Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundige wil niet werken tot 67

De meerderheid van de verpleegkundigen wil niet werken tot aan haar 67ste. Dit blijkt uit een poll op Nursing.nl.
Verpleegkundige wil niet werken tot 67

In totaal reageerden bijna 1000 bezoekers op de stelling. Van deze groep geeft 64% aan een baan tot aan haar 67ste écht niet vol te houden. Bijna 20% vindt het geen probleem, mits ze een andere, lichtere, functie krijgt. 9% wil het best proberen, als ze tenminste gezond blijft.

Hogere pensioenleeftijd
Half oktober werd bekend dat de coalitie eens werd over de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Volgens het akkoord gaat de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die vroeg begonnen zijn met werken, worden ontzien. Mensen die de laatste vijftien jaren gewerkt hebben kunnen nog wel op hun 65e met pensioen.

Personeel met zwaar werk
In 2020 zal de AOW-leeftijd op 66 jaar zijn gezet. Toch stoppen op je 65e kan, maar betekent een lagere AOW. Coalitiepartijen hebben afgesproken dat werkgevers personeel met zwaar werk na dertig jaar ander werk moeten aanbieden. Doen ze dat niet, dan betalen ze een boete waarmee het voor de werknemer mogelijk moet worden vanaf 65 met pensioen te gaan.

Verpleegkunde zwaar beroep
Veel verpleegkundigen vragen zich nu af hoe het kabinet de zwaarte van hun werk beoordeelt. Marian Stroetenga van Nu’91 roept verpleegkundigen op zich hier vooral nog niet te druk over te maken. Er wordt nog bekeken in hoeverre mensen met zware beroepen en die jong zijn begonnen met werken, kunnen worden ontzien. Er bestaat nog geen standaard voor wat wel of niet een zwaar beroep is.

Zowel psychisch als fysiek zwaar
Volgens onderzoekers van TNO moeten verpleegkundigen net als bouwvakkers of stratenmakers eerder met pensioen kunnen. Volgens hen is werken als verpleegkundige zowel psychisch als lichamelijk zwaar. De praktijk leert immers dat niet alleen mensen met zwaar lichamelijk werk moeite hebben om gezond tot hun 65ste door te werken. ‘Psychisch zwaar werk speelt een minstens even belangrijke rol’, schrijven zij in economenvakblad Economisch Statistische Berichten (ESB).

Uitslag poll ‘Ik wil best tot mijn 67ste doorwerken’
9% Ja, als ik gezond blijf, wil ik mijn huidige werk best blijven doen tot 67
19% Ja, maar dan wel in een minder zware functie
64% Geen denken aan: ik trek het al niet eens tot 65
8% Ik maak me er niet druk om, voor mij duurt dat nog heel lang

Door: redactie Nursing

‘Laat verpleegkundige niet doorwerken tot 67’
AOW-leeftijd definitief omhoog naar 67

4 REACTIES

  1. idd 60 jaar is al lang genoeg,het werk word na mijn idee flink onderschat. En alle hulpmiddelen die je gebruiken kan is heel moe,maar het ontlast niet alles. Ook psychisch maak je veel mee,en moet je veel verwerken dit heeft ook lichamelijke invloeden!

  2. Lees alle reacties
  3. Tot je 67 in de zorg nee echt niet ben nu 52 werk full time en heb al schouder klachten zie me dit niet doen tot mijn 67 of er zou al licht vervangend werk moeten zijn.
    Vraag me dan wel af hoe dat in zijn werking zou moeten gaan alle verzorgende en verpleegkundige boven de 60 anderwerk hoe wilen ze dat realiseren er is u al niet voldoende werk voor de jongeren vaak oproepcontracten????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.