Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen nauwkeuriger in handhygiëne dan artsen

Artsen gaan minder zorgvuldig om met handhygiëne dan verpleegkundigen. Dat is de conclusie van een rapport van de World Health Organization (WHO) over een onderzoek bij drieënveertig ziekenhuizen in vijf landen.
Verpleegkundigen nauwkeuriger in handhygiëne dan artsen
Foto: Arno Massee

De resultaten werden vorige week gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases. Volgens het onderzoek is een duidelijke verbetering te zien in de handhygiëne van medisch personeel. Sinds twee jaar geleden een programma werd gelanceerd om het belang van handhygiëne te benadrukken, steeg de toegepaste handhygiëne met 16 procent.

Bewustwording handhygiëne

De onderzoekers stellen dat 67 procent van het medisch personeel consequent de gepaste handhygiëne toepast. Twee jaar geleden was dat nog 51 procent. De kennis over het belang van handhygiëne is volgens de onderzoekers met één derde toegenomen. ‘Bewustwordingscampagnes blijken een succesvolle manier te zijn om de handhygiëne gevoelig te verbeteren, zonder dat de betrokken landen zware investeringen moeten doen,’ aldus onderzoeker Mary-Louise McLaws, professor aan School of Public Health and Community Medicine van de University of New South Wales (UNSW) in Australië.

Lange weg te gaan

Toch denkt de onderzoeker dat er nog een flinke weg te gaan is. ‘Vóór de lancering van het programma negeerde ongeveer de helft van het medisch personeel de handhygiëne, maar ook op dit ogenblik geldt dat nog steeds voor één derde van de betrokkenen.’ De onderzoekers stelden vast dat verpleegkundigen met een score van 71 procent de beste resultaten boeken, terwijl artsen met een totaal van 60 procent helemaal onderaan staan. De onderzoekers merken nog op dat het gebruik van alcohol tot belangrijke vooruitgang heeft geleid. Die impact was het meest op te merken in landen met een laag en gemiddeld inkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.