Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige moet soppen en dweilen

Verpleegkundigen moeten regelmatig een emmer sop ter hand nemen omdat er niet goed wordt schoongenaakt in het ziekenhuis.

Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen. Uit diezelfde enquête bleek tevens dat verpleegkundigen hun mond vaak dichthouden over medische fouten (lees het nieuwsbericht: ‘Verpleegkundigen verzwijgen medische missers’).

Verspilling van tijd
Dat verpleegkundigen noodgedwongen moeten soppen en dweilen, noemt voorzitter Marian Kaljouw van beroepsorganisatie V&VN ‘zorgwekkend’. Zij stelt: ‘Een schoon ziekenhuis is nodig, onder meer om infecties te voorkomen. Maar het is een kostbare verspilling van tijd als verpleegkundigen moeten soppen in plaats van patiënten zorg te bieden. Logisch dat verpleegkundigen een te hoge werkdruk ervaren!’

Patiëntveiligheid in gevaar
Van de ondervraagde verpleegkundigen moet meer dan de helft regelmatig tot zeer regelmatig zelf aan de slag, omdat de schoonmaakploeg er te weinig is of het werk niet naar behoren doet. Ruim 18% vindt dat door het niet goed schoonmaken van de kamers in het ziekenhuis de patiëntveiligheid minimaal wekelijks in gevaar is.
 
Door: redactie Nursing
V&VNFacility-info.com

3 REACTIES

 1. Inderdaad, wat moeten wij allemaal niet KUNNEN!!
  Een “alleskunner” werkt in de zorg als een verzorgende en verpleegkundige.
  Het is namelijk altijd al zo geweest en het is/lijkt alleen maar nog veel erger te worden.
  De zorg holt met forse schreden keihard achteruit. De druk is heel groot en qua prestaties moet deze even hoog blijven als 10 a 20 jaar terug maar dan met veel minder handen!? Hoe krijg je het verzonnen. Soms lijkt het wel een slavenarbeid.
  Maar!!? mensen vergeet niet dat het volgens de bedenkers nog veel beter kan, natuurlijk met minder en nog harder werken.
  Koffiepauzes zijn er al haast niet.. later weg gaan van je dienst is normaal. Terwijl andere die niet op de werkvloer werken, soppend van de koffie en gapend rustig hun werkplek kunnen verlaten….
  Klagen is notdone en wordt door managers al negatief ervaren, terwijl je de zorg juist onder de loep wilt nemen.
  Wij spreken niet meer over Florence Nightingale, dat is geweest, zeggen ze maar niets is minder waar we zijn dienstbaar en hebben gekozen voor dit beroep.
  Mijninziens kan ik concluderen dat de zorg (!!) – en dank u voor die prachtige verhalen over MARKTWERKING en INNOVATIEVE IDEEEN – er heel slecht aan toe is!!!
  We moeten en willen van alles vanuit de top gezien met minimale middelen, kostend besparend. Maar als de bonussen er maar niet onder.. “letterlijk” lijden??
  Nog even dan zijn ze echt uitgestorven die ZUSTERS!!

 2. Lees alle reacties
 3. Inderdaad, het functieprofiel van de professionele verpleegkundige staat nog bijlange niet op de kaart zoals dat hoort.
  Het beroep wordt niet gewaardeerd omdat mensen denken dat de verpleegkundige een allesklusser is. opdienen en afdienen, stock aanvullen, vervoerdienst, planten gieten en tussendoor hun verpleegkundige taken vervullen en liefst een zeer technisch brain uitbouwen om competent te blijven. ( infuuspompen, C handelingen van de dokter uitvoeren,..)
  De verwachtingen en de waardering liggen te ver uit elkaar. Een duidelijke functieomschrijving met wat een vk wel en niet behoort te doen is dringend nodig, want jonge mensen zien niet meer wat een vk beroep inhoud. Daarom is het ook niet aantrekkelijk.
  Men ziet het onaantrekkelijk loon, de lange en moeilijke shiften,…
  Een duidelijk profiel is echter simpel, maar men profiteert gewoon verder van een uitstervend ras. Auto’s beloven, daar zal men niet ver mee komen. Niet sussen, maar het probleem aanpakken is de boodschap!

 4. Klopt!!! Ik ben verpleegkundige en ik moet heel veel soppen en schoonmaken. De schoonmaak is alleen ’s ochtends beschikbaar, dus als iemand ’s middags of ’s avonds met ontslag gaat wordt er verwacht dat wij het zelf doen.
  Verder doet de schoonmaak alleen de de standaard werkzaamheden. Alles wat af en toe een schoonmaakbeurt nodig heeft wordt nooit door de schoonmaak gedaan.
  De schoonmaak mag niks optillen of verplaatsen, dus onder en achter alles blijft het altijd vies.
  Smerig hoor zo’n ziekenhuis.
  Met de marktwerking dacht ik dat we meer als een hotel zouden worden. Laten we dan beginnen met de schoonmaak.
  Laatst was er een hotel op tv, hierbij werden de kamers elke dag snel schoongemaakt en af en toe heel goed. Alles werd onderhanden genomen EN het werd gecontroleerd. Dat laatste is ook belangrijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.