Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties32

‘Verpleegkundigen mogen patiënten niet googlen’

Verpleegkundigen mogen niet zonder toestemming patiënten ‘googlen’. Dat zegt ethicus Maartje Schermer naar aanleiding van een publicatie in het Nederlands Dagblad.
'Verpleegkundigen mogen patiënten niet googlen'

Daarin stellen Schermer en haar collega Evert van Leeuwen dat het ‘stiekem’ googlen van artsen en andere hulpverleners de vertrouwensband met de patiënt schaden. Volgens Schermer geldt dat ook zeker voor verpleegkundigen. ‘Zonder overleg en achter iemands rug naar informatie zoeken over iemand met wie je een professionele zorgrelatie hebt lijkt mij ongepast; zeker wanneer het gaat om informatie die niet relevant is voor de behandeling en verpleging van de patiënt.’

Patiënt is er bij gebaat
Sommige zorg- en hulpverleners zetten het internet in om na te gaan wat hun patiënten doen. Psychiaters in de Verenigde Staten hebben dit openlijk toegegeven. Volgens Schermer vergt het veel van de integriteit van de hulpverleners om goed om te gaan met internet. Zij vindt dat hulpverleners het internet alleen mogen inzetten als ze zeker weten dat de patiënt daarbij gebaat is.

Beroepscode V&V
In de beroepscode V&V staat bij artikel 2.11 dat de verpleegkundige inbreuken op de privacy van de zorgvrager tot een minimum moet beperken. Verder is daarin niets opgenomen over het googlen van patiënten, of het gebruik van internet in het algemeen.  

Door: redactie Nursing

32 REACTIES

 1. tja, we zijn een slag apart. we moeten heiliger zijn dan het heiligste boontje
  natuurlijk is de gegooglede verantwoordelijk voor wat er op het net staat. en er bestat zoiets als vrije neiuwsgaring. o ja. de vp moet zich terdege een beeld vormen van de client dusse vanaf nu laptop mee en googelen maar

 2. Lees alle reacties
 3. Nergens in de wet staat dat het niet mag. De mogelijkheid is er dus het gebeurt. Het wordt onethisch als de voorinformatie wordt gebruikt en daardoor de gedachtenwereld van de verpleegkundige of andere behandelaar beïnvloedt. Oordeelsvorming aan de hand van persoonsgegevens op het intranet en deze vervolgens mijn benadering naar de patient laten beinvloeden, dat kan absoluut niet.
  Het feit dat iemand wil Googelen over een patient, zegt iets over de nieuwsgierigheid van de Googelaar en hoe de info wordt gebruikt en de oordeelsvorming, zegt ook iets van het denkproces van de Googelaar. Daarom vind ik het uiters gevaarlijk dat dit idee bestaat.
  In mijn ogen mag en kan je naar een patient niets met de informatie doen. Als het toch gebeurt en het komt boven water dan denk ik dat de rapen gaar zijn.
  Blijf professioneel en benader de patient met datgene wat je ziet en hoort als je de patient zelf ontmoet. Dat werkt objectivitiet in de hand

 4. Nadat een opgenomen patiënt eerst een overdosis pillen had geslikt en toen in de buurt van mijn woning zich dusdanig gedroeg dat het mijn kinderen met hun vriendjes ging opvallen. Ik werd door hun gewaarschuwd en ik werd zó boos omdat ik op deze manier ‘geclaimd’ werd. Daarna heb ik altijd mijn geboortenaam op mijn werk gebruikt en daarbuiten mijn mans naam. Bij de gemeente geheimhouding van telefoonnummer en adres gevraagd, dat moest toen elke 2 jaar opnieuw aangevraagd worden nu hoeft dat niet meer. Het heeft me, denk ik, veel ongein bespaard in de loop der jaren.
  Ik sluit mij aan bij mijn collega’s die vinden dat je als gezondheidswerker ongeveer ‘loslopend wild’ bent terwijl de privacy en gedrag van patiënten overmatig beschermd en gedoogd worden. Wij hebben óók het recht onze grenzen aan te geven. Hebben we niet geleerd: Waarborg eerst je eigen veiligheid. Pas dan kun je die van een ander waarborgen. Dat is niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

