Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen bang voor verlies baan

Een op de drie werknemers in de zorgsector, waaronder verpleegkundigen, is onzeker over hun baan. Daarnaast overweegt meer dan de helft wel eens een overstap naar een andere baan.

Dit blijkt uit de Zorgbarometer van Abvakabo FNV die werd ingevuld door 1.139 werknemers uit de verschillende zorgsectoren. Bijna alle respondenten verwachten dat de bezuinigingen van het kabinet negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de zorg (93 procent) en op het werk (91 procent). Op de stelling ‘Ik ben bang dat de bezuinigingen mij persoonlijk zullen raken’ geeft 47 procent het antwoord ‘(helemaal) eens’.

Bezuinigen
Elise Merlijn, bestuurder zorg van Abvakabo FNV, vindt de resultaten verontrustend: ‘Het kabinet bezuinigt op alle fronten en verhoogt de eigen bijdrage. Veel gemeenten bezuinigen op de thuiszorg. Iedereen weet dat er over vijftien jaar gigantische tekorten in de zorg ontstaan, maar niemand lijkt daar nu al verantwoordelijkheid voor te nemen.’

Nieuwe baan
Ondanks het feit dat er almaar meer zorgpersoneel nodig is, overweegt meer dan de helft van de werknemers in de zorg een overstap naar een andere sector (54 procent ten opzichte van 58 procent in 2010). Ruim drie op de vijf leden (63 procent) geven aan dat de hoge werkdruk een reden is om aan een overstap te denken. Maar liefst 69 procent van de medewerkers tot 35 jaar overweegt de zorg te verlaten. Hoe lager de leeftijd, hoe vaker aan een overstap wordt gedacht. Na bureaucratie zien zorgmedewerkers werkdruk, salaris en het gebrek aan doorgroei- en opleidingsmogelijkheden als meest negatieve aspecten.

Zorgbarometer
De Abvakabo FNV Zorgbarometer is een kwartaalonderzoek binnen de zorgsector. Het onderzoek wordt afgenomen onder een zorgpanel van 1.500 werknemers in de verschillende zorgsectoren; ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.