Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige wint prijs na publicatie digitale zorgpaden

Verpleegkundige Hetty Kazimier heeft de TvZ Publicatieprijs 2016 gewonnen voor haar artikel over digitale zorgpaden in de ouderenzorg.
00tvzwnnaar.jpg
Winnares Hetty Kazimier en de voorzitter van de jury Wilma Scholte op Reimer. - Foto: Ton C. Kroon

De prijs bedraagt € 1.000,- en is 10 mei uitgereikt bij BSL in Houten, waar de redactie van TvZ gevestigd is. Kazimier is docent aan de NHL Hogeschool en adviseur palliatieve zorg bij Integraal Kankercentrum Nederland waar zij het gebruik van zorgpaden stimuleert. Zij schreef een belangwekkend artikel in TvZ, tijdschrift voor verpleegkundigen over de ervaring met digitale zorgpaden bij de Friese ouderenzorgorganisatie Noorderbreedte. Deze organisatie werkt met zorgpaden voor valpreventie, ondervoeding en decubitus. Aangezien de ontwikkeling van digitale zorgpaden nog in de kinderschoenen staat, werkt Noorderbreedte samen het lectoraat iHuman (zorgtechnologie) en het Talma Lectoraat (zorg voor ouderen) van de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Multidisciplinair werken

De trotse winnaar Hetty Kazimier: ‘Digitale zorgpaden zijn een belangrijke, nieuwe ontwikkeling bij multidisciplinair werken. Verzorgenden en verpleegkundigen zijn er enthousiast over. Zij ervaren de zorgpaden als een professionaliseringslag en kwaliteitsverbetering: de juiste persoon krijgt op het juiste moment, de juiste informatie bij (risico op) decubitus, vallen en ondervoeding. Doordat tijdige risicosignalering in de zorgpaden is geïntegreerd, is preventie goed geborgd in het zorgproces. Digitale zorgpaden blijken bovendien de omvangrijke papieren protocollen te kunnen vervangen.’ 

Ouderen kampen vaak met ondervoeding, maar ook jongere patiënten moeten tijdens de opname door operaties en onderzoeken vaak niet aan eten denken. Hoe beweeg je hen tóch iets te eten? Klik hier voor 5 handige tips

De jury koos uit vijf door verpleegkundigen geschreven artikelen die door de redactie van TvZ genomineerd waren. Het artikel van Kazimier is als beste beoordeeld. Juryvoorzitter prof. dr. Wilma Scholte op Reimer: ‘Het winnende artikel viel op omdat het een mooi voorbeeld is van hoe de toegankelijkheid van bestaande kennis voor de praktijk kan worden vergroot.’ Het artikel illustreert hoe goed samenwerken tot veelbelovende resultaten leidt. Een vraag vanuit de praktijk is opgepakt samen met een hogeschool en universiteit, en er is goed gebruik van een internationaal netwerk.

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen.
Klik hier voor een abonnement

De Stichting Publikaties voor Verplegenden en Verzorgenden (SPVV) reikt de tweejaarlijkse prijs uit aan de vooravond van de Dag van de Verpleging. De stichting stelde deze prijs in bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van TvZ, tijdschrift voor verpleegkundigen. Met de prijs wil zij verpleegkundigen stimuleren te publiceren over hun beroepspraktijk. Om voor de prijs in aanmerking te komen, moet een artikel gaan over innovaties in de directe patiëntenzorg die relevant en implementeerbaar zijn in de beroepspraktijk. De jury bestond uit prof. dr. Wilma Reimer op Scholte, bijzonder hoogleraar Complexe Zorg, prof. dr. Berno van Meijel, bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde, drs. Gia Wallinga, voorzitter V&VN Maatschappij en Gezondheid, drs. Minke Nieuwboer, PhD student Radboud Universiteit Nijmegen, en Marjanneke Ouwerkerk, directeur van Stichting Presentie.

Klik hier om het winnende artikel te lezen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.