 5. Als patienten informatie op internet zetten dan is dat per definitie openbaar. Als iemand wil dat het niet gelezen wordt dan moet je het niet op internet zetten. De verantwoordlijkheid ligt heel duidelijk bij de patient en niet bij de verpleegkundigen.

 6. Ik word onderhand beroerd ervan dat verpleegkundigen zich aan steeds meer gedragsregels dienen te houden terwijl menige patiënt dat steeds minder doet. Wij worden uitgescholden, bedreigd, geslagen en daarvan moeten wij maar allemaal vinden dat dat “nu eenmaal”bij ons vak hoort, laat staan dat er iets aan gedaan wordt. En nu zouden wij niet eens meer mogen googelen; voor mijn eigen veiligheid googel ik zeer sporadisch wel eens naar een naam om te weten met wie ik te maken heb, waarom niet? als ik dit doe dient dit het doel van mijn veiligheid en niet mijn nieuwsgierigheid. En inderdaad, zoals een ander al meldde heb ik ook meermaals gezien dat patiënten zitten te speuren naar gegevens van collega’s op het internet. ’t Is niet voor niets dat ik mijn achternaam al vele jaren afgeplakt heb op mijn personeelsbadge; ik weet zeker dat ik daarmee diverse “close encounters” in mijn privéleven heb weten te voorkomen.
  Hoogste tijd dat menige patiënt zich aan normen en regels dient te gaan houden i.p.v. dat verpleegkundigen nog meer lastig worden gevallen met allerlei betutteling onder ’t mom van ethiek.

 7. Ik ben het met Willemien eens.
  Mensen die hun hele hebben en houden op internet zetten via, blogs, hyves,twitter en wat nog meer, willen toch juist dat er naat hen gegoogled wordt.
  Voor mij persoonlijk is het niet interessant wat deze personen kwijt willen aan de hele wereld.

 8. Ben benieuwd wat nou exacte cijfers zijn van dit googlen door artsen en verpleegkundigen in Nederland. Het artikel in het ND geeft namelijk aan dat psychologen uit Amerika dit doen. Nursing geeft er meteen een Privé-achtige draai aan alsof het lijkt dat de verpleegkundigen in Nederland op hun vingers getikt moeten worden. Laat niet alleen mw. Schremer maar ook Nursing met zaken die er toe doen.

 9. En hoe zit het dan met patienten die verpleegkundigen googlen heb al meerdere malen meegemaakt dat de patient vanuit zijn bed mij of een collega op het internet gaat googlen. Heb mijn hyves pagina daarom al op prive moeten zetten. Krijgen patienten ook een gedragscode dat ze niet hun behandelaar mogen napluizen op het internet

 10. We hebben behoefte aan ethici, vooral aan ethici met een verpleegkundige achtergrond, om mede koersbepalend te zijn in ons verpleegkundig handelen. Waar ik echter geen behoefte aan heb is aan ethische muggenzifterij, die geheel voorbij gaat aan de huidige alom geaccepteerde waarden en normen m.b.t. het googelen en dat ook nog onder het mom van “niet de vertrouwensband schaden”. Ik leg de bal bij de andere zijde: wat je niet wilt, dat in de openbaarheid komt, dien je te vermijden en als je dat niet doet, heb je je de vertrouwensband met jezelf geschaad…..

