Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige spreekt op TEDx

Op 8 april vond TEDx Nijmegen plaats. Tamara Schalken sprak, als enige verpleegkundige, op deze internationale conferentie over gezondheid, ziekte en zorg. Zij schaart zich daarmee in de lijst met beroemde TEDx-sprekers als Bill Clinton en Oliver Sacks.
Verpleegkundige spreekt op TEDx

TED staat voor Technology, Entertainment & Design en is in 1984 in de VS begonnen als een platform om ideeën te verspreiden. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijd bekend fenomeen. TEDxNijmegen was een vervolg op twee eerdere edities van de internationale ideeënconferentie in Nederland en werd georganiseerd door het UMC StRadboud.

Tamara Schalken is verpleegkundig coördinator Neurologie en voorzitter Verpleegkundige Adviesraad in het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij greep de kans om als enige (‘en misschien wel eerste?’) verpleegkundige op TEDx te spreken met beide handen aan. ‘Ik zou het geweldig vinden als mijn verhaal zich als een olievlek verspreidt onder verpleegkundigen en het gesprek in de organisaties op gang brengt op alle niveaus. Ik wil ‘nurse power’ oproepen.

‘Where nurses and docters differ’

Het verhaal van Schalken, getiteld ‘Where nurses and docters differ’ gaat over Mevrouw Pieters. Zij is na een epileptisch insult gevallen en opgenomen met een gebroken heup. In het ziekenhuis wordt daarnaast een zeer slechte nierfunctie geconstateerd. Verschillende medisch specialisten komen ten tonele: de neuroloog, een orthopeed en een internist/nefroloog. Zij bespreken allemaal hun behandelplan met de verpleegkundige. Die constateert dat de plannen op verschillende punten met elkaar botsen. Iedere arts heeft zijn eigen medische doel, maar het doel van de patiënt zelf is eigenlijk niet in beeld.

En daar komt de verpleegkundige expertise om de hoek kijken. Verpleegkundigen moeten overzicht houden en kennis hebben van alles dat voor de patiënt van belang is. Dat betreft zowel medische kennis en vaardigheid, als inzicht in de persoonlijke behoeften van de patiënt. Schalken: ‘Dit is heel belangrijk in een wereld waarin de patiënt steeds vaker meerdere ziektebeelden heeft en de specialist steeds verder specialiseert. Voor de verpleegkundige is het de uitdaging (én een kans!) om de dokters niet zonder pardon te volgen. Stap uit die comfortzone en verpleeg de héle patiënt: dat is onze kracht!’

Bekijk hier de lezing van Tamara Schalken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.