Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundige werkt minder nachtdiensten

Het aantal nachtdiensten dat verpleegkundigen maandelijks achtereen werken is door de jaren heen gedaald. In de jaren zeventig draaiden verpleegkundigen gemiddeld zeven nachten achtereen, tegenwoordig ongeveer vier nachten. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de Nightingale Studie.
Verpleegkundige werkt minder nachtdiensten

Ook werken verpleegkundigen tegenwoordig maandelijks minder nachten dan in de jaren zeventig. Daar zijn verschillende mogelijke verklaringen voor, zegt Anouk Pijpe, projectcoördinator van de Nightingale Studie. ‘Vroeger werkten vrouwen misschien vaker fulltime en tegenwoordig meer parttime. Daardoor draaien ze ook minder vaak nachtdiensten’, aldus Pijpe. Ook wetswijzigingen zouden bijgedragen kunnen hebben aan het verminderen van het aantal nachtdiensten. ‘Uit de interviews met verpleegkundigen blijkt dat zij vroeger zeven nachten ’s nachts, zeven nachten overdag werkten.’

Uit de voorlopige resultaten blijkt verder dat 80 procent van de ondervraagden ooit nachtwerk heeft gedaan. 40 procent werkt momenteel ook nog in de nacht. In totaal deden bijna 60.000 (voormalig) verpleegkundigen mee aan de Nightingale Studie.

Borstkanker en nachtdienst verpleegkundigen
De Nightingale studie startte op 1 september 2011 en richt zich op de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen in relatie tot hun beroep en leefomgeving. Een van de speerpunten van deze studie, is de vraag of verstoring van het dag-nacht ritme een rol speelt bij het ontstaan van borstkanker. Of er een verband bestaat tussen nachtwerk en borstkanker kan pas over enkele jaren worden bekeken omdat dan pas duidelijk wordt of bepaalde ziektes vaker voorkomen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes.

Lees ook:
Ruim 50.000 reacties op Nightingale Studie
Vier jaar nachtdienst verhoogt risico borstkanker

Door:  redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

4 REACTIES

  1. Vroeger werkte je altijd 7 nachten aan een. Later mocht het niet meer zijn dan 5 aan een gesloten. Uitzonderingen daar gelaten. Ik werk al jaren zeer regelmatig nachtdiensten. In de psychiatrie ging ik vast nachtdiensten werken. 7 op 7 af was dat toen. Daarna in de z-zorg en weer later in het ziekenhuis. Jaren gedaan. Ik merkte dat ik zo moe was in mijn vrije dagen. Nu werk ik in het ziekenhuis met hoofdzakelijk wachten en late diensten. Maar het zijn er niet meer zoveel en doorgaans niet meer dan 3 achter elkaar. Stukken prettiger. Moet er niet meer aan denken 7 nachten aan een te werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens mij worden er minder nachten gedraaid omdat steeds meer instellingen afdelingen onbezet laten in de nacht en dan een paar mensen/ vpk per gebouw of instelling alles laten controleren via sensoren en camera’s. Als er ooit iets op grote schaal gebeurd (brand?) dan gaan we nog eens heel veel slachtoffers zien met bijvoorbeeld 3 man personeel op 80 clienten.

  4. Je draaide vroeger 7 nachten, 1x per maand.
    Tegenwoordig zijn het vaak 2, 3 of 4 nachten, wat jezelf prettig vind. Als je fulltime werkt draai je dan wel vaker dan 1 x per maand nachten.
    Volgens de arbeidswet mag je maar 5 nachten achtereen werken. alleen op eigen verzoek mogen het er 7 achtereen zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.