Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige mijdt praten over seks

Veel verpleegkundigen met hartpatiënten voelen zich verantwoordelijk seksuele problemen aan te kaarten bij hun patiënten, maar doen dit in de praktijk zelden.
Verpleegkundige mijdt praten over seks

Dat meldt het NtvG op basis van onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar identificeerden psychologe Tialda Hoekstra en collega’s enkele barrières die seksuele counseling in de weg staan. Er lijkt een taboe te rusten op het bespreken van seksuele problemen met hartpatiënten, terwijl dit een veelvoorkomende klacht is in deze patiëntengroep. Om in kaart te brengen in welke mate verpleegkundigen dit tot hun taak rekenen, stuurden de onderzoekers vragenlijsten naar alle Nederlandse hartfalenpoli’s.

Seksuele hulpverlening
146 verpleegkundigen retourneerden de ‘Nurses’ survey of sexual counseling of myocardial infarction patients’. Slechts 30 procent daarvan gaf aan scholing te hebben gehad in seksuele hulpverlening. Niet meer dan 1 procent van de hartfalenverpleegkundigen informeerde frequent naar de seksuele gezondheid van hun patiënten. 38 procent deed dit sporadisch en 53 procent zelden. 8 procent bracht het nooit ter sprake.

Barrières
Tegenstrijdig met deze cijfers is het feit dat 75 procent van de verpleegkundigen vond dat seksuele counseling wel degelijk tot hun takenpakket behoorde. De grootste obstakels voor seksuele hulpverlening zijn volgens de verpleegkundigen een gebrek aan een gestructureerd beleid (67 procent), een gebrek aan training (42 procent), cultuur- en taalverschillen of geloofsovertuigingen (38-40 procent) en de leeftijd van de patiënt (39 procent). De verdeling van de barrières verschilde flink tussen verpleegkundigen die seks wel of niet ter sprake brachten.

Scholing
De auteurs adviseren verpleegkundigen beter te scholen. Verpleegkundigen die namelijk een cursus hadden gevolgd, brachten seks vaker ter sprake (41 procent vs. 22 procent). Handige tips om het onderwerp ‘seksualiteit’ te introduceren in een gesprek, zijn volgens de verpleegkundigen meer dan gewenst.

NtvG / Nursing
Door: redactie Nursing

Gerelateerd
Praten over seks (blog Sandra)
Seks in het verpleeghuis moet kunnen

In Man Bijt Hond vertellen ouderen over hoe belangrijk seks is in hun leven. Bekijk het filmpje op Nursing Facebook.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.