Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige robots voor de toekomst

Zorgrobots die taken overnemen van de verpleegkundige of verzorgende. Volgens Intermediair is het niet de vraag of, maar wanneer deze in de praktijk worden ingezet. Zij zetten een aantal zorgrobots op een rij.
Verpleegkundige robots voor de toekomst
Foto: ANP - EPA

Als eerste noemtIntermediair zorgrobot Rose, speciaal ontworpen voor de thuiszorgsituatie door TU Delft. Rose kan huishuidoudelijke taken overnemen, zoals ontbijt maken, de krant halen of drank inschenken. Wie vorig jaar aanwezig was op de Nursing Experience, kon Rose in levende lijve aanschouwen. Professor Kees van Hee benadrukte toen dat de robot de taken van de verpleegkundige zeker niet kan overnemen, omdat er altijd menselijke intelligentie aanwezig moet zijn. ‘Ook in de persoonlijke verzorging en het bieden van medische hulp zijn we terughoudend’, zei Van Hee tijdens de Nursing Experience. Maar hij ziet mogelijkheden voor de toekomst, waarbij de service robot de professional kan ondersteunen. ‘Het is nog in ontwikkeling en het duurt nog lang voor we zover zijn. Maar binnen tien a twintig jaar is de servicerobot niet meer weg te denken.’

Schrijf je in voor de Nursing Experience 2013
De uitverkochte Nursing Experience op 6 en 7 december 2012 was een groot succes! In 2013 zal dit congres plaatsvinden op 3 en 4 december. Meld je alvast aan!

Isolement gehandicapten en ouderen

Naast Rose noemt Intermediair ook Alice, ontwikkeld door de Vrije Universiteit in Amsterdam en project SELEMCA (Services for Electro-mechanical Care Agencies). Deze robot is bedoeld om gehandicapten en ouderen uit het isolement te halen en een hart onder de riem te steken. Alice vertoont aanstekelijke menselijke trekjes in haar gezicht. Van Alice wordt verwacht dat ze kostenbesparend kan werken, doordat ze het welzijn van mensen verbetert, waardoor minder zorg nodig is. Daarnaast kan zij taken van verzorgenden overnemen, waar nu mogelijk te weinig tijd of aandacht voor is. Zo kan ze iemand steeds weer motiveren om zijn of haar gedrag te veranderen. Alice wordt getest in Amsterdamse zorginstellingen.

Lees meer over zorgrobots in het artikel in Intermediair.

1 REACTIE

  1. De kop ‘verpleegkundige robots’ strookt niet met de inhoud van het artikel. ‘Verpleegkunde’ is het geheel van deskundigheden van verpleegkundigen zoals in de wet BIG in art 33 is vastgelegd. Wanneer slechts enkele aspecten daarvan ( en zeker niet de kern ) wordt opgesomd mag dit niet onder de vlag ‘ verpleegkundig’ worden vermeld, zeker niet in een vakblad. ‘Zorghulprobots’ was dan treffender geweest!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.