Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Verpleegkundigen baas over eigen beroep’

Beroepsvereniging V&VN is verbaasd dat verpleegkundigen meewerken aan een digitaal deskundigheidsportfolio dat geïnitieerd is door de eigen instelling, als alternatief voor registratie in het landelijke Kwaliteitsregister V&V.
'Verpleegkundigen baas over eigen beroep'

‘Een kwaliteitsregister hoort echt bij de beroepsgroep zelf, het is onlogisch dat een instelling – de werkgever samen met de werknemer – de normen daarvoor bepaalt,’ zegt Francis Bolle in nummer 6 van TVZ. Zij reageert daarmee op een artikel, waarin te lezen is dat het Deventer Ziekenhuis ervoor koos om een eigen digitaal portfolio te ontwikkelen, in plaats van haar verpleegkundigen zich te laten registreren in het landelijk Kwaliteitsregister V&V. Francis Bolle: ‘Verpleegkundigen moeten de baas zijn over hun eigen beroep en beroepsnormen. Laat het niet afpakken!’ 

Generiek beroeps- en functieprofiel
Verpleegkundigen van het Deventer Ziekenhuis houden sinds augustus 2010 hun bij- en nascholingen bij in een eigen digitaal dossier op het zogenaamde DZ Leerplein. Daar heeft de verpleegkundige de beschikking over een eigen digitaal portfolio, welke wordt bijgehouden op basis van een generiek beroeps- en functieprofiel. Dat profiel geldt voor alle verpleegkundigen die werkzaam zijn in een klinische setting, zowel op de basis- als op de specialistische afdelingen. Dit profiel, met een onderscheid in zorgvrager-, organisatie- en professiegebonden aandachtsgebieden, wordt aangevuld met specifieke bij- en nascholingsactiviteiten. De inhoud kan verschillen, afhankelijk van de afdeling waar de verpleegkundige werkt. Het profiel is samengesteld door de VAR, in overleg met leidinggevenden, opleiders en P&O, en is volgens het ziekenhuis positief ontvangen door de verpleegkundigen.

Geen alternatief voor het Kwaliteitsregister V&V
‘Een eigen kwaliteitssysteem kan niet worden beschouwd als een alternatief voor inschrijving in het landelijk kwaliteitsregister,’ reageert Francis Bolle op het artikel over het Deventer Ziekenhuis. ‘Immers, de normen van het Kwaliteitsregister V&V zijn opesteld door de beroepsgroep zelf, terwijl bij een systeem zoals van het Deventer Ziekenhuis de normen van de instelling gelden. Deze zijn dan misschien wel opgesteld op basis van het beroepsprofiel en in samenspraak met de VAR, het gaat niet om onafhankelijke, vanuit de beroepsgroep opgestelde normen, zoals bij het Kwaliteitsregister.’ Het verbaast V&VN eigenlijk dat verpleegkundigen meewerken aan het ontwikkelen van een instellingsportfolio met bijbehorende normen, als alternatief voor het Kwaliteitsregister V&V. 

Volgens V&VN is er geen landelijke trend van instellingen die een eigen kwaliteitssysteem ontwikkelen. In het Kwaliteitsregister V&V staan momenteel ruim 32.000 verpleegkundigen en verzorgenden ingeschreven.

TVZ
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

7 REACTIES

 1. Mischien zit er nu helemala naast maar het is toch zo dat e rpunten behaald kunnen worden door “bewijs”in te voeren in het kwaliteitsreristeren, zoals een scholing.
  Als dit niet verplichts is voor de BIG reg te behouden waarom worden er dan punten gekoppeld aan scholingen, klinische lessen etc?

 2. Lees alle reacties
 3. @ Martine Jean-Baptiste: Die punten hebben niets met de herregistratie Wet BIG te maken. Dat wordt door sommigen onterecht gesuggereerd, en leidt dus tot de genoemde verwarring. De punten zijn bedoeld om ingeschreven te blijven in het zogeheten ‘kwaliteitsregister’, 185 uur/punten per vijf jaar (is gemiddeld meer dan een werkweek per jaar). Dat is dus ook een valkuil als je werkgever de kosten voor dit digitaal portfolio betaald, als je je dan vrijwillig inschrijft kan werkgever van jou verlangen dat je de scholing in eigen tijd en kosten doet.
  Voor herregistratie wet BIG is de werkervaringseis het criterium; gemiddeld minimaal een dag per week.
  Een arbeidsovereenkomst of iets dergelijks volstaat.

 4. Het verhaal van de V&VN is dat van WC-eend (wij van wc-eend adviseren wc-eend) en bewijst de arrogantie van deze club, mede door te stellen dat het kwaliteitsregister door de beroepsgroep zelf is opgesteld, hetgeen kolder is. Het is door mensen opgesteld die denken dat zij de beroepsgroep vertegenwoordigen. Ik zie niet in waarom verpleegkundigen in een ziekenhuis niet zelf een portofolio kunnen samenstellen en normen voor bij- en nascholing. Dat werkt in het ziekenhuis waar ik werk ook. Het kwaliteitsregister is verre van heilig en het geeft nog maar eens aan dat de V&VN niet de gehele beroepsgroep vertegenwoordigt. Wat meer bescheidenheid zou hen passen.

 5. Zowel de V&VN als het Deventer Ziekenhuis vinden het belangrijk dat verpleegkundigen hun eigen portfolio bijhouden! We zien dit als een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van (verpleegkundige) zorg.
  De verpleegkundigen in het Deventer Ziekenhuis hebben maximale invloed op hetgeen wenselijk en noodzakelijk is voor hun professie en worden hierin ondersteund en gefaciliteerd door het ziekenhuis. We doen een appel op eigen verantwoordelijkheid van verpleegkundigen.
  De V&VN stelt dat verpleegkundigen onafhankelijke, door de beroepsgroep opgestelde normen uit handen geeft. Deze reactie verbaast ons zeer temeer de normen van het kwaliteitsregister van V&V het gevaar in zich hebben dat het volgen van noodzakelijke scholing ondergeschikt is aan het behalen van accreditatiepunten. En deze punten zeggen (te) weinig over hetgeen kwalitatief noodzakelijk is om als verpleegkundige goede en verantwoorde zorg te verlenen. En dat is waar we voor staan!

 6. @ h.terlouw: Het NU’91 digitaal portfolio (NU’91 heeft het nooit ‘kwaliteitsregister’ genoemd, hoewel de systematiek hetzelfde is) is al enige tijd geleden overgedragen aan de Sociale partners in de ziekenhuizen (Staz), gehandicaptenzorg (Stag) en GGZ (O&O fonds GGZ) en wordt (nog steeds gratis) beheerd door het COAP. Google op Zorgportfolio (links mag ik hier blijkbaar niet plaatsen)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.