Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Verpleegkundigen moeten poetsen tegen griep

Verpleegkundigen in De Sionsberg in Dokkum en het Medisch Centrum Leeuwarden moeten poetsen tegen de Nieuwe Influenza (H1N1), ofwel de Mexicaanse griep.
Verpleegkundigen moeten poetsen tegen griep

De verpleegkundigen zijn drie tot vier keer per dag bezig met het afnemen van de deurklinken en lichtknopjes – belangrijke, potentiële besmettingshaarden van het griepvirus H1N1. De vaste schoonmakers kunnen het extra werk niet aan. Daarom is het verplegend personeel opgedragen om zelf aan de slag te gaan met alcoholdoekjes.

Oppassen geblazen
Infectie-adviseur Corien Zalsman legt in het Friesch Dagblad uit waarom voor deze maatregel is gekozen. ‘De leek oordeelt misschien dat het wel meevalt met de griep, maar mensen die wat meer medisch onderlegd zijn, weten dat het oppassen geblazen blijft.’

Muteren
De mensen die nu ziek worden van het virus, hebben misschien milde verschijnselen maar dat kan met een maand of wat wel anders zijn. Dan waren ook de andere griepvirussen weer rond. Zo’n H1N1 kan muteren en zich mengen met een van de gewone virussen. Dan kan het best zijn dat de griep een ernstiger ziekteverloop krijgt. We weten niet wat ons nog boven het hoofd hangt’, aldus Zalsman.

Door: redactie Nursing
Friesch Dagblad

Ga naar ons dossier Mexicaanse griep

7 REACTIES

 1. Ben ik blij dat ik in heerenveen in de Tjongerschans stageloop.:)
  maar even alle gekheid op een stokje, het is tocht te gek dat het verplegend personeel dit moet doen???
  We hebben het al druk genoeg met de patienten en dan ook nog schoonmaken!!
  De overheid heeft al weet ik al wat miljoenen uitgegeven aan de mexicaanse griep.
  Dus een paar schoonmakers kan er dan ook wel af.

 2. Lees alle reacties
 3. Verpleegkundigen die vier maal daags de deurkrukken poetsen? Er lijkt in het artikel in het Friesch Dagblad van afgelopen zaterdag een vervelend misverstand ontstaan te zijn.

  Goede hygiëne in ziekenhuizen is belangrijk, zeker bij een dreigende grieppandemie. Zowel in het Medisch Centrum Leeuwarden als in De Sionsberg in Dokkum is daarom extra aandacht voor hygiëne. Dat zal in andere ziekenhuizen in Nederland overigens niet anders zijn. Het gebruik van handalcohol neemt in beide ziekenhuizen toe; er zijn in Dokkum op meer plekken dan anders alcoholdoekjes beschikbaar, die natuurlijk ook gebruikt worden.

  De afdeling Hygiene & Infectiepreventie in het MCL heeft geregeld overleg met het facilitair bedrijf over de schoonmaakprogramma’s. Die programma’s zijn al aardig streng en in principe voldoende, zeker op dit moment. De grieppandemie is nog in fase ‘groen’ en dan voldoet de huidige schoonmaak, waarbij de schoonhoudmedewerkers de deurkrukken en lichtknoppen natuurlijk niet vergeten. Als de pandemie naar fase oranje of rood gaat moeten de schoonmaakprogramma’s misschien aangepast worden. In De Sionsberg is het eigenlijk niet anders…

  Kortom: de verpleegkundigen in Leeuwarden en in Dokkum hebben binnen hun eigen takenpakket een scherp oog voor hygiëne. De schoonhoudmedewerkers binnen hun eigen takenpakket ook. En zo helpen beide beroepsgroepen mee om verspreiding van infecties tegen te gaan.

  Frits J. Mostert
  Persvoorlichter / Communicatieadviseur MCL, Leeuwarden
  Michiel ter Laan, adviseur marketing, pr en communicatie ziekenhuis De Sionsberg, Dokkum

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.