Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties25

Verpleegkundige vrijgesproken van ontucht

De rechtbank in Maastricht heeft een 24-jarige verpleegkundige vrijgesproken van ontucht met een 85-jarige patiënte.
Verpleegkundige vrijgesproken van ontucht

De verpleegkundige werd verdacht van het aanraken van de vrouw op intieme plekken. De rechtbank heeft geen enkele aanwijzing dat er een seksuele bedoeling bij de verpleegkundige was.

Po-stoel
De patiënte wilde gebruik maken van de po-stoel en riep de verpleegkundige, die net voorbij liep op de gang, om haar te helpen. Nadat de patiënte gebruik had gemaakt van de po-stoel, zag de verpleegkundige een veegje bloed op het toiletpapier. Hij wilde onderzoeken of de patiënte aambeien had. De rechtbank constateerde dat dit een noodzakelijke verpleegkundige handeling was.

Gehaast werken
De verpleegkundige verklaarde dat het de bewuste dag erg druk was. Daarom oordeelde de rechtbank dat de verpleegkundige vanwege de drukte te gehaast en te ruw te werk is gegaan, waardoor hij de patiënte op intieme delen heeft geraakt.

Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar gevangenisstraf geëist.

Jure.nl
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

25 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een vreemde zaak is dit.
  Wie heeft een klacht ingediend?
  De patient zelf over de verpleegkundige, of collega of ?
  Ik mag toch hopen dat er geen klacht ingediend is door de werkgever of collega’s?
  Dat dit niet op een andere manier helder kon worden is mij een raadsel. Communicatie, uitleg, verantwoordelijkheid.

 3. Het is echt te zot voor worden. Nog even en dan mogen we de patient niet eens meer aanraken. Moet ik zeggen dat ik een zuster ben die verpleegd met handen op de rug. Met andere woorden: ik stimuleer de patient zoveel mogelijk zichzelf te verzorgen op alle gebieden, merk ik dat het echt niet gaat, dan geef ik hulp, maar dan nog met terughoudendheid en zeg ik bij het wassen van intieme zone’s altijd wilt u het xelf doen? zoniet mijn excuses maar ik zal u erbij moeten helpen. Van de gestoorde dat je al zo aan bed staat…vind je niet!
  Succes allemaal…misschien krijgen we nog robot ‘was’machines, schilt ons een hoop werk toch?
  Groetjes…

 4. 1. de officier doet gewoon zijn werk en moet klachten serieus nemen.
  2. de verpleegkundige doet gewoon zijn werk en moet hulpvragen serieus nemen
  3. de verpleegkundige is weinig beschermd tegen dit soort aanteigingen of klachten; zelfs een soort van vogelvrij. Iedereen kan naar believen aanklagen en dan moet je je als hulpverlener maar verdedigen. Op onterechte aanklachten staat geen straf! Je kan al aangeklaagd worden als je een zetpil inbrengt. te gek voor woorden! Er zou regelgeving moeten komen ter bescherming van de hulpverlener!

 5. Hmm ik vraag me toch af of dit geen nep bericht is…een verpleegkundige moet wel alles en nog wat aanraken of hij kan zijn werk niet doen..toch?!En kan men werkelijk veronderstellen dat een 24 jarige man zou kunnen aangetrokken worden door gelijk welk deel van een 85 jarige?! Wel ik heb dikwijls Kafka gelezen en dat is dus lang geleden dat die leefde en ik zou hem willen zeggen : jongen Kafka, wat jij schreef is toch echt wel klein bier hoor in vergelijking met de realiteit zovele jaren later, dacht je nou echt dat de mensen iets zouden opsteken van je verhalen………

 6. Te triest.
  Want…
  -Hij had ook door kunnen lopen alsof hij de vraag om de po-stoel niet gehoord had.
  -Hij had ook kunnen doen alsof hij het spoortje bloed niet had gezien.
  Dit deed hij niet, nee, zelfs niet ondanks de werkdruk.
  Sterkte… Ik hoop dat deze pleeg nog met plezier zijn werk kan doen na al deze tramalant.

 7. Op zorgzaamheid staat in het Romeinse rijk vlak voor de val anderhalf jaar gevangenisstraf. Voor mega roof krijg je een bonus. Aan aambeien ga je niet dood. Ze kunnen wel heel pijnlijk zijn. Alle lof voor deze verpleegkundige die ondanks de drukte een voor hem ook niet al te plezierig onderzoek uitvoert, terwijl hij ook door had kunnen lopen. Het zal niet lang meer duren, voordat menselijkheid ook formeel in het Wetboek van strafrecht tot misdrijf bestempeld zal worden. In deze maatschappij staat alles op zijn kop.

