Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Verpleegkundige overweegt ander werk bij slechte cao

Ruim veertig procent van de werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg gaat ander werk zoeken als de arbeidsvoorwaarden in die sector achteruit gaan.
Verpleegkundige overweegt ander werk bij slechte cao

Dat blijkt uit een poll van Abvakabo FNV.

Een minderheid van 15 procent blijft trouw aan het werken in de zorg. Een groot percentage overweegt aan een andere baan te zoeken (41 procent) en 43 procent raadt anderen af in de zorg te blijven werken. Aan de poll, die werd gehouden onder bezoekers van de website van de vakbond, namen 674 mensen deel.

Verontrustend signaal van verpleegkundigen
 ‘Uiteraard is zo’n poll niet helemaal representatief, maar deze uitkomst hadden we niet verwacht,’ zegt cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV. Op 14 september hervatten werkgevers en vakbonden de cao-onderhandelingen.‘De resultaten van de poll geven aan dat de rek eruit is bij de werknemers. Om leegloop te voorkomen, moeten er gewoon goede afspraken gemaakt worden.’ 

Veel verpleegkundigen willen stoppen
Vorig jaar bleek al uit onderzoek van Nursing en Eenvandaag dat bijna 60 procent van de verpleegkundigen in ziekenhuizen overweegt het vak te verlaten. Verpleegkundigen gaven in dit onderzoek aan dat ze de werkruk te hoog vinden, te weinig betaald krijgen en niet voldoende worden gewaardeerd.

Kijk hier de aflevering van Eenvandaag.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

20 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik wordt dit jaar 59, ander werk zoeken ?waar? Ik ben Verpleegkundige, maar heb een contrakt voor verzorgende, wordt ook hiervoor betaalt, in het verpleeghuis, de herregistratie kan ik wel vergeeten,deze CAO is een lachertje,hoe moet ik naar all die manifestaties en bijscholingen komen ? Aanvragen op het dienstrooster moet ik twee maanden vanervoor aanvraagen, ik werk fulltijm, dus waar moet ik de tijd vandaan haalen?Ook kosten bijscholingen heel veel geld

 3. ben na 23 jaar (vanaf mijn 17 e!) verpleegkundige ook op zoek naar ander werk, een lachertje; de CAO en de werkomstandigheden..nog niet te spreken over lichamelijke klachten na jarenlang patiënten verplegen. (oa.Ttilliften die toen ze er eindelijk waren, niet te manoevreren waren of te weinig ruimte in de kamers…dankzij de gezondheidzorg heb ik geen rug meer over..) en dan heb ik het nog niet eens over het tijdsgebrek en verantwoordelijkeheden/medicatie berekenen/samenstellen…)ik raad het iedereen af…!!!
  Laat je niet misbruiken in de gezondheidzorg!

 4. De laatste jaren zijn we als beroepsgroep volledig uitgekleed….steeds meer taken erbij. Een cao die een lachertje is. Maar we laten het allemaal maar gebeuren want o wee als de patient maar niet de dupe van acties wordt. Mensen wordt eens wakker; de patient is al de dupe en door niks te doen speel je alles en iedereen in de kaart. De werkgevers lachen zich rot; de mensen in de zorg voeren toch geen actie zoals bv mensen in het beroepsgoederenvervoer.De bonden zijn slappe hap; waarom lukt het de ambtenarenbonden wel om een goed cao eruit te slepen ? Wij worden steeds afgescheept met een aalmoes.

 5. job 10-09-10 – 12:20
  Ik geloof er niets. Werk zelf als verpleegkundige in een UMC. Ongetwijfeld is de werkdruk hoog, maar eruit stappen zal het merendeel van mijn collega’s zeker niet. Reden: part-time werken is inherent aan ziekenhuiswerk. itt to andere beroepen. En waar wil je terecht als verpleegkundige? In een ander beroep? Part-time?

