Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen gaan vanaf januari medicatie voorschrijven

Oncologie-, long- en diabetesverpleegkundigen mogen hoogstwaarschijnlijk met ingang van 1 januari 2013 medicatie voorschrijven. Voorwaarde is wel dat zij de module farmacotherapie hebben gevolgd.
Verpleegkundigen gaan vanaf januari medicatie voorschrijven

Dat schrijft demissionair minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze de regeling toelicht die het mogelijk maakt dat gespecialiseerde long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen medicatie kunnen voorschrijven. Eerder dit jaar werd de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen uitgesteld om wetstechnische redenen, die zijn nu opgelost. Dit betekent dat de drie groepen gespecialiseerd verpleegkundigen medicatie mogen voorschrijven. Bij diabetesverpleegkundigen gaat het om bloedglucoseregulerende geneesmiddelen, bij longverpleegkundigen om inhalatiemedicatie en bij oncologieverpleegkundigen om antidiarrhoica, anti-emetica, benzodiazepinen, laxantia, middelen van pijnbestrijding en secretieremmers. 

Farmacotherapie
Voorwaarde is wel dat de verpleegkundige in het bezit is van een getuigschrift waaruit blijkt dat er een module farmacotherapie is gevolgd. ‘Veel verpleegkundigen hebben dit al gedaan in de opleiding’, vertelt Francis Bolle van beroepsorganisatie V&VN. ‘Tijdens de module leer je over de basisprincipes van het voorschrijven, wat je doet bij bijwerkingen, waar je ze meldt. En je leert over de medicatie die je gaat voorschrijven, over de nawerkingen en medicijninteracties.’ Verpleegkundigen die nog niet in het bezit zijn van een getuigschrift van de module farmacotherapie, kunnen deze met ingang van 15 november nog gaan volgen, schrijft de minister in haar brief.

Tweede Kamer
Helemaal zeker is het voorschrijfbevoegdheid nog niet, want leden van de Tweede Kamer kunnen nog bezwaar maken. Bolle verwacht niet dat dit gebeurt. ‘De bezwaren die er waren, zijn grotendeels opgelost’, weet zij. ‘Het probleem dat de apotheker niet kan zien of de betreffende verpleegkundige voorschrijfbevoegd is, is met deze regeling ook opgelost. Een verpleegkundige die medicatie mag gaan voorschrijven, krijgt namelijk een vinkje in het BIG-register.’

Lees de regeling van minister Schippers over de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen.

Andere berichten over het voorschrijven van medicatie:
Voorschrijven van verpleegkundig specialisten succesvol
Verpleegkundig specialist mag medicatie voorschrijven

Rijksoverheid / Nursing
Beeld: Arno Massee
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.