 11. Verpleegkundigen mogen natuurlijk wel Googlen op patiënten, wie zegt dat dat niet mag, wie is Maartje Schermer om ons te zeggen wat we wel mogen en wat niet? Iets anders is dat we over onze patiënten praten, vertellen dat ze onze patiënten zijn en waarom of hun privacy te grabbel gooien: verpleegkundigen doen dat niet, die hebben aan het begin van hun loopbaan verklaard dat ze dat niet zullen doen. Ik heb Maartje Schermer niet nodig als ethische achterwacht! Laat ze zich maar buigen over het EPD, dat heel makkelijk door iedereen ingezien kan worden. Bovendien, als een patiënt alles privé wil houden moet hij of zij er voor zorgen dat zij of hij niet op Internet te vinden is. Er is niemand op de hele wereld die mij kan verbieden om te Googlen op wie dan ook! Of ik het zou gebruiken, (daar hoeft trouwens nooit iemand achter te komen)ten gunste van de patiënt weet ik niet, soms zou wat meer achtergrondinformatie niet onhandig zijn, er wordt soms gesjoemeld met info door patiënten met alle ellende van dien. Maar ter geruststelling van een ieder, ik heb wel wat anders te doen in mijn vrije tijd en tijdens werkuren heb ik daar absoluut geen tijd voor! Het feit dat de publicatie uit het Nederlands Dagblad komt zou het belerende toontje van het artikel kunnen verklaren. Zoals ik al eerder heb geschreven, ik ben uitermate ontevreden over de redactie van Nursing sinds enige tijd. Waarom ik blijf reageren? ( die vraag ligt voor de hand) Wel, persoonlijk vind ik dat het tijd wordt voor wat meer inhoudelijke verpleegkundige zaken waar we eventueel over kunnen discussiëren en iets van elkaar kunnen leren. Redactie Nursing doe daar iets aan! Ik lees qua verpleegtechnische zaken liever Amerikaanse en Engelse en Spaanse vakbladen voor verpleegkundigen, daarin gaat het tenminste ergens over.

 12. privacy? als iemand te googelen is, dan zijn de gegevens al op het web…..en dus niet meer privé.
  meestal zet je toch iets op het web omdat je wil dat het gelezen wordt.
  Als er privacy geschonden wordt ligt dat bij ongevraagd dingen van anderen op het web zetten, niet bij de VP of wie dan ook die googeled.
  Als je een VP verbiedt om te googelen, dan is het alsof je de VP verbiedt om het boek dat de schrijver die hij/zij verpleegt geschreven heeft te lezen…..dat is de omgekeerde wereld

 13. Lijkt me ergens vrij logisch: je laat toch ook geen gastroscopie uitvoeren als een patient daar niet mee instemt?
  Internet is in deze een medium om bepaalde informatie te verkrijgen, net zoals een gastroscopie. (het gaat niet om de handeling, maar om de informatie) Dáár zit naar mijn idee de crux, niet in het feit dat internet zo makkelijk toegankelijk is en de patiënt er niets van mee krijgt (behalve dan een zorgverlener die meer weet dan de zorgvrager denkt?). En dergelijke zaken doe je -volgens mij – op basis van informed consent.
  En ja: de patiënt mag wél op je naam googlen. Die verhouding is niet symmetrisch, meestal in het ‘nadeel’ van de patiënt. (daarom hebben we mijns inziens een via ribiz.nl toegankelijk BIG register)
  Aan de andere kant: het verhaal van Judith (mooi verwoord) geeft wel aan dat Google meerwaarde kan hebben. De WGBO verplicht patiënten echter om voor de behandeling relevante informatie te verschaffen. Dat lijkt me grond om niet stiekem te gaan googlen, maar juist open te zijn over dergelijke informatieverzameling. Naast dat het onjuist geneeskundige behandelingsovereenkomsten kan tegengaan, zie ik ook meerwaarde in het beschikbaar kunnen hebben van in persoonlijke sfeer geschreven stukken.

