Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundigen hebben meer kans op burn-out

Verpleegkundigen hebben vaak een type-D persoonlijkheid. Mensen met zo’n persoonlijkheid hebben vijf keer meer kans op een burn-out. Dat blijkt uit onderzoek [1] van de Vlaamse Nina Geuens en Erik Franck van het Expertisecentrum Psychisch Welzijn in Patiëntenzorg aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen.
Verpleegkundigen hebben meer kans op burn-out

De onderzoekers concluderen dat een neurotische persoonlijkheid, ook wel type-D persoonlijkheid genoemd, vaak voorkomt bij verpleegkundigen. En dat personen met deze persoonlijkheid vijf keer meer kans hebben op een burn-out. Ze vertonen onderdanig gedrag en zijn gericht op tegenwerken. Zo zullen ze zich in een conflict met een arts of collega eerder terugtrekken (onderdanig), niet samen naar een oplossing zoeken (tegenwerken) en dit doen op een niet-dominante manier (onderdanig).

Negatieve emoties

Bij mensen met een type-D persoonlijkheid, de D staat voor distressed, spelen meerdere negatieve emoties. Zo zijn zij vaak zwaarmoedig en terughoudend, piekeren veel en hebben een gebrek aan zelfvertrouwen.

Type persoonlijkheden

Naast de neurotische type-D persoonlijkheid lichtten de onderzoekers nog twee andere persoonlijkheden uit, ieder met haar eigen gedrag en manier van communiceren. Zo benoemen zij de extraverte verpleegkundigen, die eerder dominant gedrag laten zien en gericht zijn op samenwerken. Altruïstische verpleegkundigen vertonen juist onderdanig gedrag met een focus op samenwerken. Het zijn deze twee persoonlijkheidsvormen onder verpleegkundigen die minder burn-outgevoelig zijn. De onderzoekers stellen dat samenwerkingsgericht en minder onderdanig gedrag beschermend lijkt te werken voor burn-out, en dat bij preventie van burn-out onder andere het empoweren van verpleegkundigen belangrijk is.

Methode

De onderzoekers selecteerden willekeurig 28 afdelingen uit twaalf grote ziekenhuizen in de regio Antwerpen en vergeleken persoonlijkheidstypen en interpersoonlijk gedrag, met het ervaren van stress en burn-out. De deelnemers kregen een schriftelijke vragenlijst, bestaande uit een aantal gevalideerde zelfrapportage-instrumenten over persoonlijkheid, interpersoonlijk gedrag, stress en burn-out.

Bronnen:
[1] Geuens N, Franck E. (2013) Burn-out in de hulpverlening: Wat maakt verpleegkundigen zo kwetsbaar? Eindrapport Expertisecentrum Psychisch Welzijn in Patiëntenzorg, Karel de Grote-Hogeschool, Antwerpen.

6 REACTIES

 1. Het zijn niet de onderdanige die onderuit gaan maar de perfectionisten onder ons. De mensen die zich nergens druk om maken hebben mijn inziens nergens of weinig last van. Die komen om 8 en gaan om vijf en maken zich niet druk om bepaalde zaken.

 2. Lees alle reacties
 3. @ A.B. Het arikel gaat over burn-out, je haalt als een ‘kip zonder kop’
  van ‘alles erbij’ en ‘door elkaar’.!
  En ja, het artkel gaat waarschijnlijk ook op voor ziekenverzorgende en V.I.G.érs.
  En nee, je moet niet denken dat het B.I.G. register alleen maar voordelen
  heeft. Je moet elke 5 jaar zorgen dat je zélf weer geherregistreert wordt.

 4. @ AB Wat zijn de voordelen van een soort van BIG-registratie voor een verzorgende in jouw ogen? Deze registratie gaat voor verpleegkundigen i.d.d. over een stukje techniek.
  Een verpleegkundige heeft meer extra verantwoordelijkheden, welke niet altijd alleen maar technisch zijn. Daarbij is het salaris van een verpleegkundige 1 schaal hoger dan dat van een verzorgende IG. En dus kunnen er geen 5 ziekenverzorgende aan het bed staan i.p.v. 1 verpleegkundige. Daarbij krijg je dan ook 5 x ziektekostenpremies en pensioenbijdrages, ziektekosten bij ziekmeldingen etc. Zo zijn er ook nog altijd verpleegkundigen nodig in verpleeghuizen, die net zo hard zorgen als de helpenden en verzorgenden (wel/niet IG), maar die er een stukje techniek en inzicht in complexe situaties bij hebben. Snijden in het management en kijken naar effectieve tijdsplanning en invulling lijkt mij altijd nog de beste oplossing wanneer het om bezuinigingen gaat. Mijn inziens zou de doelstelling niet alleen bezuinigen moeten zijn, maar ook het leveren van goede en verantwoorde zorg. Deze twee gaan niet vaak goed samen.

 5. @ AB een verpleegkundige heeft veel extra verantwoordelijkheden, welke niet altijd alleen maar technisch zijn. Daarbij is het salaris van een verpleegkundige 1 schaal hoger dan dat van een verzorgende IG. En dus kunnen er geen 5 ziekenverzorgende aan het bed staan i.p.v. 1 verpleegkundige. Daarbij krijg je dan ook 5 x ziektekostenpremies en pensioenbijdrages, ziektekosten bij ziekmeldingen etc. Zo zijn er ook nog altijd verpleegkundigen nodig in verpleeghuizen, die net zo hard zorgen, maar die er een stukje techniek en inzicht in complexe situaties bij hebben. Snijden in het management lijkt mij altijd nog de beste oplossing.

 6. Geld dit ook voor ziekenverzorgende oud en ig, deze mensen maken ook een hoop mee, waarom is er geen big voor deze tak.Ze zouden de kosten kunnen verlagen van de zorg.Op een verpleegkundige zouden eigenlijk 5 ziekenverzorgende aan bed kunnen staan.lijkt een stuk goedkoper en betere zorg.ziekenverzorgende zijn meer bezig met zorg verpleegkundige zijn meer technisch opgeleid toch?

 7. Ik ben niet gericht op samenwerken en ook niet dominant. Wel denk ik dat verpleegkundigen zich veel zelfstandiger moeten profileren, los van collegas die volgens vaste stramienen willen werken en demotiverend zijn voor een bedrijfscultuur, organisatie visie. Werken als zzper waarin de verpleegkundige zelf zijn lijn bepaald en salaris zou mijn inziens meer gestimuleerd moeten worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.