Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige verbetert handhygiëne collega’s

Agnes Van den Hoogen, gespecialiseerd verpleegkundige op de afdeling neonatologie van het UMC Utrecht, zorgde ervoor dat de correcte naleving van handhygiëneregels op haar afdeling van 23 naar 50 procent is gestegen.
Verpleegkundige verbetert handhygiëne collega's

Zij deed dit omdat 20 procent van alle pasgeborenen op de neonatale intensivecareafdeling een ziekenhuisinfectie oploopt door slechte hygiëne van de medewerkers. Omdat ze deze getallen wilde terugdringen startte ze met colleges, een film, posters en observatie van medewerkers. De correcte naleving van de handhygiëneregels op de neonatologie steeg vervolgens van 23 naar 50 procent.

Handhygiëne
‘Die verdubbeling is heel mooi, maar het moet nog beter’, meldt Van den Hoogen op website Zorgvisie. ‘Met handhygiëne heb je levenslang, je moet er voortdurend bij stilstaan. Als je even op je hoofd krabt, moet je daarna alweer je handen ontsmetten. Honderd procent naleving is overigens onmogelijk. Als een kind acuut gereanimeerd moet worden, pak je niet eerst de handenalcohol.’ Ziekenhuizen moeten volgens haar voortdurend aandacht schenken aan dit onderwerp.

Diepe infuuslijn
Ziekenhuisinfecties ontstaan het meest bij te vroeg geboren baby’s, die voeding krijgen via een diepe infuuslijn. Twintig procent van alle pasgeborenen op de neonatale intensivecareafdeling loopt een infectie op.

Slechte handhygiëne verpleegkundigen
Uit onderzoek van Nursing bleek een jaar geleden dat ruim veertig procent van de verpleegkundigen niet altijd handhygiëne-maatregelen toepast. Doen zij dit wel, dan gebeurt het vaak op de verkeerde manier. Zo grijpt bijna zestig procent van de verpleegkundigen meestal naar water en zeep in plaats van de effectievere handalcohol.

Van den Hoogen promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Toename infecties neonaten door slechte hygiëne
Verpleegkundige wast handen niet of verkeerd

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.