Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige mist kennis over preventie

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden voor het grootste deel dat preventie en het bevorderen van zelfmanagement tot hun taken behoort. Zij voelen zich echter lang niet altijd voldoende toegerust voor deze taken.
Verpleegkundige mist kennis over preventie
Foto: Wim van Ophem

Dit blijkt uit het onderzoek Preventie en het bevorderen van zelfmanagement – Visies en ervaringen van zorgprofessionals, van het Nivel onder 753 vooral verpleegkundigen en verzorgenden en enkele tientallen agogisch begeleiders.

Kennis en vaardigheden

Zo’n 80 procent van de professionals in de verpleging en verzorging vindt preventie en het bevorderen van zelfmanagement een taak van de eigen beroepsgroep. Slechts de helft vindt de eigen kennis en vaardigheden op dit terrein voldoende, aldus het Nivel. De ondervraagden zijn positiever over hun kennis en vaardigheden op het gebied van zelfmanagement, dit vindt 68 procent voldoende, dan op het gebied van preventie, waar 46 procent antwoordt dat zowel kennis als vaardigheden tekort schieten.

Beroepsprofiel

Het huidige overheidsbeleid is sterk gericht op preventie en eigen regie bij de patiënt (waarvoor zelfmanagement een voorwaarde is). Bovendien is het bieden van preventie en het bevorderen van zelfmanagement een taak van de verpleegkundige en de verzorgende, zo vermelden de beroepsprofielen. Maar het lijkt er op dat zij nog niet helemaal klaar zijn voor deze aanpak. Dit komt nog sterker naar voren als het gaat om het inzetten van nieuwe technologieën voor zelfmanagement. Op de vraag of zij wel eens nieuwe technologieën hebben gebruikt die zelfmanagement kunnen ondersteunen, antwoordt 68 procent dat zij dit nog nooit heeft gedaan. 19 procent vindt dat dit ook niet zijn of haar taak is.

Ehealth

NIVEL-programmaleider professor Anneke Francke over het gebruik van nieuwe technologie: ‘Verpleegkundigen en verzorgenden zullen eHealth interventies vaker willen gebruiken als ze er het nut van inzien voor hun patiënten en het de aantrekkelijkheid van hun werk ten goede komt. In scholingen moet daarom ook duidelijk worden dat door eHealth en nieuwe technologie mensen langer zelfredzaam kunnen blijven wonen. Ook is het belangrijk uitvoerende zorgverleners direct te betrekken bij de keuze en implementatie van nieuwe technologie, zodat zij er zelf voor kunnen zorgen dat deze goed bij hun dagelijks werk en patiëntengroep past.’

Meer over het inzetten van ehealth ter bevordering van zelfmanagement in het komende decembernummer van TvZ Tijdschrift voor verpleegkundig experts. Neem nu een abonnement.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.