. ;strong>Procedure
Het zorgpad komt neer op twee polibezoeken van de patiënt aan de mdl-verpleegkundige. De verpleegkundige ontvangt, begeleidt en informeert de patiënt en stelt deze gerust. Bovendien brengt de verpleegkundige de klachten in kaart aan de hand van anamneses. Tussen die twee polibezoeken door vindt een multidisciplinair overleg plaats. Bij dat overleg zitten een mdl-arts, een diëtiste, een bekkenbodemfysiotherapeut, een medisch psycholoog en de mdl-verpleegkundige. Hierbij legt de mdl-verpleegkundige de vergaarde patiëntinformatie voor aan de groep.

Op de goede plek
‘Een van de doelen van dit zorgpad is, is dat de mdl-verpleegkundige de patiënt direct op de goede plek weet te krijgen, ’ aldus Jansen.

De getallen
Het korte traject van het zorgpad functionele buikklachten duurt volgens Jansen maximaal twee maanden. In Ziekenhuis Gelderse Vallei rouleren momenteel drie mdl-verpleegkundigen in dit zorgpad. Zij zijn hier twee dagen in de week mee bezig. Sinds augustus zijn er 83 patiënten via het zorgpad functionele buikklachten gezien. Naar aanleiding van deze resultaten heeft het project zorgpad een financieringsgarantie van drie jaar gekregen, vertelt Jansen niet zonder trots.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.