 6. Wij werken in de thuiszorg al jaren 8 uur per nacht. Met de handmatige werkurenstaten invullen waren we productief genoeg(we schreven 15 min. per cliënt ivm de reisafstanden ’s nachts) Nu hebben we IOme en klokken we de werkelijke tijd achter de voordeur. Elk bedrijf declareert aanrijtijd,maar dat kan in de thuiszorg niet(de macht van Achmea?). Ook betalen clienten geen nachttarief voor de thuiszorg(MOET JE EEN ARTS EENS NODIG HEBBEN!). Nu krijgen wij de rekening als werknemer gepresenteerd met werken op zorgvraag.Je weet dus nooit hoeveel uur je nacht zal worden en hoeveel nachten je moet werken om aan je contracturen te komen)Nachtdienst vraagt lichamelijk veel van ons en dat is prima tegen een goede betaling en zeker aantal uren. Maar in de CAO zijn daar geen duidelijke afspraken over blijkbaar.
  Ik hoop at ze er komen(nachtdienst is extramuraal gewoon 8-uursdiensten net als intramuraal) en anders ga ik inderdaad op zoek naar ander werk. Het gaat nu meer om de productie en het geld wat het oplevert dan om de zorg aan de cliënt en het personeel is als persoon helemaal niet meer in beeld

 7. De bonden zijn echt niet altijd slappe hap!
  Ik heb de ontwikkelingen van de CAO VVT gevolgd sinds begin mei: de plannen om de toeslagen voor onregelmatige diensten in de nieuwe CAO VVTK te harmoniseren zijn uit deze CAO-onderhandelingen gehaald OMDAT DE BONDEN NAAR DE ACHTERBAN GELUISTERD HEBBEN: avond/weekend-thuiszorgers zouden er namelijk met de intramurale tarieven er 8 tot 20 % op achteruitgaan (afhankelijk van het aantal doordeweekse avonden).
  Dus laat jouw vakbond weten wat er anders moet, reageer met emails en/of ga naar de ledenvergaderingen en laat je stem horen als er CAO-punten vastgesteld worden.

 8. Dag lisette,
  Zo zie je maar hoe de regering ons bekijkt. Het ondergewaardeerd gevoel bij de plegen is terecht! Daar maakt onze regering gretig gebruik (misbruik) van. Eerst negeren dan regeren ! Het gaat om macht !
  Als men zo begint, dan moeten ze wel hopeloos zijn !
  We hebben voor hen niets meer weg dan van “Assepoesters” maar op een dag komt de prins en dan ben je weg natuurlijk !
  Gelukkig heb ik reeds andere toekomstperspectieven.
  Trouwens bedankt voor de tips.Ik vertel ze door !

 9. Laat werk aansluiten op drijfveren van zorg-personeel
  Onderstaande is geschreven door: Hoogleraar Willem van Rhenen
  De kern van het probleem is volgens Van Rhenen dat managers in de zorg niet goed omgaan met het gegeven dat de werkdruk niet omlaag kán. „Het reduceren van werk is geen optie meer, met het personeelstekort in de zorg. De kunst is om het werk te laten aansluiten op de drijfveren van mensen. Niet personeel allemaal regeltjes opleggen, maar vragen wat hij of zij denk dat hij moet doen.
  Veel beter is het, zegt Van Rhenen, die gepromoveerd is op het onderwerp, om te kijken waar de werknemer wel energie van krijgt. „Zorgmensen willen zorg verlenen. Maar wat zie je? Juist voor dat aspect is de afgelopen jaren steeds minder tijd. Ik durf te stellen dat mensen in de zorg gevoeliger zijn, anders zouden ze het beroep niet kiezen. Je krijgt te maken met ongeluk en ziekte. Als je dan niet tien minuten de tijd hebt voor een troostend praatje met een doodzieke patiënt, dan raak je opgedroogd.”
  Van Rhenen noemt het een verschil tussen manager en leider. „Niet je eisen opleggen, maar begrijpen wat de bron is voor mensen om het werk te doen. Want die gevoeligheid is tegelijk de kracht van zorgpersoneel.” Waar dat goed gaat, daalt niet alleen het ziekteverzuim, ziet Van Rhenen, ook de klanttevredenheid stijgt. En zo moet het, zegt de hoogleraar, want daarmee krijgt werken in de zorg een beter imago. „Niemand wil verzorgd worden door een koele kikker.”
  Gelezen op http://www.Arboned.nl en in mijn krant begin september

 10. Even een opmerkiung voor alle hbo verpleegkundigen:
  Vanaf 1 september 2011 is het voor HBO-V’ers zeer moeilijk om nog omgeschoold te worden. Dit wegens een nieuwe beslissing van het demissionair kabinet.
  Alle HBO’er uit een “schaarste gebied”(–>ZORG!) kunnen bijna geen andere HBO opleiding(maakt niet uit welke) meer volgen dan.
  Voor deze personen geldt dan dat ze geen collegegeld(+/- 1300-1500euro) meer betalen per schooljaar,
  maar institutiegeld(4000-7000euro!!!!!!!!!) per leerjaar.
  Met een salaris van een verpleegkundige is dit dus niet meer op te brengen.
  Met deze regeling verplicht de regering elke HBO-V’er zowat om in de zorg te blijven.

