Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundigen kunnen agressief gedrag dementerenden minderen

Verpleegkundigen kunnen door een persoonsgerichte benadering agressief gedrag van dementerende patiënten verminderen, vooral als pijn de oorzaak is van het gedrag.
Verpleegkundigen kunnen agressief gedrag dementerenden minderen

Dit blijkt uit een literatuuranalyse waarin 21 artikelen gepubliceerd tussen 1999 en 2009 zijn geanalyseerd. Het onderzoek staat deze maand in International Journal of Older People Nursing, in een special over dementie en delerium.

Uit de analyse van de verschillende studies blijkt dat lichamelijke beperkingen vaak een oorzaak zijn van agressief gedrag bij dementerenden in verpleeghuizen. Ook een premorbide persoonlijkheid kan leiden tot gewelddadig gedrag. Volgens de onderzoekers draagt een persoonsgerichte benadering door verpleegkundigen bij aan de beheersing van agressief gedrag. Zij stellen wel dat er nog meer onderzoek moet worden verricht om te verhelderen hoe agressie wordt ervaren en begrepen door zowel verpleegkundigen als patiënten.

Reactie door verpleegkundige
Bob Verbraeck, gespecialiseerd in ouderenpsychiatrie en auteur van het boek De wondere wereld van dementie, erkent dat pijn een oorzaak kan zijn van agressief gedrag. ‘Dementerenden krijgen vaak prikkels van binnenuit, bijvoorbeeld pijn. Dit kunnen ze vaak niet uitroepen of duidelijk maken aan de verpleegkundige, dat zorgt voor onrust of agressie.’ Ook denkt Verbraeck dat verpleegkundigen soms onbewust agressieve reacties veroorzaken. ‘Vaak denkt de verpleegkundige dat een dementerende patiënt nog van alles kan, ze gaan de patiënt overvragen. Hij krijgt het gevoel dat hij faalt, wat leidt tot frustratie en agressieve reacties.’

Persoonsgerichte benadering
Verbraeck benadrukt daarom dat de verpleegkundige bewust moet zijn van zijn eigen gedrag. ‘Ga eens na hoe je zelf handelt als een patiënt agressief wordt, welke signalen geef je zelf af, doe eens aan zelfreflectie.’ Toch is het soms lastig om agressief gedrag van dementerenden te verminderen, vindt Verbraeck. ‘Het kan soms om een aanraking of oogopslag gaan. Dit roept bij de patiënt bepaalde beelden en gevoelens uit het verleden op waardoor hij agressief wordt. Dan is het goed om een persoonsgerichte benadering te hanteren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van iemands gewoonten en rituelen.’

Door: redactie Nursing

4 REACTIES

 1. Hallo,
  Ik wil graag de aandacht vestigen op onze nieuwe ‘app’ genaamd iPicto, voor iPhone, iPad en iPod Touch.
  Deze app is ontworpen om mensen te begeleiden met een (verstandelijke) handicap, met of zonder
  dementie / alzheimer, asperger, autisme en / of een (aanverwante) stoornis in de communicatie.
  Deze nieuwe app iPicto is ook een zeer goed hulpmiddel bij het (aan) leren van een juiste wijze
  van communiceren, oa. bijvoorbeeld bij spraakproblemen, danwel in de ondersteuning van het
  bijzondere leerproces. De applicatie iPicto kan tevens gebruikt worden bij diverse vormen
  van therapie.
  Ik verwijs u voor nadere informatie naar de app store van Apple iTunes (klik op onderstaande link).
  iPicto voor iPhone, iPod touch en iPad in de iTunes App Store
  Er is ook een iPicto LITE versie, zodat u een eerste indruk op kunt doen.
  Tevens kunt u deze informatie vrijblijvend op u website plaatsen.
  Dank voor u aandacht.
  Met vriendelijke groet,
  Erwin & Menno van den Hout

 2. Lees alle reacties
 3. Ook ik wil een aanvulling voor intramuraal:er lopen meer verzorgenden dan verpleegkundigen op afdelingen binnen de gesloten afdelingen. Er wordt te weing aan bijscholing gedaan, vraag de verzorgers niet allerlei boeken aan te schaffen maar geef bijscholing gebaseerd op de werkbare situatie ter plekke door GGZgespecialiseerde verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.