Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundigen gelukkiger door nieuw verbeterprogramma’

Verpleegkundigen van het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk zouden meer plezier in hun werk hebben gekregen sinds de komst van de managementfilosofie LEAN of ook wel 'Productive Ward'.
'Verpleegkundigen gelukkiger door nieuw verbeterprogramma'

Ook in de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen bevalt het project – wat daar ‘Meer tijd voor de Patiënt’ wordt genoemd – goed. Een halfjaar geleden zijn afdelingen binnen beide ziekenhuizen gestart met een afgeleide van de LEAN-methode. Het ziekteverzuim in het St. Jansdal Ziekenhuis ging daardoor van 7,94 naar 3,99 procent.

Praktische handvatten
Het verbeterprogramma biedt volgens de ziekenhuizen gestructureerde methoden en praktische handvatten, waar de verpleging zelf de werkprocessen mee kan verbeteren. De tijd, die vrij komt doordat zij de processen efficiënter maken, kan worden gebruikt voor meer directe patiëntenzorg. In tegenstelling tot andere projecten wordt bij ‘Productive Ward’ niet een bepaald thema aangepakt; alle processen op de afdeling worden stap-voor-stap verbeterd.

Meer tijd voor de patiënt
Volgens Paula Turk, verpleegkundige in het St. Jansdal worden verpleegkundigen gelukkiger van het werken met deze methode, omdat het werk weer meer ‘van henzelf’ wordt. Er is weer meer tijd voor de patiënt. Het management schetst de kaders, maar ze mogen het vervolgens zelf invullen. Afdelingshoofd Imka Jonker: ‘Verpleegkundigen gaan met dit systeem in werkgroepen uiteen om te evalueren wat goed gaat en wat beter kan in hun werkproces. Dat lijkt allemaal heel logisch, maar in de praktijk hebben we dit product wel nodig gehad om zover te komen.’ LEAN gaat eigenlijk om het wegnemen van verspillingen, en er zit heel veel respect en betrokkenheid in’, aldus hoogleraar Healthcare Management Kees Ahaus. Deze manier van werken is overgenomen uit Engeland, waar het zich al bewezen heeft.

Regel- en meetlast
Ook in de Gelre Ziekenhuizen zijn ze tevreden over Productive Ward. Het syteem wordt daar ‘Meer tijd voor de patiënt’ genoemd en begon als een initiatief van de Verpleegkundige Advies Raad (VAR). Omdat de VAR zoveel signalen kreeg van verpleegkundigen over de toenemende regel- en meetlast, zoals administratie, meetinstrumenten en registraties, gingen ze op zoek naar mogelijkheden tot verbetering van de kwaliteit van de zorg, maar dan vóór en dóór verpleegkundigen.

St. Jansdal Harderwijk / Nursing
Door: redactie Nursign

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.