Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen ontwikkelen verstelbare infuuspaal

Verpleegkundigen van de afdeling urologie van het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben een in hoogte verstelbare infuuspaal ontwikkeld. Hierdoor kunnen verpleegkundigen makkelijker zware infuuszakken verwisselen zonder boven hun macht te werken.

‘Het verzoek om een verstelbare infuuspaal komt van de verpleegkundigen van de afdeling urologie, waar veel kleine verpleegkundigen werken. De verpleegkundigen verwisselen per dienst tien tot zestien keer zakken van elk drie liter spoelvloeistof. De huidige infuuspalen zijn niet in hoogte verstelbaar, dus het verwisselen van zo’n infuuszak is een flinke belasting voor de schouders’, zegt Tessel Horsman, persvoorlichter van het Martini Ziekenhuis.

Verstelbare infuuspaal

Daarom gingen de verpleegkundigen op zoek naar een in hoogte verstelbare infuuspaal, maar die bleek niet te bestaan. In samenwerking met de interne Arbodienst, de firma Endomed en de afdelingen Urologie van de ziekenhuizen in Drachten, Assen en Meppel is een in hoogte verstelbare infuuspaal ontwikkeld. Horsman: ‘De infuuspaal is voorzien van een gasveer, waardoor de verpleegkundige de haken naar beneden kan trekken, de nieuwe zakken er aan kan hangen en door middel van een pedaal de paal weer omhoog laat gaan.’

Inmiddels zijn de verpleegkundigen in het Martini Ziekenhuis gestart met een pilotfase waarin ze één nieuwe infuuspaal uitproberen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.