Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Verpleegkundige voelt zich niet fit na nachtdienst

Ruim zeventig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden voelt zich constant of wisselend niet fit in de periode dat ze een nachtdienst draaien. Een derde deel zegt zelfs dat een nachtdienst een aanslag is op hun gezondheid.
Verpleegkundige voelt zich niet fit na nachtdienst

Dat blijkt uit een enquête van vakbond NU’91 naar werken in de nachtdienst onder 349 verpleegkundigen en verzorgenden in maart dit jaar. De respondenten geven aan dat ze tegen een aantal knelpunten aanlopen om fit de nacht door te komen. Zo is er vaak geen gelegenheid om even naar buiten te gaan, hebben ze geen echte pauze, kunnen ze geen powernap doen, is er te weinig licht en eten ze geen verse maaltijd.

Belemmering fitheid
Bijna alle verpleegkundigen en verzorgenden (97%) vinden dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om fitter de nacht door te komen. Genoemde suggesties zijn: even naar buiten gaan, praten met collega’s, een verse maaltijd, even computeren of extra klusjes doen. Maar ruim de helft van de respondenten voegt daaraan toe dat met name regels van de organisatie hen belemmert om gebruik te maken van die mogelijkheden.

Herstelmoment
Daarom adviseert NU’91 instellingen het beleid wat betreft nachtdiensten aan te scherpen. Zij stellen in het onderzoeksverslag dat er een rust- of herstelmoment tijdens de nacht wordt gelegaliseerd. De onderzoekers schrijven: ‘Verpleegkundigen en verzorgenden vinden over het algemeen dat het not done is om naar eigen behoefte een herstelmoment te nemen tijdens de nachtdienst. Door dit moment te legaliseren, zorgen we er voor dat verpleegkundigen en verzorgenden dit herstelmoment ook gaan nemen.’

Invloed op gezondheid
De resultaten van de enquête zijn niet verrassend en sluiten aan op de resultaten van eerdere onderzoeken naar nachtdiensten. Zo was al bekend dat het draaien van nachtdiensten kan leiden tot een groter risico op hartfalen hebben en zou er een verband zijn met borstkanker.

Bekijk de hele enquête over werken in de nachtdienst.

Gerelateerd:
– In Nursing februari 2008 verscheen het artikel ‘Nachtuiltjes in de verpleging’. Lees hier tips en trucs uit het artikel. Wat kun je het beste eten en wanneer, en hoe zit het met slapen en de wet?
– En ook Sandra schreef al eens een blog over de nachtdienst. Lees hier ‘Nachtmonster’.

Door: redactie Nursing

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Zo te zien is het wel noodzakelijk om de nachtdienst onder de aandacht te brengen. En zeker om met het management om de tafel te gan zitten en te overleggen over de mogelijkheden om fitter de nacht door te komen. NU’91 helpt daarbij met een Nightfever Event. Bestel nu het voorlichtingspakket bij NU’91.

 3. nachtdienst was voor mij één van de redenen om op zoek te gaan naar een regelmatige baan, niet dat die voor het oprapen liggen, maar gevonden en na anderhalf jaar geen nachtdiensten meer draaien voel ik me stukken beter, ga met veel meer plezier naar mijn werk. Maar, inderdaad, petje af voor alle collega’s die nog wel nachtdienst draaien!

 4. Nachtdienst is absoluut niet mijn favoriete dienst. Na 2 of 3 nachten gedraaid te hebben ben ik zo brak en moe. En dan inderdaad nog naar huis rijden met de auto, want op laten halen is niet te regelen in mijn situatie. Tja, even naar buiten, wie loopt er dan de bellen en ondersteunt mijn collega?? Om over een dutje maar te zwijgen…..

 5. Tijdje geleden in de auto in slaap gevallen na een nachtdienst..ik stond gelukkig stil voor een open brug. Wel wat genant om wakker getoeterd te worden.
  Nachtdiensten zijn zeker niet mijn favoriet. Soms nog langer dan een week slaapproblemen, vermoeidheid geprikkeld en dan maakt het niet uit of het al dan niet druk is geweest. Het gekke is dat ik er soms helemaal geen last van heb..

 6. ik doe als nodig is nachten draaien, we hebben een vast nachtteam. een jaar geleden zat ik er nog regelmatig in, ik denk wel dat als je er goed tegen kan beter enkel nachten kan draaien dan telkens te schommelen, omdat je uit de nacht een paar dagen (lees een dag, omdat je een slaapdag hebt) vrij bent en daarna weer aan een vroege of late dienst kan beginnen. dat is wat vaak sloopt. met twee in de nacht op een afdeling? de regering laat dat niet toe je zult eerder bedoelen met twee op 3 afdelingen. wel hulp krijgend van zwerfwachten als nodig.
  kortom we zijn een stel kanjers die zorgen. petje af voor ons zorgverleners.

 7. Ik werk als vaste nachtdienst en heb nergens last van, ik weet dat er organisaties zijn die hier niet voor kiezen. maar ik ben heel blij dat ik alleen nachtdienst kan doen. Er zijn veel verpleegkundigen die dat ook willen, maar niet mogen. die laten ze liever iedereen 2 of 3 nachten iemand in zetten, en weer maar omschakelen na 2 dagen vrij geweest inc. je slaapdag !!
  Dan is het toch niet gek dat er ongelukken gebeuren op den duur. En je kan je beroep toch wel goed bij houden hoor, dat ligt helemmal ook aan je zelf. ook hoe je, je werk als nachtdienst inricht. maaar er mag inderdaad wel beter gezorgt worden voor nachtdiensten !!wat eten en drinken betreft, dan hebben ze het overdag heel wat luxer.

 8. lees ik hier nou echt bij de suggesties”extra klusjes”??Loop me vaak de benen uit het lijf…er moet al extra gedweild ed worden in nachtdienst enneh half uurtje ogen dicht??Komt er dan een aflos van buitenaf??Zit alleen op een afdeling met als het vol ligt 26 bewoners (verpleeghuis)..Beter is met zijn 2en in de nachtdienst dan kunnen suggesties uit artikel wel toegepast worden.En een warme maaltijd?Laten ze beginnen met het weer klaarzetten van kom soep in de koelkast.Haha,Eten moeten we zelf meenemen….

 9. Goh, niks nieuws onder de zon. Ik werk op een IC en ben soms zo moe na een nachtdienst dat de 18km rijden naar huis soms onverantwoord is. Tijdens mijn dienst kan ik niet naar buiten….sommige collega’s waarderen cq snappen het ook niet als je een half uurtje je oogjes wil dicht doen.
  Anderhalf jaar geleden is een collega van een andere afdeling verongelukt toen ze uit de nachtdienst kwam, had een dagdienst gedaan en doordat er een nachtdienst uitviel een nachtdienst erachteraan gedraait. Op de weg naar huis frontaal op een vrachtwagen gereden.
  Wie van ons heeft dat ook niet meegemaakt dat je ’s ochtends op de automatische piloot naar huis rijdt.

 10. Tijdens het 5th Dutch North Sea Emergency Medicine Conference dat op 10 juni werd gehouden heeft de CAT-presentatie van Martijn van Beijnen, arts-assistent Spoedeisende Hulp in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de CAT-walk prijs gewonnen met een onderzoek genaamd “Does caffeine intake influence performance, measured by error and cognitive function, in shift workers?”. Een mooie aanvulling op dit onderwerp lijkt me.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.