Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige wil inspraak technische snufjes

Verpleegkundigen willen betrokken worden bij de aankoop van nieuwe technologie in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dat blijkt uit een peiling van het Nivel.
Verpleegkundige wil inspraak technische snufjes

Het onderzoeksinstituut Nivel ondervroeg 1000 verpleegkundigen over nieuwe technologie in de zorg. Verpleegkundigen zeggen blij te zijn met nieuwe technische snufjes die de zorg verbeteren, het werk lichter maken en de werkdruk verminderen. In de praktijk gaat er echter regelmatig wat mis: de techniek hapert of de technologie sluit niet aan bij de dagelijkse praktijk. Verpleegkundigen en verzorgenden willen daarom inspraak bij de keuze en introductie van nieuwe technologieën.

Elektronische dossiers
Verpleegkundigen en verzorgenden zien wel tal van voorbeelden van geslaagde vernieuwingen, zo blijkt uit de peiling. De populairste technische hoogstandjes vinden ze de elektronische dossiers, bewegingsmelders zoals ‘signalerende’ bedmatten in verpleeghuizen – die bijvoorbeeld aan de verpleegpost doorgeven wanneer een patiënt opstaat – en videocommunicatie. Deze verbeteren de kwaliteit van zorg, aldus de verpleegkundigen.

Infuuspompen
Andere geslaagde voorbeelden zijn volgens de ondervraagde groep nieuwe infuuspompen en beademingsapparatuur, wasdoekjes en elektronische weegschalen. Ook het op afstand monitoren van medische gegevens en domotica, zoals het elektronisch ontsluiten van deuren, vallen bij verpleegkundigen in de smaak.

Lees ook Sandra’s blog: ‘Computer in de zorg? Dat wordt niks!’

Door: redactie Nursing
Nivel

1 REACTIE

  1. Ja, ieder ziekenhuis moet er naar streven alle betrokkenen rond de tafel te krijgen om alle eisen te specificeren, om zo tot een goed Programma van Eisen voor de markt te komen. Betrek de eindgebruiker, dus hier de verpleegkundige, in het beginstadium er dus bij! J. Bos, secr. LNAG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.