 8. WAt een ruggesteun heeft deze verpleegkundige van zn collega’s gekregen, denk ik dan.Want daar hoor ik niks over.
  of is het zo als iets in het straatje past ben ik je vriendje.
  Ik wens deze verpleegkundige alle goeds of deze nu als oproep werkt of als vaste kracht.
  één advies wil ik deze verpleegkundige meegeven.
  BLIJF IN DE ZORG!!!!!
  Je bent een goeie om de anderen weerbaarder te maken , je baas zou jouw /u cursussen moeten laten geven .je bent een eye opener voor iedereen .
  Het ga je goed
  ps werk zelf als verzorgende 35 jaar in thuiszorg verpleeg/verzorgingshuizen en als zzp er ,heb ook nog een Reiki/mediumpraktijk zo wordt je beresterk.
  heb van alles gedaan , van wc en adl verzorging , terminale zorg etc. weet je,je wordt beresterk ,gadoor en ga les geven. maar zet door in de zorg. groetjes.

 9. Het komt bij ons in de wijkverpleging in een van de grote steden heel vaak voor dat onze mannelijke clienten opmerkingen maken naar mijn vrouwelijke collega’s. Ook handtastelijkheden zijn daarbij aan de orde van de dag. Ik vind dit volstrekt onacceptabel maar geloof het of niet onze clienten komen er altijd mee weg. Een enkele keer gebeurt het dat vrouwelijke clienten hun interesse aan mij laten blijken en uiteraard zit er dan maar een ding op: keihard wegrennen!

 10. belachelijk. in de verzorging is het al schandelijk druk, uit goed fatsoen help je een bewoner op de po-stoel, in plaats van een luier omdoen, en wordt je meteen voor de rechter gehaald! Ik zou haar de volgende keer haar eigen kont af laten vegen… kijken hoe ze zich dan voelt.

 11. Wat een schande!!Ik hoop dat andere collega’s die vrouw nog willen verzorgen!!Het is de familie die hierachteraan gezeten heeft……..Dus laat de verpleeger hen aanklagen voor schade-vergoeding, die man z’n reputatie is naar de knoppen!!
  Schande ook om dit een rechtzaak te maken, ik dacht dat er wel meer dringende zaken aan de orde waren..

 12. anderhalf jaar? Dit is toch te gek voor woorden. Dit moet die verpleger al maanden slaap en rust gekost hebben, is het dan normaal dat degene die de klacht indiende dan zomaar wegkomt? sterkte aan de betrokkene, klager: je moest je schamen.

 13. Nog even zo doorgaan en we krijgen een Amerikaanse claimsmentaliteit. De tijd komt nog dat als je als man een vrouw in de ogen kijkt je daar al op aangesproken wordt. Want zij kan zich in haar eerbaarheid aangetast voelen. Dus allemaal een boerka aan dan zijn we van dat probleem af.

 14. Dit is zeer zorgelijk, het had er niet eens de schijn van, en dan toch een rechtzaak… Deze verpleger loopt hierdoor zeker een beschadiging op, de verpleger moet “blij” zijn met de vrijspraak en de “klagende cliente” gaat haar gangetje ongestraft.
  Ik vraag me af wanneer de zorg eens daadkrachtig gaat optreden tegen mensen die dit soort onzin onder de rechter brengen.

 15. Dit is inderdaad van de zotte. Iedereen weet hoe druk het verplegend personeel het heeft en dan kan dit voorkomen. Wees blij dat mensen nog de roeping hebben om verpleger te worden, met het kleine beetje wat ze krijgen elke maand. Met dit soort berichten zullen telkens meer jongeren twijfelen of ze dit nog wel willen, voor je het weet is je goede naam te grabbel gegooid en heb je een proces aan je broek.

 16. Schandalig dat dit voor de rechtbank moest komen. Er is een klachtencommissie binnen elke instelling. Als die het niet naar tevredenheid hebben afgehandeld en de “klager” en fam stappen dan alsnog naar de rechter. Wat moeten wij verplegers dan gaan doen? Met blinddoeken om gaan werken?

 17. Dit had toch niet voor de rechter mogen komen. Een officier van justitie had dit moeten seponeren. Het is toch logisch dat er af en toe intieme delen worden aangeraakt in de gezondheidszorg. Wat een flauwekul om daarmee naar de rechter te stappen. Laat die officier van justitie maar een een dag konten wassen. Kijken of hij/zij dan geen intieme delen aanraakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.