 14. Het is aan de patiënt maar ook de hulpverlener zelf om ervoor te zorgen dat hij of zij geen gegevens op het internet zet die hij liever privé wil houden. Al voel ik zelf niet de behoefte om patiënten te gaan googlen. Ik heb mijn tijd wel beter te besteden en geloof niet dat ik hiermee de kwaliteit van zorg verhoog.

 15. De informatie op het www is vrij toegankelijk.
  Soms is informatie afgedekt.
  Het individu heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid.
  Er zijn situaties denkbaar die het gebruik van indvidu-gebonden info op het wwww rechtvaardigen.
  Iedereen ongeacht zijn achtergrond mag de ander googelen. De zorgvrager mag de hulpverlener googelen, de hulpverlener de zorvrager, de hulpverlener mag de andere hulpverlener googelen.

 16. Ik werk in de revalidatie met mensen met chronische pijn en psychosomatische klachten. Ik gebruik soms Google om te kijken wat een patiënt schrijft als het beeld voor mijn gevoel niet klopt en een patiënt daarover geen eenduidig beeld kan/wil geven.
  Bijvoorbeeld als iemand aangeeft niet te kunnen werken, huishouden niet meer te kunnen doen, kinderen niet meer te kunnen opvoeden etc. maar tegelijkertijd wel te kunnen skieën, shoppen of overal om advies vragen hoe hij/zij zo snel mogelijk volledig afgekeurd kan worden is voor mij verdacht. Ook rond “shoppen” bij vele medisch specialisten in binnen- en buitenland zonder dit bij ons te melden komt regelmatig voor en kan zo soms ontdekt worden als mensen erover schrijven.
  Omdat dit nogal taboe is meld ik dit niet letterlijk in mijn gesprekken, maar neem het zeker mee en zal er verder op doorvragen of mijn observaties op richten. Zo kijk ik soms ook mee bij de fysiotherapeutische behandeling (op afstand, ongevraagd), in de wachtkamer hoe iemand erbij zit en dat soort dingen.
  Ik hoef echt niet te weten van mensen waar ze hun boodschappen doen en als het niet nodig is om middelen als google te gebruiken, is het niet nodig en doe ik het dus niet (zonde van de tijd/energie en onethisch naar mijn mening).
  Maar als er sterke onderbuikgevoelens zijn die ik niet op andere manieren naar boven krijg, vind ik het zeker een waardevolle aanvulling.
  Zo stoppen wij regematig de behandeling als de patiënt andere belangen blijkt te hebben dan wij (afkeuring i.p.v. terugkeer naar werk, letselschadevergoeding i.p.v. acceptatie/herstel etc.). Hierbij wordt uiteraard wel een en ander bespreekbaar gemaakt alvorens tot dit besluit te komen. Dit scheelt in het aantal “zinloze” behandelingen die veel geld kosten en iedereen (patiënt én zorgverleners) veel energie kosten.
  Met name bij psychiatrische beelden, psychosomatiek en letselschadezaken komt dit toch erg vaak voor.
  Ik snap de terughoudendheid helemaal en vind ook dat er heus mee opgepast moet worden om het privéterrein van de patiënt niet teveel te betreden, maar zie ook zeker de mogelijkheden en voordelen.

 17. Dit is misschien de waarheid voor psychologen e.d. maar waarom zouden verpleegkundigen de patiënten googelen? Nutteloos. En zoals eerder gezegd: ze vertellen hun levensverhaal maar al te graag (overigens leuker dan het lezen van een profiel op internet).

 18. Ik zie het al voor me..
  Een hulpverlener die gaat kijken of zijn patiënt een hyves of facebook pagina heeft.
  Misschien een dagboek op Netlog of iets dergelijks..
  Meerwaarde = 0,000000
  Als de hulpverlener gaat googlen in de tijd die hij/zij beter kon besteden aan een nieuwe patiënt(oftewel gewoon het werk doen waar hij/zij voor aangenomen is) dan vind ik het bezwaarlijk..
  De zorg is al duur genoeg!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.