 11. mee eens! ik kijk ook geregeld vacatures,maar ik vind het wel zo leuk dat ik tot nu nog niet heb willen opzeggen.maar er moet wel duidelijk verandering komen.
  bij ons zijn er in 2 maanden 4 collega’s met ontslag gegaan.en we hebben er nog niemand voor terug…dus de werkdruk word alleen maar hoger,want tja bedden sluiten?neee dat kost geld! maar kwaliteit van zorg en wat de rest van het personeel ervan vind,ach dat doet er niet toe. Puh

 12. Ik vraag mij toch echt elke keer hardop af wat men nu werkelijk wil voor de zorg in dit land. Ik heb ook mijn studie HBO-V gedaan. Met veel plezier in de zorg gewerkt. Een paar jaar geleden kreeg ik de kans om mijn kennis op een andere manier te gebruiken. Even heb ik nog gedacht ik ga me specialiseren en terug de directe zorg in. Maar dit besluit bevestigd alleen maar weer mijn gevoel dat de HBO-Ver onder gewaardeerd wordt. Een paar jaar terug werd er nog geroepen er moeten meer HBO-Vers komen en nu wordt het ze behoorlijk lastig gemaakt om de kennis verder te ontwikkelen. Nou Bedankt. Ik en met mijn helaas veel bekenden meer HBO-V krachten. Hoe jaag je mensen weg?

 13. Dag Lisette en Hanna,
  Ik heb ook al een bachelor verpleegkunde en wilde ook een andere opleiding gaan doen maar schrok ook van de wetswijziging. Ik vind het echt ontzettend frustrerend en ook niet eerlijk: de regel geldt niet voor studenten die de gezondheidszorg en het onderwijs nog in willen. Dit is niet de manier om mensen in de gezondheidszorg of in het onderwijs te halen of te behouden.

 14. nog even een toevoeging: de regel waar Lisette het over heeft, gaat volgend jaar pas echt van kracht, maar dit jaar is een overgangsjaar, waar een bedrag wordt gevraagd dat tussen het collegegeld en instellingsgeld inligt, dus zo’n 3000 tot 5000 euro vaak.

 15. Lisette, klopt wat je zegt. Ik had me ingeschreven voor een bachelor, maar per 1 september is dus de regel dat je geen subsidie meer krijgt als je een zelfde graad wilt halen. En ik had al een bachelor verpleegkunde. Dat werd voor mij dus 5000 euro!!! Nu is het wel zo dat, als je een andere bachelor hebt dan onderwijs of gezondheidszorg, dat je een bachelor in een van die twee takken WEL gesubsidieerd krijgt, omdat er zo’n grandioos tekort is van leraren en zorgverleners. Maar je mag dan wel maar weer 1 bachelor in die twee takken hebben. Ik ben helaas de klos :(.

 16. Staar je niet blind op alleen de loonsverhoging. De inzet bij de CAO onderhandelingen gaat ook over de afschaffing van verlofrechten van oudere medewerkers. Bij ons in de psychiatrie hebben ze deze rechten omgezet in een levenloopregeling. Leuk als je 49 bent en al 24 jaar werkt. Je hebt dan collega’s die nu 55 zijn en tweemaal zoveel vakantie hebben als jij als je 55 wordt.
  Leuk om op je 45ste met je levensloop te beginnen. Zo motiveer je nog een mensen die jarenlang zich ingezet hebben op zware afdelingen.

 17. Aan de redactie,
  Zou het niet eens interessant zijn, om de info die Lisette heeft meegedeeld eens wat extra in de verf te zetten. Het gaat om eerlijke informatie en aangezien dit een site is voor verpleegkundigen, vind ik dat ze er allen recht op hebben ! Want deze plannen kunnen toch niet zomaar ? Dit heeft media-aandacht nodig !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.