Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige whatsappt weleens over patiënt

Verpleegkundigen gebruiken de applicatie WhatsApp weleens om medische berichten en foto's van patiënten te delen met collega’s, zo blijkt uit een poll op Nursing.nl waar 180 verpleegkundigen op stemden.
Verpleegkundige whatsappt weleens over patiënt
Foto: ANP XTRA

Op de vraag ‘Whatsapp jij met collega’s over je patiënt?’ antwoordt 48 procent van de stemmers ja. 12 procent van de ja-stemmers heeft hiervoor een speciale groep aan gemaakt in Whatsapp, een applicatie om berichten, bestanden en foto’s met elkaar uit te wisselen. 52 procent van de stemmers geeft aan dat zij niet whatsappen over patiënten.

Artsen WhatsAppen ook

Artsen wisselen regelmatig informatie over patiënten uit via WhatsApp, meldde NRC Q onlangs. Dat bleek na een belrondje met medici van diverse specialismes uit verschillende ziekenhuizen. Artsen zouden de app vooral gebruiken voor het versturen van foto’s van aandoeningen en om advies te vragen aan collega’s.

Deel jij weleens patiëntgegevens met collega’s via WhatsApp? Praat mee over dit onderwerp.

1 REACTIE

  1. Allereerst kan ik mij niet voorstellen dat dit onderwerp, zoals het artikel doet denken, van toepassing is op verpleegkundigen. Dit geldt net zo goed voor verzorgend personeel.
    Over het onderwerp zelf, het whatsappen over een zorgvrager naar collega verzorgenden/verpleegkundigen, ben ik van mening dat dit niet kan. Op de eerste plaats wordt hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van een persoonlijke mobiele telefoon. Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het werk is niet toegestaan, alleen in pauzes. Daarnaast is de privacy van de zorgvrager niet 100% gegarandeerd. Zoals al aangegeven worden er zonder dat wij het weten gegevens meegestuurd met een app en daarnaast zal het verzorgend/verplegend personeel hoogstwaarschijnlijk ook wel (veelal onbewust) gegevens van de patient meesturen om de vraag en/of het advies toe te lichten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.