Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige net zo goed in colonoscopie als arts

Verpleegkundigen kunnen net zo goed getraind worden in het uitvoeren van een colonoscopie als artsen. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het UMCG.
Verpleegkundige net zo goed in colonoscopie als arts

Normaalgesproken is het doen van kijkonderzoek in de dikke darm de taak van de mdl-arts, waar in heel Nederland een tekort aan is. Tegelijkertijd neemt de vraag naar dikkedarmonderzoek toe.

Supervisie
In de strijd tegen lange wachttijden wordt deze handeling in verschillende ziekenhuizen in Nederland en daarbuiten regelmatig gedelegeerd aan bekwame verpleegkundigen, onder supervisie van de mdl-arts. In Nederland is veel discussie over de waarde van deze verpleegkundige-endoscopisten.

Simulator
Het UMCG startte in 2006 met een vergelijkend onderzoek: twee endoscopie-verpleegkundigen en één arts werden tegelijkertijd getraind in het doen van colonoscopieën. Het trainingsprogramma bestond uit theorie, oefenen op simulatoren in het Skillscenter en het onder begeleiding uitvoeren van dikkedarmonderzoek bij patiënten. Gedurende het hele traject werd nauwkeurig bijgehouden hoeveel tijd ieder onderzoek kostte, of alle eventuele afwijkingen werden gevonden en hoe de patiënten het onderzoek hadden ervaren.

Zelfstandig
Na vergelijking bleken de resultaten van de arts en de verpleegkundigen gelijk. Ieder van hen was na 150 scopieën bij patiënten technisch in staat om zelfstandig te scopiëren. Ook de ervaringen van de patiënt waren vergelijkbaar. De resultaten van dit onderzoek van mdl-artsen Jan Jacob Koornstra en Hendrik van Dullemen, zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy.

Wereld
Het UMCG zegt het eerste ziekenhuis ter wereld te zijn die het trainingsprogramma van verpleegkundige-endoscopisten precies heeft beschreven èn geëvalueerd. De inzet van de scopiërende verpleegkundigen heeft in het UMCG al geleid tot een verkorting van de wachttijd.

UMCG
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.