Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen Bronovo krijgen hulp van vrijwilligers

Het Bronovoziekenhuis in Den Haag start vanaf 1 september met de inzet van getrainde vrijwilligers op de verpleegafdeling interne en neurologie. Deze zogenaamde Vrijwilligers Ouderenzorg helpen de verpleging bij het mobiliseren en activeren van patiënten.
Verpleegkundigen Bronovo krijgen hulp van vrijwilligers
Foto: ANP

Veel kwetsbare ouderen gaan fysiek achteruit tijdens de ziekenhuisopname of raken verward. Om deze complicaties te voorkomen zet Bronovo vrijwilligers in die deze groep patiënten gaan helpen met oriëntatie, mobiliseren, voeding- en vochtinname en activiteiten. ‘Bijvoorbeeld een rondje over de gang lopen, of een praatje maken,’ aldus projectleider Marleen Hartevelt. De vrijwilligers worden getraind in het vroegtijdig signaleren van eventuele complicaties. Voor elke oudere die een risico loopt op een van deze complicaties, wordt een plan op maat gemaakt dat door deze vrijwilligers wordt uitgevoerd. Op deze manier kunnen eventuele complicaties vroegtijdig worden herkend en voorkomen.

Verpleegkundige taken

Het is niet nodig om een verpleegkundige of andere medische achtergrond te hebben voor het vrijwilligerswerk, ‘Wel is het belangrijk dat iemand plezier heeft in het werken met ouderen,’ aldus Hartevelt. De vrijwilligers krijgen voor ze beginnen een tweedaagse training en intensieve begeleiding. Tijdens het werk hebben ze nauw contact met de verpleging. Bijzonderheden worden aan haar gerapporteerd. Hartevelt: ‘Verpleegkundigen die dit lezen denken misschien dat een vrijwilliger nu gaat overnemen waar zij jaren voor hebben geleerd, maar dat is niet het geval. De vrijwilligers nemen absoluut geen verpleegkundige taken over, ze helpen alleen bij het activeren van de patiënt, iets waar de verpleging – hoe jammer ook – doorgaans geen tijd voor heeft. En nee, de verpleegkundigen hier in het Bronovo voelen zich niet bedreigd, de reacties zijn zelfs erg positief.’

Het project wordt gestart op één verpleegafdeling voor een periode van een half jaar.

2 REACTIES

  1. Jammer dat dat geen onderdeel meer kan uitmaken van je gewone werk als verpleegkundige. Medisch specialisten verdienen erg veel geld in de gezondheidszorg evenals de farmaceutische bedrijven en aanverwanten. Het werk om die ‘fabriek’ draaiende te houden wordt nu gedaan door vrijwilligers en overbelaste verpleegkundigen. Iets klopt er niet toch?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.