Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige verdacht van seksueel misbruik

Een verpleegkundige die werkte op de psychiatrische afdeling van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen wordt verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwelijke patiënten. De verpleegkundige is per 1 augustus door het ziekenhuis ontslagen omdat er sprake was van een vertrouwensbreuk.
Verpleegkundige verdacht van seksueel misbruik
Foto: stockexchange

Vanochtend berichtte De Telegraaf dat justitie in Maastricht bezig is met een onderzoek naar de verpleegkundige. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft spermasporen onderzocht in een slipje van een van de patiënten en die zijn volgens het NFI van de verpleegkundige Het seksueel misbruik zou hebben plaatsgevonden tijdens de nachtdiensten van de verdachte verpleegkundige. De advocaat van de verpleegkundige laat aan De Telegraaf weten dat zijn cliënt de verdachtmaking ontkent.

Vertrouwensbreuk

Het ziekenhuis had echter onvoldoende vertrouwen in de kwaliteiten van de verpleegkundige en heeft hem daarom per 1 augustus ontslagen, aldus Marie-José Jamin, woordvoerder van het Atrium MC. ‘Medio januari meldde een patiënt, die verbleef op de PAAZ-afdeling, dat een verpleegkundige zich ernstig onwelvoegelijk jegens haar had gedragen. Zorgvuldigheid is in zo’n situatie van groot belang en zeker als het om kwetsbare patiënten gaat. In zo’n situatie is het een gangbare procedure dat een verpleegkundige per direct op non-actief wordt gesteld en dat is ook gebeurd. Vervolgens zijn de beschuldigingen verder uitgezocht en zijn er ook gesprekken gevoerd met de verpleegkundige. Op basis van deze gesprekken is besloten dat er sprake is van een flinke vertrouwensbreuk en daarom is de verpleegkundige per 1 augustus dit jaar niet langer bij ons in dienst.’

Zaken verzwegen

Of er sprake is geweest van seksueel misbruik, kan Jamin noch bevestigen noch ontkennen. ‘Het is niet aan ons om daarover te oordelen, dat doet de rechter. Wel bleek uit ons eigen onderzoek dat de verpleegkundige zaken uit het verleden niet aan ons had gemeld. Het verzwijgen van deze gebeurtenissen was van dusdanig belang dat de vertrouwensrelatie die essentieel is voor de belangrijke taak van de verpleegkundige ernstig is geschaad en het niet mogelijk was om de werkrelatie voort te zetten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.