Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige verdacht van diefstal morfine

Een verpleegkundige van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen is maandag op staande voet ontslagen, nadat bleek dat zij morfine, zware pijnstillers en slaaptabletten voor eigen gebruik achterover drukte.
Verpleegkundige verdacht van diefstal morfine

Het ziekenhuis heeft inmiddels aangifte gedaan van verduistering van opiaten. Uit onderzoek moet blijken of en hoe lang de verpleegkundige medicijnen uit de voorraad onttrok.

Patiëntveiligheid in geding
De verpleegkundige stal de medicatie voor eigen gebruik. Mede hierdoor is zij ontslagen, zo bevestigt Marie-José Jamin, woordvoerster van het ziekenhuis. ‘Het is zeer waarschijnlijk dat de verpleegkundige onder werktijd medicatie innam. Hierdoor kwam de patiëntveiligheid in het geding.’ De verpleegkundige is geadviseerd om hulp te zoeken bij de huisarts.

Morfine
De diefstal kwam aan het licht nadat collega’s van de verpleegkundige onregelmatigheden ontdekten in de administratie van opiaten. Afgelopen zondag is de verpleegkundige geconfronteerd met de bevindingen. Zij gaf toe dat ze morfine verduisterde, zo bevestigt Jamin. Toen de verpleegkundige op verzoek van de aanwezig politie haar tas moest leegmaken, bleek dat zij ook zware pijnstillers en slaaptabletten had meegenomen.

Medicatieadministratie
Jamin spreekt van een ‘zeer pijnlijke’ situatie. Op het moment wordt nog onderzocht hoe de verpleegkundige de medicatie heeft kunnen verduisteren. Ook wordt er nog eens kritisch naar de medicatieregistratie gekeken. ‘We weten dat we het goed doen, maar we willen alles nogmaals checken’, aldus Jamin.

dagblad de Limburger, Nursing
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Als je vatbaar bent voor medicijnveslaving dan word je dat in de meeste ziekenhuizen heel gemakkelijk gemaakt. Slaaptabetten, sterke pijnstillers zoals tramadol liggen voor het grijpen en worden niet geregistreerd en morfine ligt in mijn ziekenhuis in de crashcar voor het grijpen en wordt elke dag automatisch aangevuld door de apotheek. Zelf ben ik verslaafd aan lorazepam om goed te kunnen slapen en ben al maanden bezig om hier met behulp van mijn huisarts van af te kicken. Dit gaat zeer moeizaam na tientallen jaren slikken van 1 mg lorazepam per dag !
    Dit vond ik een erg onschuldig middel, maar nu blijkt het dat je er maar heel moeilijk vanaf kan komen.

  2. Lees alle reacties
  3. Blijkbaar doen ze het toch niet goed genoeg. Iemand die verslaaft is zal er alles aan doen om de verdovende middelen te krijgen, en verslaving gebeurd niet van de ene op de andere dag en begint ook niet met morfine. Het is gemakkelijk zat om een patient 1 pil te geven ipv 2, of water te spuiten ipv morfine. Verslaving kan gemakkelijk beginnen met voorgeschreven pillen voor een zere rug bijvoorbeeld. Iemand die verslaaft is heeft hulp nodig. Ik ken 1 verpleegkundige die na rehab weer in de verpleging is gaan werken, in hetzelfde ziekenhuis, en het heel goed deed. Het eerste jaar mocht hij geen verdovende middelen uitdelen, lastig voor de rest, maar we hebben een goede verpleegkundige kunnen behouden, en hij heeft tot zijn pensioen kunnen werken.
    Leiding moet meer alert zijn op de symptomen van verslaving, en een zo waterdicht mogelijk systeem hebben voor uitschrijven van verdovende middelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.