Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen onthullen 109 mishandelingen

Een proef met een nieuw beleid bij vijf ziekenhuizen in de regio Den Haag heeft vorig jaar 109 gevallen van kindermishandeling aan het licht gebracht.
Verpleegkundigen onthullen 109 mishandelingen

Een woordvoerder van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen zei dinsdagavond in het televisieprogramma Nova het nieuwe beleid bij de 26 aangesloten leden in te willen voeren.

Verwaarlozing
Het nieuwe beleid houdt in dat verpleegkundigen vermoedens van kindermishandeling doorgeven aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Dat doen zij door te onderzoeken of er bij patiënten thuis – als zij bijvoorbeeld suïcidaal of alcoholist zijn – sprake is van kindermishandeling of verwaarlozing. Zonder de kinderen van de patiënten te zien, kunnen misstanden zo toch worden opgespoord.

Protocol
De verpleegkundigen van de vijf ziekenhuizen gaven vorig jaar 174 keer een vermoeden van mishandeling door. In 138 gevallen stelde het meldpunt een onderzoek in en in 109 gevallen bleek dat inderdaad sprake was van mishandeling.
Verpleegkundige Hester Diderich schreef samen met het AMK het ziekenhuisprotocol over het herkennen van kindermishandeling voor het Haagse Westeinde Ziekenhuis waar zij werkt. Daarin is het melden van vermoedelijke mishandeling opgenomen, ook als dus alleen een ouder wordt opgenomen als patiënt.

Bekijk hier de uitzending over dit item waarin NOVA spreekt met verpleegkundige Hester Diderich en met Norbert Groenewegen, woordvoerder van STZ.

Novum / Trouw / Nova

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.