Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen geriatrie Meander MC ingezet op andere afdelingen

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft sinds vorige week de afdeling geriatrie moeten sluiten omdat de continuïteit van zorg op de afdeling niet langer is gewaarborgd. Verpleegkundigen van de afdeling zijn nu werkzaam op andere afdelingen binnen het ziekenhuis. Drie geriaters zijn door het ziekenhuis op non-actief gesteld.
Verpleegkundigen geriatrie Meander MC ingezet op andere afdelingen

Het ziekenhuis laat weten dat de afdeling is gesloten omdat het geen verantwoorde geriatrische 24-uurszorg meer kon waarborgen. Volgens een van de betreffende geriaters was de bezetting van de afdeling onvoldoende. ‘Een ziekenhuis met de omvang van het Meander zou over minstens vijf geriaters moeten beschikken. Onze vakgroep bestaat maar uit drie mensen, ofwel 2,1 fulltime-equivalent. Dat leidde tot een te hoge werkdruk, waardoor een van ons overspannen werd’, zegt hij op de site van Medisch Contact.

Werkzaamheden verpleegkundigen
De acute zorg voor geriatrische patiënten wordt momenteel waargenomen door de internisten en neurologen. ‘Voor de verpleegkundigen die op de afdeling geriatrie werkten hebben we passende werkzaamheden gezocht elders in het ziekenhuis’, zegt Marije Mansfeld, manager communicatie.

Tijdelijke stop
Het is nog niet bekend wanneer de werkzaamheden op de afdeling geriatrie worden hervat. Mansfeld: ‘Vooralsnog gaat het om een tijdelijke stop en hopen we dat we de werkzaamheden binnenkort weer kunnen opvatten. We realiseren ons dat het voor de verpleegkundigen een erg nare boodschap is dat de afdeling is gesloten en dat het onzekerheden met zich meebrengt.’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

2 REACTIES

  1. Jammer dat dit in deze tijd kan gebeuren. Ouderenzorg kan en mag niet zo in de knel komen. Internisten en neurologen kunnen geriatrische zorg niet goed overnemen. Geriatrie is een boeiende maar ook een veeleisende specialistische opleiding. Internisten kunnen de zorg voor de kinderarts toch ook niet overnemen! Verpleegkundigen geriatrie zijn veelal specialistisch opgeleid en erg betrokken bij hun vak. Een verpleegkundige op een interne afdeling kan deze zorg niet op gelijk nivo overnemen. Pijnlijke situatie voor het beste ziekenhuis van Nederland………Lijkt nu een lachertje, die Top 100. Of ze moeten direct toegeven dat geriatrische patiënten tijdelijk naar één ander ziekenhuis zullen moeten gaan. En dan snel één drietal extra geriaters aannemen en die toppositie gaan waarmaken. Sterkte voor één ieder die mét kennis en kunde mét geriatrie te maken heeft.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.