Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen gaan huidkanker behandelen

Verpleegkundigen in het UMC St Radboud Ziekenhuis Nijmegen gaan huidkankerpatiënten behandelen met lichttherapie. Een operatie is dan niet nodig.
Verpleegkundigen gaan huidkanker behandelen

Het ziekenhuis begint in september met de behandeling van 600 patiënten. De therapie met rood licht, officieel fotodynamische therapie geheten, is volgens het UMC St Radboud vrijwel net zo effectief als bestaande methoden. De behandeling maakt een operatie overbodig. Na de therapie worden de patiënten drie jaar lang gevolgd.

Kankercellen sterven af
Fotodynamische therapie is geschikt bij oppervlakkige huidtumoren, zoals het basaalcelcarcinoom en actinische keratose. De laatste is het vroegste stadium van een plaveiselcarcinoom en ontstaat door zonbeschadiging van de huid. Tijdens de behandeling brengen de verpleegkundigen een crème op het lichaam aangebracht, methyl aminolevulinaat (MAL) die de huidcellen extreem gevoelig maakt voor licht. Door er daarna met rood licht op te schijnen, sterven de door kanker aangetaste cellen af. Enkele weken later komen er gezonde huidcellen voor in de plaats.

Routineklus
Het Nijmeegse ziekenhuis zegt dat het om een routineklus gaat die niet door verpleegkundigen wordt uitgevoerd in plaats van door dermatologen. Binnen vier uur is de behandeling achter de rug.

Minder belastend
Volgens dermatoloog Rianne Gerritsen van het UMC St Radboud krijgt een op de zes Nederlanders een vorm van huidkanker. ‘Jaarlijks zijn dat 35.000 nieuwe gevallen, 90 procent is op tijd te genezen. De helft daarvan kunnen we helpen met deze therapie.’
De fotodynamische therapie maakt de kans op overleven niet groter. Het middel heeft een preventieve functie en het dient als vervanging van een operatie. ‘Aan die operatie hou je vaak een blijvend litteken over. Van deze behandeling merk je naderhand weinig. Daarnaast is de lichttherapie minder belastend voor de patiënt dan een chirurgische ingreep.’

Door: redactie Nursing
De Gelderlander

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.