Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen ontwikkelen scholing over delier

MAARSSEN - De Werkgroep Oncologie Verpleegkundigen van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) ontwikkelde een training over delier in de palliatieve fase. Dit fenomeen is relatief onbekend, maar komt veel voor.
Verpleegkundigen ontwikkelen scholing over delier

Het pakket voor deskundigheidsbevordering is ontwikkeld door twee wijkverpleegkundigen oncologie: Elly Booyink, palliatief consulent bij de Zorggroep Noord-Limburg, en Marieke Dooremalen, lid van het team medisch-technisch handelen van thuiszorgorganisatie Thebe in Brabant. Zij ontwikkelden het pakket omdat in de praktijk nog weinig bekend is over delier bij patiënten in de laatste levensfase. Adviseur palliatieve zorg Thirza Olden van IKZ onderschrijft dit. ‘Een palliatief delier heeft een lichamelijke oorzaak, zoals opioïdegebruik, dehydratie of infectie. In de praktijk bestaat hier een kennistekort over bij wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden.’

Sedatie
Door een delier kan een patiënt onrustig en angstig kan worden. ‘Dit gebeurt vaak en veroorzaakt veel leed bij de patiënt en diens familieleden,’ aldus Olden. ‘Soms is het zelfs reden voor opname, en kan iemand niet meer thuis sterven. Een delier is bovendien een belangrijke reden om over te gaan tot palliatieve sedatie.’

DOS
Het pakket voor deskundigheidsbevordering gaat in op bewustwording, herkenning van symptomen en interventies. Ook bevat het de DO-screening (Delier Observatie Schaal), en een pre-screeninginstrument. Het pakket is zo ontwikkeld, dat het op verschillende onderwijsniveaus inzetbaar is. Afhankelijk van de lestijd die zorginstellingen of thuiszorgorganisaties beschikbaar kunnen maken, en afhankelijk van het kennisniveau van de cursisten. Het scholingspakket over delier in de palliatieve fase is te downloaden vanaf de site van het IKZ.

Bekijk ook de richtlijnen en protocollen over delier op onze site!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.