Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

’12-uursdienst biedt verpleegkundige meer mogelijkheden’

Op de Post Anesthesia Care Unit (PACU) van het Erasmus MC werken verpleegkundigen die dat willen een 12-uursdienst. Het project is een succes, zo zegt verpleegkundige en leidinggevende Janneke de Bruine. Inmiddels wordt er op steeds meer afdelingen in het ziekenhuis in langere shift gewerkt.
'12-uursdienst biedt verpleegkundige meer mogelijkheden'
Foto: Arno Massee

1. Hoe begon het?

‘Een collega was op uitwisseling in Amerika en daar werken ze al jaren met langere diensten. Hij was er ontzettend enthousiast over en wilde dit ook. Een andere collega wilde graag meer vrije dagen, dus voor hem was een langere dienst eveneens een uitkomst. Ik ben gaan kijken naar de mogelijkheden, heb vakbonden om advies gevraagd en overlegd met de ondernemingsraad (OR). Toen de vakbonden en OR akkoord waren, hebben we de 12-uursdienst ingevoerd. Het is niet verplicht, wie wil mag een 12-uursdienst draaien. Voorwaarde is wel dat je ‘een maatje’ vindt met wie je samenwerkt. Want de ene dienst duurt van 8.00 uur tot 20.00 uur, de andere dienst start om 20.00 uur tot 8.00 uur dus je moet een collega hebben met wie je 24 uur kunt vullen. Op onze afdelingen werken achttien verpleegkundigen, zes werken in 12-uursdiensten en de rest werkt de reguliere diensten.’

2. Mogen verpleegkundigen zomaar 12-uursdiensten draaien?

‘Zolang verpleegkundigen maar twee diensten van twaalf uur achter elkaar werken is er volgens de Arbeidstijdenwet geen probleem. Wel is het verplicht dat verpleegkundigen na twee diensten langer rust nemen. Na een dagdienst moet dat minstens elf uur zijn en na een nachtdienst veertien uur.’

Verpleegkundigen reageren fel op 12-uursdienst

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt voor om aaneengesloten diensten van 12 uur in te voeren. De meeste verpleegkundigen die reageren op Nursing.nl en social media zien dit niet zitten. Lees meer >>>

3. Wat zijn de voordelen van de 12-uursdienst?

‘Verpleegkundigen die 12-uursdiensten draaien zijn erg tevreden omdat ze meer vrij zijn. Een ander voordeel is dat je minder overdrachten hebt, dit leidt tot minder communicatieproblemen. Voor patiënten is het prettig omdat ze minder verschillende verpleegkundigen aan het bed hebben. Volgens een collega is het ook prettig voor de leerling-verpleegkundige die acht uur werkt omdat hij rustiger de patiëntendossiers kan lezen, normaal gesproken moet je daar echt haast mee maken vanwege de korte overdrachtstijd.’

4. Zijn er ook nadelen?

Ik vind dat er geen nadelen zijn. Ik hoor weleens dat collega’s denken dat het vermoeiender is of dat je in een 12-uursdienst minder geconcentreerd werkt, maar dat is totaal niet mijn ervaring. Het zijn vaak ook de mensen die nog nooit een 12-uursdienst hebben gedaan die dit zeggen, die weten niet precies waar ze het over hebben. Werken in 12-uursdiensten biedt verpleegkundigen meer mogelijkheden. Er is een groep verpleegkundige die dat erg aanspreekt, maar er zijn ook collega’s die liever niet zo lang achter elkaar werken. Daarom wil ik het ook niet verplicht maken. Het gaat mij er om dat al mijn personeel tevreden is.’

Discussieer mee

Wat vind jij? Word jij tevredener van 12-uursdiensten? Of lijkt het je helemaal niks? Discussieer meer op Nursing Connect.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste collega’s,
  Ik heb als één van de eersten een reactie geplaatst, maar daar heeft blijkbaar niemand kennis van genomen. De hele discussie over 12-uurs diensten is zinloos.
  12-uurs diensten mag, maar in de Arbeidstijdenwet staat vermeld dat een nachtdienst nooit langer mag duren dan 10 uur!
  De tegenstanders hoeven zich dus nergens druk over te maken, want die 12-uurs diensten komen er dus niet.
  Wat mij betreft: discussie gesloten.

 3. In het kader van EBP werken, ben ik benieuwd naar het resultaat op de langer termijn m.b.t, continuïteit van de zorg, concentratie ( t.av medicatie fouten, veiligheid) enz. Het project lijkt me een mooi afstudeer onderwerp voor een student verpleegkunde om hier onderzoek naar te doen.

 4. Hoe zou dit lopen op een drukke spoedeisende hulp of drukke verpleegafdeling? Op mijn afdeling (seh) is het bij tijd en wijle heel normaal om geen koffie- en of eetpauze te hebben. Van de afdeling gaan is niet mogelijk, pauzeren is soms bakje koffie met boterham achter de pc om de boel bij te werken. En zelfs dat schiet er wel eens bij in.
  Na sommige avonddiensten (niet altijd gelukkig, want anders was ik m allang gepeerd) ben ik gesloopt en voel ik mijn voeten niet meer en ben ik verre van geconcentreerd.

 5. Niet op alle afdelingen (lees: interne -,long, chirurgische en bijv. oncologische) zal een 12-uurs dienst een optie zijn. Daar is 8u werken al vaak topsport bedrijven om overzicht te houden, scherp te blijven en de aan jouw zorg toevertrouwde patienten, de minimale zorg te bieden in alle hectiek. ‘Appels’ kun je niet met ‘peren’ vergelijken. Dit voorbeeld zegt me niets.

 6. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat met pauzes en overdrachttijd. Volgens mij ben je al gauw 13 uur aanwezig wanneer je een 12 uurs dienst draait i.v.m. pauzes die je toch echt nodig hebt om te eten. Je hebt dan wel tijd voor de overdracht, maar maakt erg lange dagen. Is dat nog verantwoord? Ik zet hier vraagtekens bij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.